hirdetés
hirdetés

Spirituális útvonalat avatnak fel a Balaton környékén

Balaton-felvidéki, bakonyi települések kálváriáit, rejtett gyöngyszemeit köti össze egy már kijelölt túraútvonal. Nyáron avatják fel, zarándokoknak ajánlják és azoknak, akik lélekemelő helyekre, az elcsendesedés élményeire vágynak - írja a veol.hu.

hirdetés

A Via Calvaria – Csendhegyek Útja projektet a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program támogatja, a régió kálváriáinak épített és kulturális örökségére épül, ezeket a rejtett gyöngyszemeket szeretné bemutatni. Az elmúlt csaknem háromszáz évben épített kálváriák kiemelkedő értéket képviselnek, ezeket mindenképp érdemes felkeresniük azoknak, akik a helyi értékekre alapozó, a tájba, a hely hangulatába illeszkedő élményekre vágynak. A cél olyan rendezvénysorozat elindítása, amely ráirányítja a figyelmet ezekre, a helyi közösségeknek megmutatja, hogy önmaguk is szervezhetnek tartalmas mikroprogramokat, amelyek széleskörű, de fenntartható méretű, minőségi érdeklődői, látogatói kört ösztönöznek.

Fotó: Sokszínű vidék / Bódi Katalin
Fotó: Sokszínű vidék / Bódi Katalin

A programban részt vevő települések a vármegyéből: Szentjakabfa, Vöröstó, Barnag, Veszprém-Gyulafirátót, Márkó, Bakonygyepes-Ajka, Magyarpolány, Városlőd, Jásd, Bakonynána, Olaszfalu, Zirc, Lókút, Bakonybél. Kálváriáikat köti össze az a túra, zarándokútvonal, amelyet már kijelöltek. Átadása nyár elejére várható. A helyi közösségek, a német nemzetiségi közösségek bevonását tervezik a szervezők, számítanak kezdeményező lendületükre. A résztvevő települések lakóit nem csak nézőnek, résztvevőnek tekintik, hanem a megvalósítást segítő cselekvő embereknek. A projekt fő eseménysora önálló kulturális programok megszervezéséből áll.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk