hirdetés
hirdetés

Másodszor is Event Touch a MaReSz szervezésében

A Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségének első seregszemléjére 2019-ben került sor, március 8-án pedig másodszor is megtartották a konferenciát és a hozzá kapcsolódó beszállítói kiállítást a Hungexpo új kongresszusi épületében.

hirdetés

Ganczer Gábor, a MaReSz elnöke és a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, nagy öröm látni, hogy két év tetszhalott állapot után a szakma újraéled. Az ágazat bebizonyította, hogy ellenálló, hiszen a helyzethez való gyors és sikeres alkalmazkodással képes volt átvészelni ezt a két esztendőt. Hangsúlyozta, hogy a szomszédunkban jelenleg is komoly válság zajlik, egy háború, azonban a meggyőződése, hogy a szakma ezt a válságot is ki fogja bírni. Kiemelte, hogy a Hungexpón a közelmúltban megvalósították az elmúlt 20 év legnagyobb hivatásturisztikai beruházását Magyarországon a kiállítási kapacitás korszerűsítésével, bővítésével és egy új kongresszusi központ kialakításával, utóbbi olyan nemzetközi rendezvényeket tud kiszolgálni, amelyeket korábban kapacitáshiány miatt nem tudtak megrendezni hazánkban.

Ágazati és jogszabályi átalakítás

Békefi Anna, a Magyar Kongresszusi Iroda (MKI) ügyvezető igazgatója a MICE piac helyzetéről és perspektíváiról adott elő. Az Event Touch eseményt az újraindulás pillanataként értékelte a szakember. Elmondta, hogy két éves az MKI, amely az ágazati átalakításra esküdött fel, és újonnan értelmezett szervezetként igyekszik működni megalakulása óta. Békefi szerint egyik fontos szerepük a partnerséget teremtő hídszerep, amelyre példaként elmondta, hogy a fővárossal való szoros együttműködés révén, azzal, hogy a BKK ingyenes tömegközlekedést biztosít egy megnyerni kívánt kongresszus résztvevői számára, sikerült elnyerni a rendezvényt az ugyancsak aspiráló Prága elől. Békefi kitért arra is, hogy céljaik közé tartozik a jogszabályi fogalmak átalakítása, mivel egyelőre csak olyan rendezvénykategóriák élveznek állami támogatást, amelyekbe a Kongresszusi Iroda által képviselt rendezvények nem tartoznak bele.

Nyárig megszervezik a tagságot is

Azt is elmondta, hogy a tagság felállításának küszöbén állnak, amelyre még nyár előtt sor kerül, a rendezvényszervezői üzletág szereplőinek bevonásával. Felhívta arra is a figyelmet, hogy bekapcsolódtak a 27 tagországot tömörítő Európai Nemzetközi Kongresszusi Irodák Stratégiai Szövetségébe (SANCBE), ezenkívül  március végéig, április elejéig kidolgozzák hosszú távú stratégiájukat, amelyben az a cél is szerepet kap, hogy idővel az MKI ernyőszervezetté alakuljon, integrálva a még fejlődés előtt álló vidék rendezvényturizmusáért felelős szereplőket is. Békefi azt is hangsúlyozta, hogy ki kell alakítani azt a körülményrendszert, amely lehetővé teszi a sales aktivitások jobb kiszámíthatóságát akár politikai ciklusokon átívelően, mivel az irányváltások bizonytalanságot ébreszthetnek a külföldi megrendelőkben. A szakember szerint fontos a vendégéjszakák mennyiségén túlmutató gazdasági és tovagyűrűző hatások feltérképezése is, valamint az, hogy az építkezés újabb szakaszában a külföldi tudást alkalmazzák. Meghatározó szereplő ehhez a szervezet kötelékében tanácsadói és értékesítési feladatokat ellátó Adam Bodor.

A hibrid marad az új normális

Békefi kiemelte a külföldi tanácsadókkal való együttműködés fontosságát, valamint a fenntarthatósági elvekhez való adaptálódást, valamint azt, hogy tovább fejlesszék a konferencia nagyköveti programjukat, amely a hazai szellemi tőkét, tudást kihasználva vonzza a befektetőket és az eseményeket az országba. A szakember azt is elmondta, hogy eseménynaptáruk véglegesítésén is dolgoznak, és további nagy adatszolgáltatókat vonnak be a rendezvényekről való információgyűjtéshez. Az irodavezető arról is beszámolt, hogy a szomszédunkban dúló háború miatt már érkeztek lemondások a hazai hivatásturizmusban, a nemzetközi piacok hazánk iránti bizalmának visszaépítésében azonban komoly eszköz lehet, ha aktívan kommunikáljuk, miként nyújt a szakma segítséget az ukrán menekülteknek. Ennek dokumentálásában kéri a szakember az ágazat szereplőinek segítségét. Úgy véli, kísérni fog még jó darabig bennünket a pandémia, és az arra adott válaszaink, így a jövőben a hibrid rendezvények tekinthetők az új normálisnak. Jó hírként elmondta, hogy mind a corporate mind a szövetségi oldalról jönnek lekérések a 2023-2026 közötti dátumokra, de a teljes visszaépülés lassú és fokozatos lesz.

Turizmus Online

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk