Jótékony osztálykirándulás

Sokszorosan is visszaigazolta az élet egy zalaegerszegi osztály tanulóinak, hogy minden közmondásban ott az igazság magva. A diákok az osztálykirándulásra gyűjtött pénzüket egy állatmenhelynek ajánlották fel, az önzetlenség pedig elnyerte jutalmát: ősszel vendégül látta őket három napra a Tisza-tavi Ökoncentrum.

Még a közismerten szeszélyes időjárás is a kedvében annak az érettségi előtt álló zalaegerszegi osztálynak, amely a hétvégén Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban járt osztálykiránduláson, mivel mindhárom nap csodás napsütésben fürdött az őszi Tisza-tó. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskolája végzős tanulói korántsem szokványos osztálykirándulókként jártak az ország másik felében, hanem meghívott vendégekként.

Amint azt Kiss János, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum ügyvezető igazgatója felidézte, teljesen véletlenül bukkant a zalai megyei lap cikkére, amelyből megtudta, hogy az osztály egyhangúlag megszavazta, hogy az osztálykirándulásra szánt pénzüket kirándulás helyett inkább a helyi Bogáncs Alapítvány által fenntartott állatmenhely számára ajánlották fel. A történet nem hagyta nyugodni, és a község önkormányzatával, illetve a térség néhány turisztikai szolgáltatójával egyeztetve meghívta az osztályt, hogy ősszel az Ökocentrum költségén töltsenek el pár napot a Tisza-tónál. A szakképzési centrum pedig két busszal és az útiköltség biztosításával járult hozzá, hogy a diákjaink élhessenek is a meghívás adta lehetőséggel - egészítette ki a történetet Borka Zoltán igazgatóhelyettes.

 

Nem volt még igazán kiforrott ötletünk, hova is menjünk kirándulni, de legfeljebb a Balaton- környékében gondolkodtunk, amikor Eliza és Fanni váratlanul felvetette, hogy akkor támogassuk inkább az állatmenhelyet - mesélte Pázsi Zsuzsanna osztályfőnök, hozzátéve, hogy a legmeglepőbb számára az volt, hogy miután megszavazták a tanulók, még az is behozta az osztálypénzt, aki addig halogatta. Rendszeresen járunk Fannival önkéntesként kutyát sétáltatni a menhelyre, ezért tudtuk, hogy szükség lenne segítségre, de hogy pontosan mi mindenre, az csak akkor derült ki, amikor felhívtuk az alapítványt - idézte fel a történetet Eliza, hozzátéve, hogy a locsolócsövek, ruhák és a táp mellett pénzt is hagytak ott, amikor a kirándulás eredetileg kitűzött napján személyesen az osztály vitte el az adományt. A kirándulásra az eredetileg 22 fős osztályból 13 diák tudott eljönni, de ők mind azt mondták, hogy bár a szülők meglepődtek az osztálypénz alternatív felhasználási tervén, végül támogatták az ötletet.

A kirándulókat szikrázó napsütéses indián nyár fogadta csütörtökön Kiskörén, a vízlépcsőnél ismerkedhettek meg a tó történetével. Este ugyan nyári viharhoz hasonló égszakadáson kellett átjutniuk, míg a szálláshelyükre, a poroszlói Gyermek és Ifjúsági Tábor épületéhez tartottak - csak hogy a jutalomút se teljen aggodalom nélkül -, ahol már várta őket a település alpolgármestere, Józsa Gábor mesterszakács a szabadtéri, bográcsos vacsorával. A vacsora mellett a tanulók kötetlen beszélgetést folytathattak a felelős állattartásról Tari Tündével, a kisnánai Bari-tanya tulajdonosával, illetve Kóródy Olivérrel, az Ökocentrum akváriumainak szakmai koordinátorával az állatkertek szerepéről a természetvédelemben.

Emellett Kiss Jánostól megtudhatták azt is, hogy újabb épülettel szeretnék bővíteni az évi 150-200 ezer látogatót fogadó ökocentrumot, amelyben ritka, védett récefajoknak szánt fedett röpdét terveznek kialakítani. A tervek készülnek, és szeretnénk pályázati támogatást elnyerni a megvalósításához - tette hozzá Kis János. Hosszabb távon pedig a haltenyésztéssel kapcsolatos fejlesztésekben gondolkodnak. Emellett pedig abban, hogy a jövőben valamilyen formában hagyomány legyen a mostani alkalomból. Szeretnénk évente egy alkalommal egy, a természet-, a környezet-, vagy az állatvédelem terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó osztályt, vagy közösséget vendégül látni - mondta Kiss János, hozzátéve, hogy hamarosan kitalálják a kiválasztás módját is.

A pénteki Ökocentrum-látogatáson és biciklitúrán, illetve a szombati vízisétány-bejáráson azonban csapadéknak már nyoma sem volt, így semmi nem zavarta meg a diákok kikapcsolódását.

Forrás: Turizmus Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.