hirdetés
hirdetés

A történelmi városok kulturális fejlesztési lehetőségei

A KultUnio Alapítvány szervezésében, a Visegrádi Alap támogatásával 2014. április 11-13. között került megrendezésre a Közép-Európa Öröksége elnevezésű nemzetközi szintű szakmai konferencia, amelynek központi kérdése a belvárosok fejlesztése volt. 

hirdetés

Vagyis az, hogy miként lehet a történelmi szempontból jelentős, belvárosokban található 19. századi épületeket sikeresen, gazdaságilag fenntartható módon hasznosítani úgy, hogy azok műemléki sajátosságait nemcsak, hogy megőrizzük, de kamatoztassuk is. A konferencia hagyományteremtő céllal került megrendezésre: a jövőben évente biztosít platformot a következő témáknak: Integrált Térségfejlesztés és Turizmus, Kulturális Városfejlesztés, Városmenedzsment, Kereskedelem és Városgazdálkodás, Finanszírozás, Ingatlanfejlesztés, Ingatlanbefektetés.

A rendezvény keretében nemzetközi szakemberek osztották meg a városfejlesztésben szerzett tapasztalataikat, jó gyakorlatokat, benchmarkokat. A konferencia kiemelt célja volt, hogy segítséget nyújtson a civil szervezetek, az önkormányzatok, a szolgáltatók és a turisztikai szektor részére a műemléki épületek, az üres üzletek és a közterek hasznosításában, valamint a nemzetközi együttműködések kialakításában. Ennek eredményeként a továbbiakban a belvárosi kerületekben élénkülhet, sikeresebbé válhat a turisztikai és kulturális tevékenység, a kereskedelmi szolgáltatók gazdasági aktivitása, és a visegrádi országok ilyen jellegű együttműködése is.

A megújult Akvárium adott helyet a konferenciának
A megújult Akvárium adott helyet a konferenciának


Fókuszban az örökség-gazdálkodás

Az 1966-ban alapított, 6 éve tudásközpontot is jelentő Magyar Urbanisztikai Társaság vezetője, Ongjerth Richárd bevezetőjében hangoztatta, hogy történelmi esemény és fordulópont a tanácskozás, hiszen most érkezett el az idő a helyzetkép felvázolására, a gazdasági élet szereplőinek szánt üzenet megfogalmazására és a várostervezés egy új fejezetének elindítására azzal, hogy az örökség-gazdálkodás a fókuszpontba került. 2005-től van ugyan városfejlesztési stratégia, de jelentős lépések hiányában, elégedettek nem lehetünk még.

Budapest nem lesz ilyen-olyan európai központ

Fürjes Balázs kormánybiztos az újraválasztott miniszterelnököt idézte, amikor kijelentette, hogy Budapest nélkül nem megy és folytatjuk. Otthonos, élhető város kell, hogy legyen tehát Budapest elsősorban a magyaroknak, az itt élőknek, nem pedig európai ilyen-olyan központ. A történelmi örökség kezelése a másik funkció, amely mentén határozzák meg Budapestet. A harmadik elem pedig az együttműködés: főváros, kormányzat és a kerületek között. Felsorolta, mi minden történt 2010 óta a főváros életében: adósságátvállalás, a költségvetés rendbetétele, az M4-es metró befejezése, a hátrányos szerződések felszámolása, a járműpark megújítása, de nincsenek Nokiás-dobozok sem. Megnyílt viszont az új Akvárium, a Budapest Music Center, a Zeneakadémia, a Várbazár, új arcot kapott a Kossuth tér, az Erzsébet tér, a Ferenciek tere és jön a Ludovika, valamint a Fradi-stadion és a Tüskecsarnok. Jelentős lépések történtek a Múzeumliget és Rubik-koncepció megvalósítására is. Ismét elhangzott, hogy a nagy befogadóképességű kongresszusi központ 2017-18-ra lesz kész.

Landwehr Klára, a Kultunio vezetője köszöntötte az érdeklődőket
Landwehr Klára, a Kultunio vezetője köszöntötte az érdeklődőket


Az Európai Kvartett

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese a Visegrádi Négyek turisztikai együttműködéséről beszélt. 1335-től létezik egyfajta történelmi partnerség e népek között, 1991-től már V4-ek néven. 2003-tól vannak turisztikai együttműködések is, azzal a céllal, hogy a tengeren túli piacokon együttesen képviselje magát a négyes. A célok egyike a monodesztinációs kínálat helyett a körútkínálat megjelenítése, a közös marketingterv összeállítása és üzleti terv elfogadása a magas szintű találkozókon. Konkrét marketingaktivitásokat és erőforrásokat rendelnek a feladathoz, és távlati cél Japán és Kína meghódítása. A stratégiai tervek 2014-re: új piacok, a tartózkodási idő növelése, valamint mobil applikációk fejlesztése. Fontos, hogy a V4-en belüli forgalom növekedjen, a V4-es belföldi turizmus erősödjön. A közös marketingmunka eszközei: prezentációk a FÁK-országokban, hiszen az ott élőknek most lett kedve és lehetősége utazni, szakmai partnereknek road-show-k, közös kiállítások, piac-specifikus tanulmányutak. Újdonság a blogger study-tour és a közös honlap: www.european-quartet.com

A megújult Akvárium adott helyet a konferenciának
A megújult Akvárium adott helyet a konferenciának


Innovatív gazdaság

Az innovatív gazdaság és a belső városi területek megújításának, valamint a városfejlesztés és az EU-s kohézió politika összefüggéseit elemezte Salamin Géza, a MUT főosztályvezetője. A negatív történések, mint például a belső városrészek recessziója, a funkcióvesztés, a középosztály kiköltözése, a "slum-osodás", a forgalomnövekedés, a leromló épületállomány ma új megközelítést kíván. Ez pedig a heritage management (örökség menedzsment). Segítségével ki lehet aknázni a helyzetet. Eddig, ami volt: műemlék-felújítás, infrastruktúra-fejlesztés, bontások és építések jelentős állami szerepvállalással, de bizonytalan megtérüléssel. Az előző EU-s ciklusban, 2007 és 2013 között rendelkezésre álltak jelentős források az EU-ban városrehabilitációra, de csak a funkciókat fejlesztették: megújultak a közterek burkolatai és szökőkutak nőttek ki főtereinken. Mi az új modell? Az innovációt figyelni, nem az infrastruktúrát, integráltan gondolkodni: zölden, játékosan, kompakt módon, kreatívan és energiatakarékosan. 2014-2020 között jelentős különbségek és lehetőségek nyílnak, nincs sport-, kultúra- és turizmustámogatás direktben. Megyék, megyei jogú városok és járások kerülnek előtérbe, mint fejlesztési egységek.

Integrált térségfejlesztés és menedzsment

Több szekcióban folytatódott a tanácskozás. A Balaton Riviéra Egyesület elnöke, Semsei Sándor, aki az egyik szűkebb körű megbeszélést moderálta, megállapította, hogy a térségek ma már piaci áruk, maga a térség a termék. Verseny van a szektorok között, és a turizmusban is lehet a termékeket komplexen menedzselni, részterületenkénti, darabonkénti fejlesztés nincs többé. Ma az Intergrált Térségfejlesztés a téma, és annak menedzsmentje: a TDM-gondolat nyugaton már errefelé lép. A kérdésre adandó válasz pedig a márka és a brand mentén landol valahol, ott lehet az egész folyamatot értelmezni.

Turisztikai élményhálózat-azonosítás

Kádár Bálint a BME Urbanisztikai Tanszékéről egy érdekes és rendkívül látványos prezentációt hozott az örök vetélytárs-hármast vizsgálva: Prága-Bécs-Budapest. Míg Prágának és Bécsnek van brandje, Budapestnek egy kétes szolgáltatáscsomagja és a tömegturizmus után keletkezett sok-sok hiányossága. A Duna nincs kihasználva, nincsenek valódi élményattrakciók, de van potenciál, a lehetőségeink igen jók és versenyképesek. A cseh főváros monofunkcionális térhálózata ma társadalmi feszültségekkel terhelt, az osztrák főváros viszont 1957 óta folyamatos és tudatos turizmusfejlesztést és turizmustörvényt tudhat magáénak. Budapest valahol középen található, amit jól illusztrált az előadás képanyaga. A közösségi oldalakon megosztott fotók számából következtetett a látogatottságra, amely egyfajta turisztikai élményhálózat-azonosítóként funkcionált. Ezek szerint Bécs egy jó szövetű háló kisebb kiágazásokkal, Budapest egy jól fejlődő háló, morfológiailag Prágát megelőzve, ami egy fa, egy fő tengely, kisebb kereszteződésekkel. Az irány jó, ha a klaszterek vagy minidesztinációk felé megy a jövőben. Az ismert kitörési pontok megvalósulása is jól jönne: Gellért-hegyi sikló, a rakpartok és a Duna kapcsolata, a Bálna tartalmának kitalálása, a Várkabin, de kell más is: a hálózat tengelyeit fejleszteni és ezekben gyorsabban léphet Budapest.

Bódis Gábor, Hungary NEXT Tourism Destination Marketing
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai