hirdetés
hirdetés

Programkínálat a szarvasgombaszedéstől a Hárfafesztiválig

A vénasszonyok nyarán sem unatkozunk

Októberben, az utolsó szép őszi napokon még javában folynak a szabadtéri termésünnepek, de már kinyitnak a koncert- és a színháztermek is. Ez az őszi fesztiválok időszaka.
hirdetés

A Móri Bornapokon (október 2–4.) több mint tucat pincészet várja tárt kapukkal a szomjazókat, hagyományosan borlovagavatásra is sor kerül, és megválasztják a borkirálynőt is. E hétvégén fellép a Muzsikás együttes, utcabál és sportversenyek váltogatják egymást, az V. Néptánc Fesztiválon nemcsak a helyi német nemzetiségiek, de számos külföldi együttes is fellép (www.mor.hu). A Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok (október 2–4.) említése nélkül nem múlhat el az ősz. Miközben folyamatosan tart a bor- és kézművestermékek vására és a gasztronómiai bemutató, köréje össznépi és összművészeti fesztivált kerekítettek a rendezők. Ebben békésen megfér egymás mellett a bográcsgulyásfőző-verseny, a térzene, a mutatványosok és a hagyományőrző együttesek fellépése. De nem marad ki az operett és az utcabál sem, két kóstolás közben pedig a tokaji Rákóczi-vár régészeti feltárásai is megtekinthetőek (www.tokaj-turizmus.hu).

A Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválnak (október 8–11.) a Budai Várnegyed Savoyai- terasza ad otthont. A gasztronómiai élményeken túl számos zenei rendezvény biztosítja majd a fesztiváli hangulatot, a magyar folk- és dzsesszélet jeles képviselőivel igazi zenei csemegékre is számíthatnak a kilátogatók (www.palinkaeskolbasz.hu).

A Csabai Kolbászfesztivált sokadszorra rendezik meg október 22–25-én a békéscsabai sportcsarnokban és környékén. A rendezvény 65–70 ezer látogatójával mára a leglátogatottabb gasztronómiai események közé küzdötte fel magát. A fesztivál kiegészítő rendezvénye a Bajnokok Ligája kolbászkészítő-verseny és az Élelmiszer-ipari és Mezőgazdasági Kiállítás, amelyen több mint 50 szakmai kiállító jelenik meg. A kolbász mellől nem hiányzik a vidító nedű sem, 30 pincészet és borászat, továbbá pálinkafőzdék mutatkoznak be a látogatóknak. Három helyszínen folyamatosan zajlanak a játékos gyermekprogramok és a zenés, szórakoztató műsorok. Esténként neves együttesek szórakoztatják a közönséget (www.kolbaszfesztival.eu).

 A Nyugat-Dunántúlon a tök, a gesztenye, a helyi szlovén, horvát és sváb nemzetiségek gasztronómiai különlegességei körül forog az élet. A VI. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál (október 10.), központja Őriszentpéter, helyszíne az Őrségi Nemzeti Park. Emellett Szalafőn, Magyarszombatfán, Nagyrákoson, Bajánsenyén, Veleméren és Kondorfán ismerkedhetünk a térség fekete aranyával, a tökmagolajjal, valamint a tökből készült ételekkel. Tökkirály-választás, töklámpás-felvonulás színesíti a rendezvényeket, de lesznek népzenei és néptáncbemutatók, kirakodóvásárok, borkóstolók, gyermekprogramok is (www.onp.nemzetipark.gov.hu).

 Innen csak egy ugrás Velem, ahol Gesztenyeünnep (október 10–11.) zajlik a Népi Kézműves Műhelyrendszer hangulatos épületei között. Az ünnepen sült gesztenyét, egyéb gesztenyés finomságokat, mézes- és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket ismert előadók, népzenészek, táncosok, vidám vásári komédiások és bábszínészek szórakoztatnak (www.vmmik.hu).

Nem maradnak le a helyi finomságokról az október 24–25. között Kőszegre látogatók sem. A Natúrpark ízei gasztronómiai fesztiválon és Orsolya-napi vásáron a Jurisics-várban és környékén a Natúrpark 16 településének kézművesei: borászok, méhészek, virágkötők, fafaragók, gyöngyfűzők, fazekasok, csuhébábés terményjáték-készítők, tojásfestők, szalmafonók állítanak ki, az érdeklődők pedig kóstolhatnak, vásárolhatnak. A civilek házi süteményt visznek ki, a vendek csevappal, nyárson sült malaccal, a svábok hurkával vitézkednek a gasztronómia mezején. A város és környéke művészeti együttesei, zenekarai, tánckarai kulturális műsort adnak az érdeklődőknek (www.naturpark.hu).

Észak-Magyarország igazi ritkasággal szolgál: a Szilvásváradi Szarvasgombász Egyesület idén újra, október 10-én szarvasgomba-bemutatót szervez, amelyet gazdag programmal körít. Az érdeklődők megnézhetik az ország első szarvasgomba-tenyészetét, friss gombát vásárolhatnak, gombaételeket kóstolhatnak, a bor- és pálinkapiacon sétálgathatnak. Kisvasúttal érdemes lehet elutazni a Szalajkavölgybe, ahol a szarvasgomba-kereső kutyák országos versenyét rendezik, ugyanitt megtekinthető a lipicai ménes is. A nap fénypontja a díszétkezés az Egri Reform Chéf Klub mesterszakácsaival és az Egri Borvidékért Alapítvány borászválogatottjának közreműködésével (www.nordtour.hu).

Az őszi Balaton különleges rendezvénye a Tihanyi Garda Fesztivál (október 24–25.). Célja a gardával, a „látott hallal” kapcsolatos hagyományok őrzése. A vendégek hajókról követik a halászatot. A kifogott halakat az Apátságban a perjel megáldja, majd a szőlővenyigére húzott halakat a tűz körül a földbe szúrják, és parázson megsütik. A második nap az elmaradhatatlan halászlé- és halételfőző-versenyé. Halas játszóház, táncház és más szórakoztató programok várják a kicsiket és nagyokat (www.tihany.hu). Nemcsak enni, de nézni is jó a tojásokat a Siófoki Nemzetközi Tojásfesztiválon (október 9–11.). A kézművesvásáron a tojásmotívum dominál, láthatunk nyers, főzött, kifújt, de még műanyag tojásokat is. A fesztivál utolsó napján minden évben rekordméretű tojásos ételt készítenek hazánk jeles szakácsmesterei. A ma már 2000 tojást őrző Tojásmúzeumban a látogatók megismerkedhetnek a különböző díszítési eljárásokkal, a talányos elnevezésű kákabéllel díszítetteken át a jól ismert patkolt és a különleges kézügyességet igénylő metszett tojásokig (www.tojasfesztival.hu).

Kulturális fesztiválok

A Budapesti Őszi Fesztivál (október 9–18.) vagy a gödöllői XI. Nemzetközi Hárfafesztivál (október 2–11.) mögött sokéves hazai és nemzetközi siker áll. A novemberig nyúló váci Őszi Művészeti Hetek változatos programjában szerepel a Kárpátaljai Néptáncegyüttes, megtartják a Magyar Operett Napját, a humor nagyágyúi szórakoztatják majd a nagyérdeműt, de lesz nótaműsor és zenés kabaréest is. A tárlatokon a képzőművészet szinte valamennyi területét bemutatják (www.mimk.vac.hu). Az Észak-Alföldön, Nagykállón, a 24. Kállai Kettős Néptáncfesztiválon (október 9–11.) együttesek, koreográfiák, alkotók, zenészek versengenek a díjakért. Esténként, a nívós népzenei együttesek koncertjét követően hajnalig tartó táncházban rophatják az odalátogatók. A főtéren a kirakodóvásárban, a Fesztivál Faluban, a Kézműves Faluban ki-ki kedvére barangolhat, akár teknőt is vájhat, csipkét is verhet, és sok más népi kismesterséget is kipróbálhat a nézelődő (www.nagykallo.hu). A Debreceni Őszi Fesztivál színvonalas produkcióit október 15. és október 29. között látogathatja a nagyközönség. Komolyzenei, dzsessz- és könnyűzenei hangversenyt éppúgy rendeznek, mint képzőművészeti kiállítást, film- és színházi előadást vagy táncbemutatót. A cívisvárosban láthatjuk például az ExperiDance Tánctársulat előadását, Érdi Tamás zongorahangversenyét vagy az Operettcsillagok Gálaestjét. Fellép a 10 éves Talamba Ütőegyüttes, a Kaláka együttes, és 25 éves a Debrecen Dixieland Band. 14-én Zorán ad koncertet (www.fonixinfo.hu). Október 25- ig tart a Pannon Mediterrán Ősz, amely három dél-dunántúli megye közel hetven településén kínál vendégcsalogató rendezvényeket. Boda Tájoló napot és szüreti fesztivált szervez, Hosszúhetényben a falusi vendégfogadók országos sütő-főző fesztiválját rendezik meg, Pécsváradon a gesztenyeszüretet ünneplik meg. A Pannon Mediterrán Ősz zárórendezvénye a XXV. Vendel-napi búcsú Magyarlukafán. A pásztorok patrónusának búcsúja Baranya megye egyik legnagyobb kézművesfesztiválja. A program mindig sokrétű, kézműves-kirakodóvásár, kiállítások, folklórműsor, mutatványosok, gyerekjáték, bábszínház és kézműves foglalkozások, íjászat, jóféle enniés innivalók várják a vendégeket (www.magyarlukafa.org). Az 1552-es török elvonulás 450. évfordulója alkalmából 2002 óta minden év október 17. az Egri Vár Napja. Olyan helyek is megtekinthetők ekkor, amelyek egyébként zárva vannak a vendégforgalom elől, így a Török-kert vagy Imre király sírja. A gyerekek kézműves és múzeumi foglalkozásokon vehetnek részt, és különböző történelmi programokat (haditorna-bemutató, koncert, bábelőadás, kézműves bemutatók) tekinthetnek meg. Az egész napos program a vár történelmét eleveníti fel haditorna- bemutatókkal, zenével, tánccal, múzeumi nyílt nappal, ingyenes belépéssel (www.egrivar.hu).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai