hirdetés
hirdetés

Júniusban birtokba vehetjük a Galyatető Turistacentrumot

Várhatóan júniusra elkészül a Galyatető Turistacentrum, amely az ugyancsak felújított Galya-kilátóval együtt lesz látogatható - mondta el Molnár Tamás, a Magyar Természetjáró Szövetség galyatetői üzemeltetési vezetője az MTI-nek hétfőn.

hirdetés

Molnár Tamás felidézte, hogy a Mátrában, az ország második legmagasabb pontján álló turistacentrumot és a kilátót az Országos Kék Kör teljes, immár 2550 kilométeres útvonalának megújítása keretében hozzák rendbe.
Szavai szerint a 2013-ban kezdődött, 2,7 milliárd forint európai uniós forrásból megvalósuló program során az Országos Kék Kör útvonala mentén mintegy 9 ezer útbaigazító és információs táblát helyeznek ki. Újrafestik az útvonaljelzéseket, padokat, asztalokat, esőbeállókat hoznak helyre, és turistaházakat, kulcsosházakat, kilátókat újítanak fel.

Az üzemeltetési vezető elmondta: a program részeként a Galyatető Nagyszálló szomszédságában álló, korábban a hotel munkásszállásaként és raktáraként is működő épületet 88 millió forintból felújítják és kibővítik. A leendő turistacentrum 52 férőhellyel, zömmel két- és négyágyas szobákkal várja majd a vendégeket.

Munkásszállóból túraközpont épül (Fotó: Mentusz Károly)
Munkásszállóból túraközpont épül (Fotó: Mentusz Károly)


Lesz benne egyebek mellett egy akadálymentesített lakószoba, egy bisztró jellegű melegkonyha, kávézó, egy túrázási, kerékpározási, illetve síelési felszereléseket árusító túrabolt és tesztcentrum. Kialakítanak nyilvános WC-t és zuhanyzót, valamint csomagmegőrzőt. A turistacentrum területén sátorozási lehetőséget is biztosítanak.
Az A+ energia besorolású épületet földhő-energiával fűtik, napkollektorokkal és napelemekkel is felszerelik.

Molnár Tamás közölte: az egész évben folyamatosan üzemelő turistacentrum egyben zarándokszállás is lesz.
Kitért arra, hogy a turistacentrum felújításával párhuzamosan elkészült az 1939-ben átadott, az utóbbi időkre azonban meglehetősen rossz állapotba került Galya-kilátó is: a 70 millió forintos rekonstrukció során az eredetileg 17 méter magas építményt 13 méterrel megtoldották.

A turistacentrum és a kilátó felújításának terveit Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron készítette. A projekt a Magyar Természetjáró Szövetség és az Egererdő Zrt. konzorciuma beruházásában valósul meg.

Tizenhét méterrel magasabb lett a kilátó (Fotó: Mentusz Károly)
Tizenhét méterrel magasabb lett a kilátó (Fotó: Mentusz Károly)

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk