A vulkánfagyi lesz az idei nyár slágere

A Vezúv nevű kreáció nyerte az idei Év fagylaltja versenyt, amelyre közel kilencven édességet neveztek. Az eseményt Szegeden rendezték meg a nemrégiben újranyitott legendás Virág Cukrászdában. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemrég megújult szegedi Virág cukrászdában június 6-án rendezett eseményen tartották a Magyarország tortája verseny középdöntőjét - írja a laboratorium.hu

Egy város fagylaltjára mindig emlékezünk – utalt Botka László Szeged polgármestere a nyári édesség turisztikai jelentőségére a nagy múltú és június eleje óta újra régi fényében pompázó Virág Cukrászda teraszán tartott köszöntőjében.

A versenyhez sok sikert kívánt Selmeczi Gábor, a rendezvényt szervező Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke, valamint Horváth Ferenc szakmai elnök is, aki újpesti cukrászdájával az országban elsőként érdemelte ki a TOP-Higiénia minősítést.

A nagyszabású versenyen az ország legjobb cukrászatai készítették el a legkitűnőbb fagylaltkreációkat, amelyek közül a New York kávéház, a Szamos Marcipán Cukrászat és az Auguszt Cukrászat cukrászmestereit is felsorakoztató zsűri végül a Vezúv fantázianevű alkotást választotta ki.

A közönségdíjat a többek között Liptai Claudiát, Ördög Nórát, Marko Krivokapic kézilabdázót, Segal Viktort, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tagját is magában foglaló közönségzsűri választotta ki. A vulkánikus kreáció méltán ejtette ámulatba a szakembereket és laikusokat egyaránt: a csokoládés, kakaós és karamellás, tejes alapú fagylaltra még ízletes meggyszószt is öntött Hiczkó Henrietta, a budapesti Nándori cukrászda cukrásza.

A szegedi Klauzál téren június 6-án ugyan a fagylalté volt a főszerep, ám ezen a napon választották ki a Magyarország Tortája verseny döntőjébe jutott három legkitűnőbb alkotást, és szó esett az ugyancsak az augusztus 20-i eseménysorozathoz kapcsolódó Magyarország Cukormentes Tortája versenyről is.

A rendezvényen egész nap szaktanácsadást tartó Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa elmondta, hogy a Magyarország Cukormentes Tortája verseny egyfajta közös tanulás, amelynek során a cukrászok és a közönség egyre jobb hozzáadott cukor nélküli édességeket készítenek.

A TOP-Higiénia-rendszer az Év Fagylaltja versenyen is bemutatkozott.

Az Év fagylaltja versenyen kiosztottak még egy közönségdíjat is, amelyet a Csákvárról érkező Csuta Zsoltnak ítéltek oda a parmezános-körtés joghurtfagylaltjáért.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületétől megtudtuk, hogy az Év Fagylaltja versenyre 85 fagylalt nevezett, a kötelező íz idén a meggy volt.

A Magyarország Tortája középdöntőjében tíz torta közül választotta ki a szakmai zsűri a három döntős tortát, melyek a következők:

Aranyos Körtetorta – Tóth Norbert, Tóth Cukrászda Dunaföldvár

Őrség Zöld Aranya – Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

Zuzorka - Szó Gellért, G&D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

VERSENYEREDMÉNYEK:

„D” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.

 Bronz: D20 – Paleo mangós őszibarack homoktövissel – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)

 Ezüst: D17 – Bársonyos mandulafagylalt – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

 Arany: D19 – Cukormentes eper – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

„C” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye

Kötelező íz alkategóriában:

 Bronz: C19 – Narancsos marcipános meggy – Kiss Edina (König Trade Kft., Balmazújváros)

 Ezüst: C11 – Meggy fagylalt – MEC3 Hungary Kft. (Budapest)

 Arany: C14 – Nagyonmeggy – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)

Szabadon választott íz alkategóriában:

 Bronz: C67 – Fehértói mézes mandulás-meggyes pite – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)

 Ezüst: C66 – Amadeus Dream – Elia Bianchini (PreGel s.p.a, Olaszország)

 Arany: C69 – „Roppantjó” pisztácia – Nagy István (Martin Braun Kft., Budapest)

„B” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (kényelmi termékek felhasználása, megengedett, a fagylaltot szabad variegálni!)

Kötelező íz alkategóriában:

 Bronz: B17 – Tejszínes meggyfagylalt mézes fenyőmag ölelésben – Zséli Bernadett (Csakafagyi Látványfagyizó és Cukrászda, Biatorbágy)

 Ezüst: B12 – Kardamomos Meggy – Somogyi Renáta (Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)

 Arany: B21 – Narancsos meggy – Kiss Edina (Corner Caffé, Balmazújváros)

Szabadon választott íz alkategóriában:

 Bronz: B65 – Vilmoskörtés mascarpone – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)  Ezüst: B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)  Arany: B68 – Vilmoskörtés borhab – Somogyi Renáta ((Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehet nevezni, ami természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval, tojás hozzáadásával főzéssel készültek, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva kerülnek a tégelyekbe. Természetes anyagokból készült stabilizátorok és 100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata megengedett!

Kötelező íz alkategóriában:

 Bronz: A24 – Konyakos Meggy – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

 Ezüst: A12 – Meggyesrétes – Pálfi Attila (Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő)

 Arany: A18 – Tokaji meggy – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Szabadon választott íz alkategóriában:

 Bronz: A65 – Málnás vaníliás csokiság - Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

 Ezüst: A68 – Gyömbéres Maláta Fagylalt – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)

 Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: A66 – Vezúv – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

 Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Közönségdíj és Szeged város különdíja:

 B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)

Forrás: Laboratorium.hu/turizmusonline.hu


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.