hirdetés
hirdetés

Önnek mit mond az új Kolodko-szobor?

Kisebb csődület gyűlt össze a Keleti pályaudvar előtt a napokban, ugyanis Kolodko Mihály legújabb miniszobra most került végső helyére, a Baross térre. 

hirdetés

Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy az „Előre a múltba” címet viselő kisautó a Keleti pályaudvarnál áll, azonban nyugatra néz - írja a Metropol.

Fotó: Kolodko Art
Fotó: Kolodko Art

Emellett további apró kis utalásokat rejt az alkotás, mint ahogy azt már a Kolodko-szobroktól megszokhattuk. Rögtön beszédes a címe: „Előre a múltba?” Ez egy paradoxon, ráadásul a legtöbben úgy használják ezt a kifejezést, hogy előre a jövőbe. A cím így lehet utalás az 1986-s ugyanilyen című filmre, amely Nicolas Cage és Kathleen Turner főszereplésével készült, és az időutazásról szólt.

A kisautó oldalsó ajtaja ráadásul felnyitható. A kerekei pedig mintha kiestek volna, viszont ha más szemmel nézzük, inkább arra emlékeztet, mintha egy futurisztikus űrhajóvá változna a Trabant, és ilyenkor a kerekei átalakulnak és hajtóművé válnak.

Mivel Kolodko ritkán ad tiszta megfejtéseket, magyarázatokat, általában egyszerre több szimbólumot is rejtő miniszobraihoz, mi is csak találgatni tudunk. Szerintünk az autó a Vissza a jövőbe felnyitható tetejű repülő kocsija, amihez passzol is az Előre a múltba cím. A Trabant és a Keleti pályaudvari helyszín választása pedig nyilván nem mentes a politikai áthallásoktól. 

Az autócska ajtaja kinyitható/Fotó: Kolodko Art
Az autócska ajtaja kinyitható/Fotó: Kolodko Art

Forrás: Metropol/Turizmus Online

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk