hirdetés
hirdetés

A bányászélet emlékei a 3-as főút mellett

Csillék bányamozdonnyal, hidraulikus pajzs, bányaakna modell, lignit szállító szalag, kotrógép és daru. Csupán néhány azok közül a technikai eszközök közül, amelyeket Miskolc és Mezőkövesd között Bükkábrányban, a 3-as számú főközlekedési út melletti szabadtéren láthat az érdeklődő.

hirdetés

A bemutató igazi turisztikai különlegességnek számít és sok érdeklődőt is vonz. A kis dél-borsodi falu határában működő Mátrai Erőmű Zrt. lignitbánya üzemének tíz munkatársa fél évtizeddel ezelőtt alapította a Bükkábrányi Bányász Hagyományőrző Egyesületet - tudtuk meg Csató Lászlótól, a bányaüzem szakszervezeti és üzemi tanácsának elnökétől, aki szintén a civilszervezet egyik létrehozója volt. Az egyesület taglétszáma azóta százra bővült.

Az alapításkor elhatározták, hogy megőrzik és ápolják a bányászélet hagyományait. Ennek érdekében a helyi önkormányzattal összefogva, a szabadtéri gépbemutatóval közös területen emlékházat is nyitottak. Az említett területen a mélyművelés- és a külfejtéses lignitkitermelés eszközeit állították ki. Az önkormányzat tulajdonában levő és az egyesület kezelésében működő házat felújították, ahol - többek között - a bányászati viselet emlékeit, különböző kitüntetéseket, illetve a régi, megmaradt technikai eszközöket láthatják az érdeklődők.

Nézze meg képeinket!

Azokat a fotókat is bemutatják, amelyeken a bükkábrányi bányaüzem termelési területén talált több millió éves mocsári cipusokat örökítették meg. Ezeknek a leleteknek egy része a Miskolci Herman Ottó- , a többi pedig az ipolytarnóci múzemba került. Mindezek mellett a turisták figyelmébe ajánlják a külfejtéshez használt legújabb, a világ jelenlegi legnagyobb kompakt kotrógépének egy láncszemét is, amelyet szintén láthatnak.

Csató Lászlótól azt is megtudtuk, hogy az egyesületet a bükkábrányi önkormányzat és a bányaüzem szakszervezete támogatja. A felújítási munkákhoz pedig a Mátrai Erőmű Zrt.-től kaptak, illetve a jövőben is kapnak segítséget. Az elmúlt fél évtizedben több száz érdeklődő turista látogatta meg az emlékházat és a gépmúzeumot. Főleg átmenő vendégek és csoportok jöttek szép számmal. Az idén a civilszervezet a helyi önkormányzattal közösen Bükkábrány központjában állította fel Szent Borbála - a bányászok védőszentje - mészkőből faragott szobrát, amely a falu új nevezetessége.

A szakember azt is elmondta, hogy a következő időszakban szeretnék bővíteni az emlékházat és újabb eszközökkel gyarapítani a kiállított gépparkot. Erre vonatkozóan vannak elképzeléseik és bíznak abban, hogy sikerül megvalósítani a törekvéseiket. Az emlékház mellett egyébként pihenőhelyet is kialakítottak, ahol különböző rendezvényeket tartanak nyársalással, bogácsozással.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk