hirdetés
hirdetés

A turistabuszok közlekedése a beutaztatók szerint

A Magyar Beutaztatók Szövetsége (MABEUSZ) szerint remek dolog a fővárosi gépjármű forgalom csökkentése, de egy kicsit vegye már elő a városvezetés a józan eszét, és fontolja meg a szövetség javaslatait.

hirdetés

A szerkesztőségünknek pénteken eljuttatott közlemény szerint a MABEUSZ üdvözli, hogy egyre növekszik a forgalomkorlátozott zónák aránya, de a - még - jelentős bevételt hozó turistacsoportok busszal való közlekedését egy kicsit próbálja már meg a szövetséggel egyeztetve racionalizálni a városvezetés.

"Úgy látjuk, hogy az általunk ismert rendezési tervek nem teszik lehetővé az autóbuszokkal érkező szervezett turistacsoportok számára a megfelelő le- és felszállítási lehetőségeket, illetve a buszok számára sem biztosít megfelelő, elérhető közelségben található parkolási lehetőséget" - írják.

A MABEUSZ a következő neuralgikus pontokat emelte ki közleményében: a Citadella valamint a tervek szerint 2015 júniusától induló panoráma felvonó. Ha a jármű elindul, akkor a Citadella előtti parkoló és a behajtási lehetőség megszűnik, csak a siklóval és BKV busszal lehet majd felmenni. "Semmiképp sem értünk egyet azzal, hogy ez a közlekedési eszköz legyen a Citadella kizárólagos megközelítési módja" - fejtik ki. Mivel ez 6-7 euróval drágíthatja a városnézések személyenkénti árát. Ha pedig a különbözetet nem hajlandók kifzetni, a Citadella kimarad a városnézésből.

A szövetség javaslata szerint a mostani parkoló helyén csak le- és felszállás legyen lehetséges, a buszparkolót a Kelenhegyi út felső szakaszán alakítsák ki. A Citadellán működő éttermek és múzeumok részére engedélyt adjanak ki, hogy a náluk étkező csoportokat a turista buszok az étterem bejáratánál tehessék le utasaikat, parkolás a Kelen hegyi úton lehetséges. A busztársaságok az egyszeri behajtási engedélyt az étteremtől kaphatják meg a megrendelés visszaigazolásakor.

Következő örökzöld a Vár és környéke. A jelen állás szerint a Várnegyedet autóbusszal a Palota út felől, illetve a Várkert bazár felől mozgólépcsőn és lifttel lehet majd megközelíteni. A Várnegyedbe pedig nem lehet behajtani nagyméretű turistabuszokkal. Mit lehet itt tenni? A MABEUSZ szerint a Várnegyedben lehessen le- és felszállítás méretkorlátozás nélkül a Dísz téren, ahonnan a buszok a Palota úti és a létesítendő Dózsa téri parkolókba állhatnak be. Továbbá a Várban működő éttermek és szállodák koncessziós behajtási engedélyekkel rendelkezhessenek, amellyel a transzferbuszok behajthatnának méretkorlátozás nélkül. A Várkert bazár díszlépcsője előtt jól jönne egy buszöböl, ahol lehetséges a le- és felszállítás egyszerre három autóbusz számára is.

A megújult Kossuth téren szerintük a következőképp lenne érdemes megfelelni a parkolási kihívásoknak: a jelenleg taxis parkolóként és hólerakóként funkcionáló Dráva utcai alsó rakpart szakaszt alakítsák át buszparkolóvá, ahova, amíg a csoport abszolválja a parlamenti látogatást, beállhatnak a buszok. A parlamenti látogatóközpontnál pedig csak leszállítani lehessen. Míg felszállítani az Olimpia  park felől, ahonnan vissza lehetne csalinkázni az alsó rakpartra. Vagy ugyanezeket a mutatványokat a ma már zsákutca Alkotmány utcában is lehessen előadni halszálka parkolással. 

A jelenlegi elképzelés szerint a parlamentet csak 3 kilométeres belvárosi körrel lehet szabályosan - a látogatóközpont mellett létesítendő buszparkolót csak a rakparton délről északi irányba haladó autóbuszokkal lehet - megközelíteni. Ez így nem egészséges.

Jöjjenek negyedik helyen a hajókikötők! Ezek esetében viszonylag működőképes a rendszer, de az Erzsébet és Lánchíd közötti, jelenlegi személygépkocsis parkolókat alakítsák át fizetős buszos puffer parkolókká fel- és leszállításhoz, maximum 30 perces időkorláttal. A kikötők forgalma növekszik, és túl nagy lesz a zsúfoltság a jelenlegi kapacitás mellett.

A következő kedvenc a Hősök tere, ahol a Műcsarnok előtt egyszerre 2-3 buszról lehet lepattani, mielőtt beindul a térfigyelő kamera és megjelenik a közeg. A Műcsarnok mögötti parkolót pedig valószínűleg nem látta még felelős politikus egy átlagos főszezoni vasárnap reggel. Megsúgjuk neki: sokszor nincs hely, marad a kényszerű szabálytalankodás. Főképp, ha még valami rendezvény miatt le is zárják a parkolót. Íme, a beutasok javaslata: az 56-os emlékműnél kellene kialakítani egy nagyobb fizetős és őrzött buszparkolót, ahol a turistabuszok a városligeti látogatás alatt, illetve éjszaka és napközben is hosszabb ideig parkolhatnának kulturált, biztonságos körülmények között.

Utolsóként a Bazilika, ahol a jó ízlés határait igencsak feszegető módon, hirtelen felindulásból szűnt meg a buszok megállási lehetősége. A jelenlegi 1-2 hely elégtelen, sok utas nem jut el a Bazilikához. Pedig népszerű állomása lenne a városnézéseknek, és a környéken egyra nagyobb számban szaporodó éttermek és kávézók is jól járnak, ha a buszos városnézésen részt vevő turisták is eljutnak hozzájuk.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk