hirdetés
hirdetés

Megújul a gyöngyösi zsinagóga

A Mátra fővárosaként emlegetett Gyöngyösön megújul a belvárosban levő zsinagóga - tudta meg lapunk Weisz Pétertől, a helyi Status Quo Ante zsidó hitközség elnökétől, a Bugát Pál Kórház menedzser főigazgatójától. A közel egy milliárd forintos fejlesztést pályázati támogatásból és más forrásokból valósítják meg.

hirdetés

A város eklektikus stílusú, bazilika rendszerű, nagykupolás épületét az 1920-as években Baumhorn Lipót (1860-1932) és veje, Somogyi György (1893-1980) tervezte, illetve építtette, majd 1930-ban avatták fel. Akkoriban Gyöngyös lakosságának csaknem tíz százaléka zsidó volt. A többségüket azonban a holokauszt idején elhurcolták és csak egy kis részük élte túl a vészkorszakot. A zsinagóga az eredeti funkciója szerint 1959-ig működött és a hívők közössége is feloszlott. Az épületben pedig bútorboltot nyitottak.

Építészeti különlegesség a kupolás  gyöngyösi zsinagóga (Fotó: Mentusz Károly)
Építészeti különlegesség a kupolás gyöngyösi zsinagóga (Fotó: Mentusz Károly)


A zsinagóga homlokzata (Fotó: Mentusz Károly)
A zsinagóga homlokzata (Fotó: Mentusz Károly)


Weisz Péter azt is elmondta, hogy a kormány és a gyöngyösi önkormányzat által támogatott fejlesztéssel az eredeti állapotához hasonlóan állítják vissza a zsinagógát. Az elképzelések szerint emlékközpontként működik majd, ahol bemutatják a több mint ezer éves zsidó-keresztény együttélés és párbeszéd hazai történetét is. A kitűnő akusztikájú épületben hangversenyeket és színházi előadásokat is tartanak, tárlatokat rendeznek, modern kiállító- és kulturális központ lesz. A Megbékélés Házának terveit egy szakértői csoport késztette el. A zsinagóga ma már Status Quo Ante hitközség tulajdonába került, a felújítást idén ősszel kezdik el. Az újjávarázsolt épületet várhatóan 2018-ban nyitják meg.

Héber nyelvű tábla az imaházon (Fotó: Mentusz Károly)
Héber nyelvű tábla az imaházon (Fotó: Mentusz Károly)


Az egyik oldabejárat kovácsolt vas díszítéssel (Fotó: Mentusz Károly)
Az egyik oldabejárat kovácsolt vas díszítéssel (Fotó: Mentusz Károly)


Az öt éve menedzser-főigazgatóként tevékenykedő Weisz Péter irányításával 2014-ben szervezték újjá Gyöngyösön a zsidó hitközséget, melynek jelenleg száz tagja van. Tavaly pályázati támogatással a régi zsidó imaházat újították fel, ahol a tagok rendszeresen találkoznak. A nagyobb ünnepeket itt tartják meg. Emellett a gyöngyösi zsidó temetőt is karbantartják, ahol a városban egykor élt és dolgozott régi polgártársaik nyugszanak. A temetőt kegyeleti és a mártírok parkjává szeretnék nyilvánítani, ezzel is emlékezve az áldozatokra.

A teljes felújításra kerülő zsinagógát - Gyöngyös reprezentatív épületét - tehát újra megtöltik tartalommal. A középkori és keleti elemeket alkalmazó szépséges épület a Mátra fővárosának egyik legújabb kori turisztikai attrakciója lesz, amely minden bizonnyal hozzájárul majd a település és a Mátra idegenforgalmának további növeléséhez.

A felújított gyöngyösi zsidó imaház (Fotó: Mentusz Károly)
A felújított gyöngyösi zsidó imaház (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk