hirdetés
hirdetés

Rekordhosszú volt az idei síszezon Magyarországon

Összesen 132 napot lehetett síelni a hazai pályákon, ez az elmúlt évtized leghosszabb szezonja volt Magyarországon. Eplényben 2020. november 25-én indult el az első felvonó és Mátraszentistvánban egészen 2021. április 10-ig üzemelt a Sípark, amire sok éve nem volt példa - írja a Síelők.hu.

hirdetés

A leghosszabb nyitvatartási időt az Intersport Síaréna Eplény érte el 116 nappal. Ezzel saját rekordjukat is megdöntötték, mivel az eddigi leghosszabb szezonjuk 107 napos volt 2011/12-ben. A szezont március 25-én zárták annak ellenére, hogy alig esett természetes hó a szezonban. A hóágyúknak köszönhetően az egész Síaréna területe besíelhetővé vált, átlag 60 cm-es hóvastagságot tudtak biztosítani az üzemeltetők.
Ideális hóviszonyok voltak Eplényben a március 15-i hosszú hétvégén.

Mátraszentistván csak később, január 12-én nyitott, viszont rekord sokáig kitartott a mátrai sípálya, nem is akármilyen minőségben. Már az is hihetetlennek tűnt, hogy húsvét hétfőig tudnak üzemelni, de az áprilisi hidegbetörésnek köszönhetően 3+2 nap ráadással sikerült meghosszabbítani a szezont.

Sorban állás tekintetében is rekordok dőltek. Főszezonban, a legszebb téli napokon túlterheltté váltak a pályák, hosszú sorok alakultak ki a lifteknél, és nem volt mindig örömteli a síélmény. Idén a pandémia miatt külföldre csak a síelők töredékének sikerült eljutni, a többség vagy itthon síelt vagy sehol. Amíg 2021-ben például egyetlen szlovák, olasz vagy francia sífelvonó sem üzemelhetett, addig itthon a karácsonyi időszak (dec. 22-26-ig) kivételével minden nap lehetett síelni.

A jegyeladási számokról a Síelők.hu-nak egyelőre nincs információja, de minden bizonnyal a bérletekből származó bevételek nőttek, miközben a vendéglátásból származó bevételek csökkentek mindkét síterepen. Az üzemeltetőknek egyszerre kellett megbirkózni a síelni vágyók hadával, és a feladattal, hogy betartassák a járványügyi szabályokat.

A két legnagyobb hazai sípályán kívül csak azok a síterepek tudtak viszonylag hosszabb időre megnyitni, ahol van megfelelő hóágyú kapacitás: Sátoraljaújhely 59 napot, Kékestető 45 napot, Visegrád 40 napot üzemelt, dacolva a sísportnak nem kedvező időjárással. Hóesés nagyon kevés volt idén.

Az idei szezon újdonsága volt a kezdők számára ideális galyatetői sífutópályák létrejötte, ahol az ország minden részéből érkező sífutók gyűltek össze és élvezték a természetes havat több mint egy hónapon át.

(forrás: Síelők.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk