hirdetés
hirdetés

A MUISZ közgyűléséről jelentjük: Andalúzia, tradíciók, trendek 1. rész

A jövőre félévszázados fennállását ünneplő Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) 97. közgyűlését az andalúziai Sevillában tartotta május 24-én a bécsi központú Spanyol Turisztikai Hivatallal - ahol Jaime Hecht Lombardo felel a magyar piacért -, valamint a helyi, autonóm tartomány turisztikai képviseleteivel együttműködve.

hirdetés

A sevillai közgyűlés napja egybeesett a városon átvonuló Nagy Pünkösdi Zarándoklattal, de erről majd később. Elöljáróban annyit, az ember gyorsan megtanulja, ha profi idegenforgalmi szakemberek körébe – jelen esetben hazai utazási irodák képviselői - kerül, akkor attól kezdve nyugodt lehet, mert ők pontosan tudják, hogy lehet leadni a csomagokat, mikor kell a reptéren időben becsekkolni, és megérkezés után beszállni a buszba úgy, hogy a legjobb helyekre kerüljön az utazó. Valamint azzal is tisztában vannak, mikor kell az étkezésekhez megérkezni ahhoz, hogy szuper szervízben legyen részük. Abban is nyugodtan rájuk hagyatkozhatunk egy idegen városban, hogy mit és hol érdemes megvenni, akár ajándékképp otthonra.

A spanyol szekció előadói a MUISZ képviselőivel
A spanyol szekció előadói a MUISZ képviselőivel
 

Modern Andalúzia, tradíciókkal fűszerezve

A MUISZ elnökének, Molnár Judit köszöntője után elsőként Fatima Blanco Villaverde, az Andalúziai Turisztikai Hivatal malagai központjából érkező menedzsere elmondta, mennyire fontos számukra, hogy más nemzetek utazóinak – köztük a Magyarországról érkezőknek – megmutassák desztinációik fő nevezetességeit, történelmi emlékeit, kultúrájukat és azt a páratlan természeti környezetet, amiben nap mint nap élnek. „Ma egy modern Andalúziát mutatunk a hozzánk látogatóknak, tradíciókkal fűszerezve", hangsúlyozta, majd hozzátéve azt is, mintegy 3 millió turista látogat el Malagába évente, de remélik, ez a szám az idei szezon végére ennél is magasabb lesz. Kihangsúlyozta azt is, mennyire fontos számukra a magyar utazási irodákkal történő együttműködés, ezért különösen örülnek annak, hogy tavaszi közgyűlésüket a magyar utazási szakemberek éppen náluk, Sevillában tartják.

A vendéglátók képviseletében Amanda Louise Corbett, a tartomány helyi beutazó turisztikai részlegének vezetője először corporate oldalról mutatta be Sevilla városát, tényekkel alátámasztva, milyen jelentős MICE  úti cél az andalúziai város. Majd megtudtuk azt is, hogy a tartományt – ahol egyébként 15 Michelin-csillagos étterem is található – 19 millió látogató keresi fel évente. Nem véletlenül, hiszen csalogató az idelátogatók számára a 900 kim-nyi tengerpart és 75 golfpálya is található e vidéken. 

Fatima Blanco Villaverde
Fatima Blanco Villaverde
 

Ahol minden utcasaroknak, házszegletnek története van

A prezentációk alapján az is kiderült, nyolc provincia és közel 800, „fehér falunak" nevezett kisebb település tartozik az autonóm tartományhoz, 6 nemzetközi repülőtér szolgálja ki a hozzájuk érkezőket, 24 ezer km-nyi úthálózattal rendelkeznek, valamint 54 hajójárattal is el lehet érni a tartományt. Arra pedig, hogy Andalúzia a Világörökség része, külön büszkék. Az autonóm tartomány teljes területének több mint 32 százaléka különben védett természeti örökség, és mintegy 80 nemzeti park található területükön.

Hallhattuk, a turistáknak felejthetetlen élményt jelenthetnek azok a tematikus módon összeállított kulturális utak, amelyek bármelyik korosztály számára gond nélkül végigjárhatók, és külön felhívták a figyelmet az előadók arra is, mivel tartományukban 300 egy évben a napsütéses órák száma, ezért téli desztinációnak is kiemelt módon ajánlható. 

Megtudtuk azt is, hogy a flamenco megszületésének hazájában járunk, és az is, hogy náluk, azaz Sevilla városában minden utcasaroknak, minden egyes házszegletnek külön története van, amelyet szívesen megismertetnek a hozzájuk érkezővel.

Több mint ötven hazai turisztikai szakember érkezett a Sevillában megtartott közgyűlésre
Több mint ötven hazai turisztikai szakember érkezett a Sevillában megtartott közgyűlésre

Tömegközlekedés: erősen ajánlott 

Az autonóm tartomány, Andalúzia megközelítése kapcsán a helyi vendéglátók képviselője, Victor Calvo de Mora a kötöttpályás közlekedés kapcsán még az előzőekhez hozzátette, hogy az iryo elindításával - amely az első magántulajdonú gyorssebességű vonat az országban -, nagy segítség jött létre a desztinációk fenntartható utazási formában történő megközelítése szempontjából.

Azt is megtudtuk, hogy a fenntarthatóságot tekintve 180 km-nyi kerékpárúttal is rendelkeznek a tartományban, és hajókikötőjükben egyszerre 2 ezer ember szállhat fel, vagy érkezhet valamelyik járattal.

A szakember bemutatta városának fő nevezetességeit is, köztük a világhírű katedrálist, valamint az Alcazar palotát, a Las Setas-t, a sokféle vallási közösséget egybeolvasztó tégelyként is szereplő Santa Cruz negyedet, valamint azt is megemlítette, hogy az ötszáz évvel ezelőtt világkörüli útra induló Magellán egyik hajója, az Elcano mása látható a folyóparton, valamint világhíres a helyi Opera épülete és előadásai, és persze az andalúziai születésű flamenco, valamint kihagyhatatlanok náluk a tapasbárok. Mindehhez 30 ezer vendégággyal várják a hozzájuk látogatókat szállodáikban, van tehát bőven hely, és lehet válogatni a kategóriák szerint is a hozzájuk érkezőknek.

Andalúzia lakói büszkén viselik népviseletüket felvonulások, fesztiválok, vallási események alkalmával
Andalúzia lakói büszkén viselik népviseletüket felvonulások, fesztiválok, vallási események alkalmával

Mielőtt azonban a magyar szekció, azaz a MUISZ közgyűlésének programja elkezdődött volna, végigvonult a városon egy látványos menet, az ún. El Rocio zarándoklat. Ökrökkel húzott hintókkal, lovakkal, talpig pompás helyi népviseletbe öltözött nők és férfiak gyalogosan vonulnak végig ilyenkor méltósággal a városon úti céljuk felé, hatalmas érdeklődés közepette. Mint kiderült, Pünkösd-tájt évszázadok óta hagyomány, hogy sokan felkerekednek - ki gyalogosan, ki lóháton, ki ökrösszekérrel -, azért, hogy El Rocio falu szent helyére induljanak, útjuk pedig mindig a városon át vezet. Ennek a látványos vonulásnak lehettek tanúi a város lakói, akikhez természetesen mi is csatlakoztunk.    

                                      (folytatjuk)

 

                                                                                  

       

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk