A britek betilthatják a plasztik szívószálat

Az Egyesült Királyság lakossága évente 5,8 milliárd darabot használ el belőlük.    

Amint azt április 19-én Theresa May, a brit miniszterelnök bejelentette, az Egyesült Királyság mérlegelni fogja a műanyag szívószálak betiltásának a lehetőségét. Ha úgy hozza sors, akár már 2019-ben sor kerülhetne az intézkedés bevezetésére. 

Michael Gove környezetvédelmi miniszter még az idén tanácskozást indít arról kérdésről, hogy miként lehetne megakadályozni az óceánokba özönlő plasztik hulladék „áradatát”.

„Az egyszer használatos műanyag csapást jelent a tengereinkre, valamint végzetes hatást gyakorol a környezetünkre, illetve a vadvilágra, és így életbevágóan fontos, hogy most cselekedjünk” – fogalmazott egy sajtóközleményben Gove.


Theresa May a Nemzetközösség áprilisi tanácskozásán tette közhírré kormánya szándékait, és egyben megjegyezte, hogy a lépés talán más országok vezetőit is arra bírja majd, hogy megoldást keressenek a műanyag szennyezés korlátozására.

Ami azt illeti, még ha kissé szigorú eszközökkel is, de a Nemzetközösség országai közül a területen Kenya úttörőnek számít. Bizonyos 2017-ben elfogadott jogszabályok miatt, aki az államban műanyag szatyrot gyárt, vagy oda plasztik zacskót importál, börtönbe kerül.

A találkozón egyébként May még egy tanulmányt is ismertetett, amelynek becslése szerint a britek évente 8,5 milliárd darab szívószálat használnak el.

A BBC világhírű és közkedvelt természettudósa, David Attenborough, a Blue Planet II sorozatának utolsó részében szintén felhívta a figyelmet a kritikus helyzetre, és állítólag II. Erzsébet királynő éppen e film hatására szüntette meg a műanyag használatát a Buckingham Palotában és a többi királyi birtokon is.

Forrás: Élelmiszer Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.