Minden idők legjobb nyara a belföldi turizmusban

A belföldi turizmus idén nyáron újabb rekordokat döntött, soha ennyi honfitársunk nem nyaralt még a három nyári hónapban vidéken - derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség pénteki sajtótájékoztatóján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

15 millió vendégéjszaka

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a turisztikai forgalom mindhárom nyári hónapban felülmúlta a tavalyi számokat: júniusban 66%-kal, júliusban 22%-kal, augusztusban pedig 16%-kal volt magasabb a vendégéjszakák száma országosan, összességében idén nyáron 14,9 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyek, ami 25%-kal több mint tavaly. Ez az előzetes várakozásokat is túlszárnyalja – mondta el szezonértékelő sajtótájékoztatóján Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. A turisták száma közel 5 millió volt, ebből 1 millió volt a külföldi vendég, és 4 millió magyar itthon (is) töltötte szabadságát.

Pozitív elmozdulás látszik a beutazó turizmusban is. A külföldi vendégek 2,9 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken idén nyáron, ami 40%-kal magasabb, mint tavaly. Tőlük júniusban 85%-kal, júliusban 18%-kal, augusztusban 47%-kal több vendégéjszakát regisztráltunk. Gyula és térsége kiemelkedően sok külföldi vendéget vonzott idén. A külföldiek száma tavalyhoz képest megháromszorozódott.


40 százalékkal nőttek az árbevételek

Vidéken 13,4 millió vendégéjszaka realizálódott, ennek 85 százalékát belföldiek töltötték el, és a vendégéjszakaszám 20 százalékkal volt több mint tavaly. Vidéken a szálláshelyek átlagban 70 százalékos kihasználtsággal üzemeltek, a szállodák kihasználtsága 53 százalékos volt, a magánszálláshelyeké 37 százalékos. Vidéken a szálláshelyek árbevételei 31 százalékkal 156 milliárdra nőttek.
Országosan a szállodákban az átlagos szobafoglaltság 46%-os volt a tavalyi 35%-kal szemben. A szálláshelyeken a teljes árbevétel 183 milliárd forint volt a három nyári hónapban, ez 41%-kal több, mint tavaly nyáron.


SZÉP-kártya rekord várható


A SZÉP Kártyára a nyári időszakban 89 milliárd forintot töltöttek fel a munkaadók, ami 13%-kal több mint a tavaly nyári időszakban. Nyáron összesen 145 milliárdot költöttek a vendégek, ami 53%-kal több mint 2020-ban és több mint kétszer annyi, mint 2019-ben. Idén augusztusig január óta 244 milliárdra rúgott a feltöltés összege a SZÉP-kártyákra, és a prognózisok alapján a feltöltés el fogja érni a 360 milliárdot, a költés pedig a 300 milliárdot, ami minden idők rekordjának számít.

2021 nyarán a vendéglátóhelyek árbevétele országosan megközelítette a 360 milliárd forintot, összehasonlításképpen 2020 nyarán ez az összeg 288 milliárd forint volt, így összességében 25%-os a növekedés, sőt a 2019-es rekord évhez képest is 10% a bővülés. Az említett árbevételek egyharmada Budapesten keletkezett. A NAV online pénztárgépein realizálódott összes bevétel 10 százaléka a vendéglátásban keletkezett, ennek 14 százaléka pedig Budapesten. Érdekességképpen 33 százaléka a tranzakcióknak Balatonfüreden realizálódott, és Pannonhalmán is az országos átlag duplája volt a tranzakciók száma a vendéglátásban.


Budapest még közel sem a régi

Guller Zoltán Budapesttel kapcsolatban ismét hangsúlyozta, hogy a pandémia bebizonyította, hogy a budapesti modell megbukott, a főváros turizmusa túlságosan kitett a külföldi vendégérkezéseknek, és továbbra is az a cél, hogy 2030-ra a külföldi vendégéjszakák részarányát Budapest turizmusában 75 százalékra csökkentsék a járvány előtt jellemző 93 százalékról. Idén nyáron  több vendég (kül- és belföldi egyaránt) volt a fővárosban mint tavaly: 501 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el a szálláshelyeken összesen, ami 81 százalékkal több mint ilyenkor 2020-ban. A vendégek 67 százaléka külföldi volt. Budapesten a szálláshelyek 10 százaléka nem nyitott ki a nyárra, mintegy 1100 szálláshely. A  hotelek 31, a panziók 32, a magánszálláshelyek 20 százalékos kihasználtságot mutattak a fővárosban. Az árbevételek a fővárosi szálláshelyeken két és félszer magasabbak voltak mint tavaly.


Három esemény kiugró számokat hozott az adatokban: a futball Európa-bajnokság cseh-holland meccse, a Forma-1 és az augusztus 20-ai hétvége, és ugyanezt várják a szakemberek további három eseménytől az ősszel: a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a Vadászati Kiállítás és az MTV Music Awards díjátadója hoz várhatóan komoly kiugrást a szálláshelyfoglaltságban. Az augusztus 20- ai rendezvénysorozat forgalomélénkítő hatásáról korábban már ITT írtunk.


A hőség berobbantja a foglalásokat

A vezérigazgató arról a meglepő megfigyelésről is beszámolt, amelyeket az adatelemzés tesz lehetővé:  31 celsius fokos hőmérséklet felett 50 százalékkal ugrik meg a vendégek foglalási kedve, és minden plusz 1 fokos emelkedéssel további 5 százalékot nő. A hőmérséklet növekedése fokonként  70 forinttal növeli az egy kiadható szobára jutó árbevételeket is. Megfigyelhető tendencia volt a nyáron, hogy kevesebb volt az átutazó, a külföldiek tartózkodási ideje azonban valamivel nőtt. A V4-es országok mellett Ausztriából és Németországból érkeztek a legtöbben külföldről, a külföldiek átlagköltése 450 euróra rúgott.


Adatvezérelt online kampányok

Lapunk értesülései szerint a budapesti szállodások nem tapasztaltak jelentős növekedést a vidékről a fővárosba turistákat vonzó kampányok hatására. Guller Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy idén először új típusú, adatvezérelt kampányokat futtattak a 11 turisztikai térségben a helyi lakosság preferenciáihoz igazodva. Főként online felületeken ment a kampány, és csupán két térségben nem érték el a sikeresnek mondható többszámjegyű növekedést: Gyulán és a fővárosban. "Az okokat vizsgáljuk, dolgozunk a megoldáson, azonban aa belföldiek fővárosba szoktatása nem egyik napról a másikra valósul meg" - emelte ki Guller Zoltán.


Őszi prognózisok

A nyárral a turizmus nem ér véget, napról napra dinamikusan emelkednek az őszi előfoglalási adatok, már most 5 millió feletti vendégéjszaka látható az Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban, és a foglalási adatok alapján nem érezhető, hogy vendégek tartanának a pandémia negyedik hullámától. Szeptemberre a tavalyinál 25%-kal magasabb a megvalósult és a foglalt belföldi éjszakák száma, a külföldi vendégéjszaka pedig közel négyszeres. Az őszi foglalások 70 százaléka belföldiektől származik, és 74 százalékuk vidékre szól.  Az MTÜ munkatársai abban bíznak, hogy idén elérjük a 30 millió vendéget, ami jóval meghaladja a tavalyi 22 milliós vendégszámot, de még elmarad a 2019-es 41 milliós adattól. Az őszi forgalom élénkítésére az ügynökség újabb, adatokra épülő kampányokat indított itthon és külföldön. Az MTÜ arra ösztönöz mindenkit, hogy aki teheti, induljon útnak ősszel is. "Aki mindkét oltását felvette, bátran szervezhet utazást az őszi-téli időszakra" - emelte ki Guller Zoltán és hozzátette, a turisztikai szolgáltatóknak újabb lezárástól nem kell tartaniuk.

Fejlemények Kisorosziban

Guller lapunk kérdésére elmondta, hogy a kisoroszi Szigetcsúcsra a helyi önkormányzat által tervezett fejlesztésről folyamatosan egyeztetések zajlanak, amelyekben részt vesz az MTÜ, az agrárminisztérium, a főpolgármester és a kivitelező. Napokon belül döntés születik a kérdésben, amelyről tájékoztatást adnak majd. Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára javasolta a közelmúltban a kormánynak, hogy ne kezdődjön meg a nagy lakossági tiltakozást kiváltó beruházás, és Nagy István agrárminiszter is azt nyilatkozta, hogy nem indulhat meg a fejlesztés, amelyhez a kisoroszi önkormányzat 370 millió forintos támogatást nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.


Forrás: MTÜ / Turizmus Online


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.