Maga síelne itthon?

A töprengésben segíthet az idén májusban alakult Chernel István Sí- és Turisztikai Klaszter valamint a Magyar Turizmus Zrt. hazai sízést támogató, népszerűsítő Síelj Itthon névre hallgató kampánya, melyet kedden, Budapesten mutattak be.

11 millió vendégéjt háltunk el belföldön tavaly, csupán 15%-át télen. Azt is főleg karácsony környékén. Törték a fejüket a turisztikai szakik, hogy lehetne növelni a számot. Ott van például az a közel 500 ezer síelő honfitársunk, aki nem biztos, hogy kielégítő módon él a hazai síelés adta lehetőségekkel. Vagy ott vannak azok, akik még nem tudnak síelni. Így már egész nagy a merítés lehetősége, de a meggyőzés során bizonyára akadnak kihívások, ha stimmel az - mint azt Fehér Gyula, a klaszter ötletgazdája, síbolt tulajdonos állítja -, hogy mindössze a hazai síelők mintegy 10-15 százaléka síel itthon. Az alacsony aránynak azonban nem az ismertség hiánya az oka, hanem egyfelől a földrajzi sajátosságok miatti szerényebb kapacitás, illetve az emiatt - főleg - hétvégén előforduló tömegjelenetek - ismerte el több, a hétfői kampánybemutatón megjelent pályaüzemeltető is. A tumultust meg lehet úszni egy-egy hétköznap. Aki ráér, több sípályán is kaphat ilyenkor kedvezményeket.

A másik, nem kevésbé nyomós ok a hóbiztosság, azaz bizonytalanság, amin bizonyos szintig segít a hóágyúzás, illetve egyes síterepek - Eplény, Mátraszentistván - hűvösebb mikroklímája. És bár Fehér szerint állítólagos a globális felmelegedés, azért akadnak, akik aggódnak. Szerintük a mi szélességi körünkön aligha érdemes 1500 méter alatt síközpontban gondolkodni. De inkább hulljon a pelyhes fehér!

Ugyanakkor vitathatatlan előny a hazai terepek közelsége, ami különösen a síelni tanulás esetében segítség. Erre pedig valóban nem mindegy, hogy mennyit költünk és hol, főképp ha egy hét drága szerencsétlenkedést követően úgy döntünk: ennyi pont elég volt. „Fontos, hogy itthon tanuljunk meg síelni, használjuk ki a hazai sípályák adta lehetőségeket” - javasolta Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója. „Nem szögesdrótot kívánunk állítani, hogy csak itthon síeljünk, de itthon is” - magyarázta Fehér Gyula.

Szerinte a hazai terepek hatékonyan kiszolgálhatják az általa ismertetett trendet, mely szerint manapság a síelők is gyakoribb, de rövidebb időszakokra kelnek útra. A kérdés, hogy a magyar síterepek meríthetnek-e a Fehér által hivatkozott 107 millió síző generálta forgalomból akár értelmetlennek is tűnhet. De meglepetésünkre Erbeszkorn Tamás, a mátraszentistváni Sípark sajtósa elmondta, hogy hozzájuk sokan érkeznek Szlovákiából, Lengyelországból vagy akár budapesti nagykövetségek dolgozói.

Magyarországon összesen 40 sípálya és 68 sílift található. Utóbbiból 22 darab műanyag tanulópályát szolgál ki. A maradék 46 szolgálja ki a havas pályákat. Továbbra is van 18 olyan pálya, ahol a rendszerváltásig üzemelt lift. Ezek fejlesztése 3-5 éven belül megkezdődhet - tudtuk meg a klasztertől, melynek jelenleg 18 tagja van, köztük a „nagyok”, Mátraszentistván, Eplény, Kékestető. A klaszter feladata az együttműködés megszervezése, népeszűsítés, pályázatokhoz való hozzáférés segítése.

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?