hirdetés
hirdetés

Veszprém varázslatos hógömbként nyitotta a kulturális évadot

,Örömmel mondhatom, hogy Európa kulturális fővárosában vagyok" - így indította útjára az egy éven át tartó rendezvénysorozatot Novák Katalin köztársasági elnök. Idén azonban rendhagyó módon nem csak Veszprém viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet, hanem másik 116 környékbeli település, vagyis az egész Bakony Balaton régió. Év végéig mintegy 3000 programmal várják az érdeklődőket.

hirdetés

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is Veszprémben született, ő nagyon örül, hogy végre több külföldi fogja megismerni a térséget - írja az euronews.com.

,,Magyarországról csak Budapestet látják Európában, és éppen ezért hatalmas lehetőség ez számunkra. Csak egy óra autóútra vagyunk Budapesttől és ez egy teljesen más világ, egy nagyon szép világ. Szerintem egy olyan hely, amely méltán veszi fel a versenyt Európa divatos turisztikai célpontjaival. Mi nem akarunk a tömegturizmus áldozatává válni, de azt igenis akarjuk, hogy akik érdeklődnek a szofisztikált örömök iránt, akár természeti, akár gasztronómiai szépségről van szó, ők megtalálják és megismerjék ezt a térséget" - mondta Navracsics.

Porga Gyula a megnyitón hangsúlyozta: Veszprém nem csak 2023-ban fog profitálni abból, hogy Európa kulturális fővárosa lett. A 74 milliárd forintos költségvetésből 30 éve üresen álló történelmi épületek újulhattak meg, szórakoztató központok és utak épülhettek, sőt közösségi elektromos bicikli rendszer is lesz a megyeszékhelyen.

MTI/Vasvári Tamás
MTI/Vasvári Tamás


A szervezésért felelős cég vezérigazgatója, Markovits Alíz pedig arról beszélt, hogy két fő céljuk volt: kocsmákba szervezett klasszikus zenei koncertekkel, képregénykiállításokkal és fesztiválokkal bevonzani a fiatalokat, valamint bebizonyítani: a Veszprém-Balatoni régió nem csak nyáron izgalmas.

A nyitóhétvégére a zuhogó hóesés ellenére is rengetegen voltak kíváncsiak. A családok számos installációt, kiállítást és szabadtéri koncertet végigjárhattak. Veszprém-szerte számos helyen kupola alakú miniszínpadokat állítottak fel. A szervezők azt álmodták meg, hogy ezek olyanok, mint gyermekkorunk hógömbjei, amit csak meg kellett rázni és már történt is a varázslat. Ragyogj! - ez volt a címe a nyitóhétvége szombat esti fő eseményének. És Veszprém valóban ragyogott. Az épületek életre keltek a fényfestésnek köszönhetően, és mindenfelé tűzijátékok, lángcsóvák csaptak a magasba.


(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk