Jelentősen bővült a rendezvényforgalom a hazai kastélyszállodákban

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége harmadik alkalommal rendezte meg május 11-én a Kastély Fórumot az alsópetényi Prónay-kastélyban. A központi téma a kastélyok rendezvényhelyszínként való hasznosítása volt.

Kocsis Eszter, a Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje titkára előadásából a résztvevők megismerhették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyart, és megtudhatták, milyen módon igyekeznek ebben a távoli, magára hagyott régióban megszerettetni és közelebb vinni az emberekhez a kastély nyújtotta lehetőségeket.

A mándoki Forgách-kastéllyal kapcsolatban elhangzott, hogy hatalmas fejlesztéseken történtek a több mint 250 éves épületben, ahol megújuló energiákkal igyekeznek a költségeket csökkenteni.

A Helia-D Herba-kastély üzemeltetője, a Helia-D Kft. ügyvezető igazgatója, Budaházy Péter bepillantást adott a régi korok szépségápolási módszereibe, a résztvevők azt is megtudhatták, hogy ők milyen korszerű eszközökkel, technológiákkal igyekeznek, a szépülni, relaxálni vágyó vendégek igényeit kielégíteni.

Max Eidlhuber, a Schlosshotels & Herrenhäuser elnöke azt mutatta be, hogyan tudják új ötletekkel, előretekintő megoldásokkal, fejlesztésekkel akár nyereségesen üzemeltetni a kastélyokat Ausztriában.

Végezetül a Gundel Ház Igazgatója, Kozma Kálmán kalauzolt el a régi és mai kor hagyományai, étkezési szokásai, konyhatechnológia, illetve nyersanyag felhasználási, beszállítói és a vendégelvárások világába.

A tavalyi év sikeres módosításainak köszönhetően a tagsági kör bővült, a szervezet egyre több megkeresést kap helyreállított vagy felújítás alatt álló, több mint 100 éves épületek tulajdonosaitól, üzemeltetőjétől, illetve olyan szolgáltatóktól, akik pártoló tagként szeretnék szövetség munkáját segíteni.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetség taglétszáma folyamatosan növekszik, olyan magas színvonalú szolgáltatást nyújtó történelmi épületekkel, amelyek nem rendelkeznek szálláslehetőséggel.

A szövetsége nem reprezentatív felmérése szerint 2015-2016 év között közel 20% növekedés volt a rendezvények számában a tagság körében, a bevételek 22,5 %-kal növekedtek. 2016-ban a szövetség tagjainál tartott rendezvényeknek kb. 70%-a volt céges és 30%-a pedig egyéni vendégek megrendelésére történt. A résztvevők átlag tartózkodási ideje a kastélyszállodákban 1,25 nap.

A tagság 70%-a tervez beruházást – elsősorban technológiai fejlesztést, illetve szálláshely kialakítását, bővítését. Ezekre szükség van, mert egyre több a kastélyokban az esküvő, a konferencia és más családi rendezvény. A megrendelők többsége az interneten keresztül ismerik meg a kastélyokat, a tagok előszeretettel használják az online értékesítési csatornákat.

A Szövetség tagjai

• Apponyi Kiskastély és Natur Minihotel- Medina

• Batthyány Kastélyszálló**** – Zalacsány

• Forgách Kastély – Mándok

• Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont - Gyula

• Graefl Major – Kétútköz (felújítás alatt)

• Hotel Vécsecity**** - Hernádvécse

• Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje - Nagyar

• Misefa Kastélyszálló - Misefa

• Prónay-kastély****– Alsópetény

• St. George Hotel***** - Budapest

• Szent András kastély - Bölcske

• Széll Kálmán Kastélyszálló – Rátót

• Szidónia Kastélyszálloda – Röjtökmuzsaj


Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.