Úgy is lett. Beárazzák a durvuló inflációt a hazai szálláshelyek

Bár tavalyhoz képest jellemzően átlagosan 15,4 százalékkal növekedtek a vendégéjszaka árak egy fő részére a legnépszerűbb településeken, 2019-hez viszonyítva ez akár ma már 36 százalékos drágulás is lehet, derül ki a Szallas.hu friss összeállításából.

Ezzel kapcsolatos legfrissebb közleményük főbb megállapításai
  1. A Szallas.hu-n leadott foglalások alapján rangsorolt top hazai úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest szerepel. Őket követi Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs.
  2. A legkeresettebb úti célok közül Hévízen és Balatonfüreden kell a legtöbbet fizetni átlagosan egy éjszakáért. 
  3. A legkedveltebb desztinációk között Hajdúszoboszlón a legkisebb az áremelkedés tavalyhoz képest, Egerben pedig átlagosan fél százalékkal csökkent egy éjszaka ára egy főnek.
  4. A legnagyobb hazai szállásfoglaló portál adatai szerint országosan 2018 óta az évenkénti áremelés átlaga 10,5 százalék volt. Így az idei átlagos növekedés a számok alapján közel trendszerű. 

Lassan már mindenütt tetten érhető az árnövekedés

A Szallas.hu-n leadott foglalások alapján rangsorolt top hazai úti célok élén Siófok, Hajdúszoboszló, Eger, Balatonfüred és Budapest sorakoznak. Őket követi Gyula, Hévíz, Szeged, Zalakaros és Pécs. Közülük Zalakaroson (+36,35%), Gyulán (+34,61%), Budapesten (+34,26%) és Hévízen (+33,7%) a legnagyobb az árkülönbség az idén egy főre eső éjszakánkénti díj és a 2019-es szint között. Bár Hévíz után Balatonfüreden a legdrágább egy éjszaka egy főnek, 14 444 Ft, ez 2019-hez képest 6,8 százalékos emelés, ami rekord alacsonynak számít a mezőnyhöz képest. Mellette Hajdúszoboszló drágult csupán 13,8 százalékkal 2019-hez viszonyítva, a többieknél 22-35 százalékos a változás a pandémia előtti nyárhoz képest. 

Top belföldi úti célok árváltozásának mértéke 2019-hez és 2021-hez képest

Árnyalja az összképet, ha a pandémia előtti időszak mellett a tavalyi nyárhoz is hasonlítjuk az egységárakat. Az idei nyár top tíz belföldi úti céljai közül, a szállástípusokat összevonva, Egerben például fél százalékkal csökkent az egy főre jutó éjszakánkénti átlagár tavalyhoz képest. Hajdúszoboszlón 1 százalékos a növekedés, Balatonfüreden 2,2 százalékos, Siófokon 3,9 százalékos. „Pécsett már átlagosan 8,6 százalékos emelkedést látunk, Szegeden 10,7 százalékkal, Budapesten 13,1 százalékkal kerül többe idén egy éjszaka egy fő számára , áll a közleményükben.

 Az egy főre jutó éjszakánkénti átlagos foglalási ár változások

„A legkeresettebb települések között szinte azonos a trend a foglalások szállástípusok közötti eloszlását tekintve – mondta Kelemen Lili, a portál sajtószóvivője. – Valamennyiüknél a non-hotel kategória közel dupla annyi vagy annál is több foglalást szerzett eddig, mint a hotelek.” A sajtószóvivő azt is hozzátette, hogy Hévízen és a fővárosban kiélezettebb a verseny, közel azonos a foglalások eloszlása a hotelek és a többi szálláskategória között.

Bár a foglalási szint magas, a kereslet tetőzni és lassulni látszik, hasonlóan a pandémia előtti évek szezonalitásához. Vrakozásuk szerint árnyalhatja a belföldi turizmus nyári eredményeit a rövidülő tartózkodási idő és a non-hotelizáció is.

Nagyobb mértékű drágulás a tópartokon?

Minden harmadik foglalás a Balaton térségébe szól, de nincs még teltház a magyar tengernél. Messze a legnépszerűbb a főváros közelségét élvező Siófok, a régióban második helyen lévő Balatonfürednél több, mint kétszer annyi foglalást zsebelt be eddig. A harmadik helyezett Hévíz, őt követik Keszthely és Balatonlelle. A top balatoni desztinációk közül Hévízen (14 449 Ft) és Balatonfüreden (14 444 Ft) kerül a legtöbbe egy éjszaka egy főnek, Balatonboglár (7 822 Ft) és Fonyód (9 032) pedig a legolcsóbbak a szállások átlagos egységárát illetően. A Balaton térségében az átlagos éjszakánkénti ár egy fő részére idén 10 799 Ft. Ez 3,5 százalékos növekedés tavalyhoz képest, 2019-hez viszonyítva pedig 29,3 százalékos drágulást jelent.

A Tisza-tó térsége a foglalások 2,5 százalékát teszik ki. Itt Tiszafüred, Poroszló, Abádszalók, Kisköre és Sarud szállásai a legkelendőbbek. A térségben egyébként Kisköre (9 310 Ft) és Tiszafüred (9 131 Ft) vendégéjszaka árai a legmagasabbak egy fő részére, de ez még mindig jóval, kb. 17 százalékkal, az országos átlag (11 ezer Ft ) alatt van. A Tisza-tónál tavalyhoz képest átlagosan 5,6 százalékkal kell többet fizetni egy főnek egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva viszont 55,1 százalékos a drágulás.

A Fertő tó környékén Sopron messze a legnépszerűbb, országos viszonylatban pedig a 20. legkedveltebb úti cél a nyáron a szállásfoglaló portál kimutatása alapján. Ez a nyári foglalások másfél százalékát jelentik. Itt Sopron (10 698 Ft) és Hegykő (10 133 Ft) átlagos vendégéjszaka árai a legmagasabbak egy fő részére a legkeresettebb települések közül. Sarródon viszont 5 670 Ft az átlagos fejenkénti és éjszakánkénti ár. A Fertő tónál 8,21 százalékkal fizet többet egy vendég egy éjszakáért tavalyhoz viszonyítva, 2019-hez képest pedig 32,6 százalékos az áremelkedés.

A foglalások 1,2 százaléka a Velencei-tó környékére szól. Velence és Gárdony szálláshelyei a legkeresettebbek és itt a legmagasabb az éjszakánkénti ár egy fő részére. Velencén 13 448 Ft-ba, Gárdonyban 11 131 Ft-ba kerül, így mindkettő az országos átlag (11 ezer forint) felett helyezkedik el. Bár a térségben tavalyhoz képest 3,29 százalékkal kevesebbet fizet egy vendég egy éjszakáért, 2019-hez viszonyítva ez így is 19 százalékos emelkedést jelent

 

 

 

Forrás: Szállás.hu


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.