A pecások és a puskások hangonyi paradicsoma

Miután nincs ipar, csak szolgáltatók és kereskedők dolgoznak a faluban, így az idegenforgalom fejlesztését tűzték célul Hangonyban – mondta a Turizmus Online-nak Kovács Szilárd polgármester. Főleg az Alföldről érkeznek ide a vendégek, leginkább horgászok és vadászok jönnek.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Északi-középhegységhez tartozó Gömöri-Hevesi dombság gyertyános, cseres-tölgyes, valamint bükkerdőkkel ölelt kis faluja a Hangony-patak partján található. Tavaly ünnepelték a település létrejöttének nyolcszázadik évfordulóját. A honfoglalás kori Hangony, amely a patakjáról kapta elnevezését, Anonymus Gestájában is előfordul. A több mint 1600 lakosú falu egykor felső és alsó részből állt, amely 1938-ban egyesült. Ezt jelzi a településen állított emlékmű, megörökítve a jeles eseményt. A község hajdanán a Hangau nevet viselte, amelyet a hosszú völgyben levő fekvéséből, valamint a visszhangjáról kapta.

A névtelen királyi jegyző is feljegyezte

Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik azt a 24 lapból áll kódexet, amelyet Anonymus írt Gesta Hungarorum címmel a magyar honfoglalás történetéről. Ez a XIII. századi betűkkel formált mű egyetlen fennmaradt másolata annak az 1200 táján alkotott történeti munkának, amely előd és utód nélkül illeszkedik a középkori latin nyelvű krónikairodalmunkba.

Anonymus gesztát írt, amely csupán egyetlen példányban maradt fenn Nyugat-Európában. Századokon át ugyanis a bécsi udvari könyvtárban őrizték és csak 1928-ban került haza. Az Előbeszéden kívül 52 fejezetre tagolt mű lényegében a honfoglalás és település történetét beszéli el. A szerző a magyarok cselekedeteiről számolt be.

Közös tanösvényt létesítenek

Hangony érdekességének számít, hogy volt egy földvára, majd kővárat is építettek, amely erődítményként védelemre szolgált. Ennek a sáncolt helyei ma is fellelhetők. Mint megtudtuk, a következő években szeretnék elkezdeni ennek a feltárását.

Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a következő években közös tanösvénnyel kötik majd össze a fennmaradt várromokat. Így ez lesz az egyik turisztikai célpont Hangonyban.

A falu arról is nevezetes, hogy egykor pálos kolostor működött itt, és híres búcsújáróhelyként emlegették. Ma már csak a földből kiásható romok, kövek, téglák jelzik az emlékét. Az eddigi kutatások szerint a kolostor feltehetően nagy és díszes lehetett, így sok épület tartozott hozzá. A romokhoz ma út vezet, amelyet sokan keresnek fel a turisták közül. A közelében emlékművet emeltek. Az egykori kolostor elpusztult, de a köveiből építették fel a római katolikus templomot, melynek a búcsúját évente Szent Anna tiszteletére júliusban tartják. A templom melletti temetőben nyugszik Hangony egyetlen 1848-as honvédje, Tors István, aki túlélte a csatákat, visszatért falujába és 1892-ben hunyt el. Emlékét fekete gránit síremlékkel őrzik.

Különösen az alföldiek kedvelik

A falu kiemelkedő nevezetessége az Ózd közelében, a Hangony és Kissikátor közötti út mellett, erdei környezetben látható völgyzárógátas tó. Ez ma már nemzetközi hírű kirándulóhely. Hazánk egyik legszebb erdei tavaként emlegetik, melyet két patak és több forrás is táplál. A magyar és szlovák pecások kedvelt helye lett, ahol rendszeresen tartanak felnőtt, valamint gyermek horgászversenyeket, melyeken évről évre egyre többen vesznek részt. A tó jelentős természetes halállománnyal rendelkezik , melyet keszegfélék, kárászok, sügérek alkotnak. A rendszeres telepítés hatására ponty, amur, csuka, süllő és balin, sőt, törpeharcsa is került a tóba. A magántulajdonban lévő látványosságot kihasználva napijeggyel horgászhatnak az érkezők.

A Hangonyt Ózddal összekötő út mentén terül el a szépséges Hangonyi-völgy egy része, ahol különleges növényekkel és állatokkal találkozhatnak a turisták. A tó közelében pedig egy forrást találni, amelyet Szent Istvánról neveztek el. Nem véletlenül, mert a legenda szerint államalapító királyunk erre járva a lovát ebből a forrásból itatta meg.

A község a vadászturizmus egyik paradicsoma Borsodban. Főleg vaddisznóra, őzre, szarvasra és muflonra állítják a puskájukat a vadászok. A környékbeli, nagy területű erdők ugyanis a kedvenc tartózkodási helyük ezeknek az állatoknak. A vadászok leginkább az Alföldről látogatnak ide.

Tökfesztivál főzéssel és más programokkal

Kovács Szilárd arról is tájékoztatott, hogy idén augusztus 8-án tartják a már hagyományos Falunapot, amelynek fő eseménye a Tökfesztivál lesz. Ez a növény a falu egyik jellegzetessége, amely akkortájt érik. A fesztivál során különböző tökös ételeket készítenek. Igazi családi ünnepre készülnek, hiszen várják azokat a hangonyi születésű embereket, akik időközben elszármaztak a faluból, és ma már más helyen élnek.

Kultusza lett ennek a növénynek

A tök – vagy ahogy több helyen nevezik, a dinka – az utóbbi időben óvatosan belopakodott az ínyencek konyhájába, és Európa nyugati részén újra virágkorát éli. Őszi dekorációként, turisztikai ünnepségek főszereplőjeként, illetve egészséges élelmiszerként találkozhatunk vele. A legnagyobb reklámot a Halloween idején kapja, amely már nem csak Amerikát, hanem Európa egyre nagyobb részét is elárasztja. Manapság egyre több hobbikertész leli örömét ebben a növényben, amely rövid idő alatt fantasztikus teljesítményekre képes.

Új szálláshelyek lesznek a volt laktanyában

Ezen az augusztusi napon újdonságban is lesz részük azoknak, akik részt vesznek a fesztiválon. Ekkor nyitják meg újra a kívülről és belülről teljesen felújított, több mint kétszáz éves tájházat. Régi bútorokkal, eszközökkel rendezik be, amelyeket állandó kiállításon mutatnak be. A gasztronómiai programon kívül kulturális érdekességekkel is szolgálnak, az eseményen hagyományőrző együttesek és zenekarok is fellépnek.

Hangonyban jelenleg hetven szálláshelyet tartanak nyilván. Most egy újabb is készül harminc turista fogadására. Az önkormányzat azt is tervezi, hogy a valamikori csendőrlaktanyát – amely ma lakóépület –újítják fel. Amellett, hogy a hagyományos bútorok és eszközök bemutatóhelye lesz, iskolásoknak alakítanak ki szálláshelyeket. A volt laktanya épülete mögötti kertet pedig mintakertté fejlesztik.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.