hirdetés

Jelentősen bővült a rendezvényforgalom a hazai kastélyszállodákban

A Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége harmadik alkalommal rendezte meg május 11-én a Kastély Fórumot az alsópetényi Prónay-kastélyban. A központi téma a kastélyok rendezvényhelyszínként való hasznosítása volt.

hirdetés

Kocsis Eszter, a Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje titkára előadásából a résztvevők megismerhették a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyart, és megtudhatták, milyen módon igyekeznek ebben a távoli, magára hagyott régióban megszerettetni és közelebb vinni az emberekhez a kastély nyújtotta lehetőségeket.

A mándoki Forgách-kastéllyal kapcsolatban elhangzott, hogy hatalmas fejlesztéseken történtek a több mint 250 éves épületben, ahol megújuló energiákkal igyekeznek a költségeket csökkenteni.

A Helia-D Herba-kastély üzemeltetője, a Helia-D Kft. ügyvezető igazgatója, Budaházy Péter bepillantást adott a régi korok szépségápolási módszereibe, a résztvevők azt is megtudhatták, hogy ők milyen korszerű eszközökkel, technológiákkal igyekeznek, a szépülni, relaxálni vágyó vendégek igényeit kielégíteni.

Max Eidlhuber, a Schlosshotels & Herrenhäuser elnöke azt mutatta be, hogyan tudják új ötletekkel, előretekintő megoldásokkal, fejlesztésekkel akár nyereségesen üzemeltetni a kastélyokat Ausztriában.

Végezetül a Gundel Ház Igazgatója, Kozma Kálmán kalauzolt el a régi és mai kor hagyományai, étkezési szokásai, konyhatechnológia, illetve nyersanyag felhasználási, beszállítói és a vendégelvárások világába.

A tavalyi év sikeres módosításainak köszönhetően a tagsági kör bővült, a szervezet egyre több megkeresést kap helyreállított vagy felújítás alatt álló, több mint 100 éves épületek tulajdonosaitól, üzemeltetőjétől, illetve olyan szolgáltatóktól, akik pártoló tagként szeretnék szövetség munkáját segíteni.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetség taglétszáma folyamatosan növekszik, olyan magas színvonalú szolgáltatást nyújtó történelmi épületekkel, amelyek nem rendelkeznek szálláslehetőséggel.

A szövetsége nem reprezentatív felmérése szerint 2015-2016 év között közel 20% növekedés volt a rendezvények számában a tagság körében, a bevételek 22,5 %-kal növekedtek. 2016-ban a szövetség tagjainál tartott rendezvényeknek kb. 70%-a volt céges és 30%-a pedig egyéni vendégek megrendelésére történt. A résztvevők átlag tartózkodási ideje a kastélyszállodákban 1,25 nap.

A tagság 70%-a tervez beruházást – elsősorban technológiai fejlesztést, illetve szálláshely kialakítását, bővítését. Ezekre szükség van, mert egyre több a kastélyokban az esküvő, a konferencia és más családi rendezvény. A megrendelők többsége az interneten keresztül ismerik meg a kastélyokat, a tagok előszeretettel használják az online értékesítési csatornákat.

A Szövetség tagjai

• Apponyi Kiskastély és Natur Minihotel- Medina

• Batthyány Kastélyszálló**** – Zalacsány

• Forgách Kastély – Mándok

• Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont - Gyula

• Graefl Major – Kétútköz (felújítás alatt)

• Hotel Vécsecity**** - Hernádvécse

• Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje - Nagyar

• Misefa Kastélyszálló - Misefa

• Prónay-kastély****– Alsópetény

• St. George Hotel***** - Budapest

• Szent András kastély - Bölcske

• Széll Kálmán Kastélyszálló – Rátót

• Szidónia Kastélyszálloda – Röjtökmuzsaj

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk