hirdetés
hirdetés

A pecások és a puskások hangonyi paradicsoma

Miután nincs ipar, csak szolgáltatók és kereskedők dolgoznak a faluban, így az idegenforgalom fejlesztését tűzték célul Hangonyban – mondta a Turizmus Online-nak Kovács Szilárd polgármester. Főleg az Alföldről érkeznek ide a vendégek, leginkább horgászok és vadászok jönnek.

hirdetés

Az Északi-középhegységhez tartozó Gömöri-Hevesi dombság gyertyános, cseres-tölgyes, valamint bükkerdőkkel ölelt kis faluja a Hangony-patak partján található. Tavaly ünnepelték a település létrejöttének nyolcszázadik évfordulóját. A honfoglalás kori Hangony, amely a patakjáról kapta elnevezését, Anonymus Gestájában is előfordul. A több mint 1600 lakosú falu egykor felső és alsó részből állt, amely 1938-ban egyesült. Ezt jelzi a településen állított emlékmű, megörökítve a jeles eseményt. A község hajdanán a Hangau nevet viselte, amelyet a hosszú völgyben levő fekvéséből, valamint a visszhangjáról kapta.

A két falu egyesülésének emlékműve (Fotó: Mentusz Károly)
A két falu egyesülésének emlékműve (Fotó: Mentusz Károly)

A névtelen királyi jegyző is feljegyezte

Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik azt a 24 lapból áll kódexet, amelyet Anonymus írt Gesta Hungarorum címmel a magyar honfoglalás történetéről. Ez a XIII. századi betűkkel formált mű egyetlen fennmaradt másolata annak az 1200 táján alkotott történeti munkának, amely előd és utód nélkül illeszkedik a középkori latin nyelvű krónikairodalmunkba.

Anonymus gesztát írt, amely csupán egyetlen példányban maradt fenn Nyugat-Európában. Századokon át ugyanis a bécsi udvari könyvtárban őrizték és csak 1928-ban került haza. Az Előbeszéden kívül 52 fejezetre tagolt mű lényegében a honfoglalás és település történetét beszéli el. A szerző a magyarok cselekedeteiről számolt be.

A Gesta Hungarorum Előbeszéde (Fotó: Mentusz Károly)
A Gesta Hungarorum Előbeszéde (Fotó: Mentusz Károly)

Közös tanösvényt létesítenek

Hangony érdekességének számít, hogy volt egy földvára, majd kővárat is építettek, amely erődítményként védelemre szolgált. Ennek a sáncolt helyei ma is fellelhetők. Mint megtudtuk, a következő években szeretnék elkezdeni ennek a feltárását.

Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a következő években közös tanösvénnyel kötik majd össze a fennmaradt várromokat. Így ez lesz az egyik turisztikai célpont Hangonyban.

A falu arról is nevezetes, hogy egykor pálos kolostor működött itt, és híres búcsújáróhelyként emlegették. Ma már csak a földből kiásható romok, kövek, téglák jelzik az emlékét. Az eddigi kutatások szerint a kolostor feltehetően nagy és díszes lehetett, így sok épület tartozott hozzá. A romokhoz ma út vezet, amelyet sokan keresnek fel a turisták közül. A közelében emlékművet emeltek. Az egykori kolostor elpusztult, de a köveiből építették fel a római katolikus templomot, melynek a búcsúját évente Szent Anna tiszteletére júliusban tartják. A templom melletti temetőben nyugszik Hangony egyetlen 1848-as honvédje, Tors István, aki túlélte a csatákat, visszatért falujába és 1892-ben hunyt el. Emlékét fekete gránit síremlékkel őrzik.

A zöldellő dombon állt az egykori vár (Fotó: Mentusz Károly)
A zöldellő dombon állt az egykori vár (Fotó: Mentusz Károly)


A hangonyi római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)
A hangonyi római katolikus templom (Fotó: Mentusz Károly)


Tors István 1848-as hangonyi honvéd síremléke (Fotó: Mentusz Károly)
Tors István 1848-as hangonyi honvéd síremléke (Fotó: Mentusz Károly)

Különösen az alföldiek kedvelik

A falu kiemelkedő nevezetessége az Ózd közelében, a Hangony és Kissikátor közötti út mellett, erdei környezetben látható völgyzárógátas tó. Ez ma már nemzetközi hírű kirándulóhely. Hazánk egyik legszebb erdei tavaként emlegetik, melyet két patak és több forrás is táplál. A magyar és szlovák pecások kedvelt helye lett, ahol rendszeresen tartanak felnőtt, valamint gyermek horgászversenyeket, melyeken évről évre egyre többen vesznek részt. A tó jelentős természetes halállománnyal rendelkezik , melyet keszegfélék, kárászok, sügérek alkotnak. A rendszeres telepítés hatására ponty, amur, csuka, süllő és balin, sőt, törpeharcsa is került a tóba. A magántulajdonban lévő látványosságot kihasználva napijeggyel horgászhatnak az érkezők.

A Hangonyi-tó, a partján sátorozó és autós horgászokkal (Fotó: Mentusz Károly)
A Hangonyi-tó, a partján sátorozó és autós horgászokkal (Fotó: Mentusz Károly)


A tó jelképe a halgyűjtó háló (Fotó: Mentusz Károly)
A tó jelképe a halgyűjtó háló (Fotó: Mentusz Károly)

A Hangonyt Ózddal összekötő út mentén terül el a szépséges Hangonyi-völgy egy része, ahol különleges növényekkel és állatokkal találkozhatnak a turisták. A tó közelében pedig egy forrást találni, amelyet Szent Istvánról neveztek el. Nem véletlenül, mert a legenda szerint államalapító királyunk erre járva a lovát ebből a forrásból itatta meg.

A község a vadászturizmus egyik paradicsoma Borsodban. Főleg vaddisznóra, őzre, szarvasra és muflonra állítják a puskájukat a vadászok. A környékbeli, nagy területű erdők ugyanis a kedvenc tartózkodási helyük ezeknek az állatoknak. A vadászok leginkább az Alföldről látogatnak ide.

A Hangonyi-völgy egy része az Ózd felé vezető műút mentén (Fotó: Mentusz Károly)
A Hangonyi-völgy egy része az Ózd felé vezető műút mentén (Fotó: Mentusz Károly)

Tökfesztivál főzéssel és más programokkal

Kovács Szilárd arról is tájékoztatott, hogy idén augusztus 8-án tartják a már hagyományos Falunapot, amelynek fő eseménye a Tökfesztivál lesz. Ez a növény a falu egyik jellegzetessége, amely akkortájt érik. A fesztivál során különböző tökös ételeket készítenek. Igazi családi ünnepre készülnek, hiszen várják azokat a hangonyi születésű embereket, akik időközben elszármaztak a faluból, és ma már más helyen élnek.

Kultusza lett ennek a növénynek

A tök – vagy ahogy több helyen nevezik, a dinka – az utóbbi időben óvatosan belopakodott az ínyencek konyhájába, és Európa nyugati részén újra virágkorát éli. Őszi dekorációként, turisztikai ünnepségek főszereplőjeként, illetve egészséges élelmiszerként találkozhatunk vele. A legnagyobb reklámot a Halloween idején kapja, amely már nem csak Amerikát, hanem Európa egyre nagyobb részét is elárasztja. Manapság egyre több hobbikertész leli örömét ebben a növényben, amely rövid idő alatt fantasztikus teljesítményekre képes.

Új szálláshelyek lesznek a volt laktanyában

Ezen az augusztusi napon újdonságban is lesz részük azoknak, akik részt vesznek a fesztiválon. Ekkor nyitják meg újra a kívülről és belülről teljesen felújított, több mint kétszáz éves tájházat. Régi bútorokkal, eszközökkel rendezik be, amelyeket állandó kiállításon mutatnak be. A gasztronómiai programon kívül kulturális érdekességekkel is szolgálnak, az eseményen hagyományőrző együttesek és zenekarok is fellépnek.

Hangonyban jelenleg hetven szálláshelyet tartanak nyilván. Most egy újabb is készül harminc turista fogadására. Az önkormányzat azt is tervezi, hogy a valamikori csendőrlaktanyát – amely ma lakóépület –újítják fel. Amellett, hogy a hagyományos bútorok és eszközök bemutatóhelye lesz, iskolásoknak alakítanak ki szálláshelyeket. A volt laktanya épülete mögötti kertet pedig mintakertté fejlesztik.

A volt laktanyában szálláshelyeket alakítanak ki (Fotó: Mentusz Károly)
A volt laktanyában szálláshelyeket alakítanak ki (Fotó: Mentusz Károly)


Egy vendégház Hangonyban (Fotó: Mentusz Károly)
Egy vendégház Hangonyban (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk