Amerikában megbénult a teljes légi közlekedés

A Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) elrendelte a légitársaságoknak, hogy szüneteltessenek minden belföldi indulást, miután a pilóták figyelmeztető rendszere ismeretlen okból meghibásodott. Időközben friss info érkezett: feloldották a teljes repülési tilalmat, lassan helyreállhat a légi közlekedés.

Az amerikai járatok nélkülözhetetlen rendszere kedd este állt le, azóta találgatják, hogy mi történhetett. Azóta a járatok lassan újraindultak, miután az FAA mindent bevetett, hogy kijavítsa a problémát - a leállás több ezer, köztük Európába tartó járatot is érintett.

Az FAA közölte, hogy a Newark és Atlanta repülőtereken újraindult a közlekedés. A többi repülőtéren várhatóan helyi idő szerint délelőtt 9 órakor szállhatnak fel a gépek. A már a levegőben lévő járatok eközben folytathatták útjukat.

Vizsgálódik a Fehér Ház

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták az FAA rendszerkimaradásáról – közölte Karine Jean-Pierre sajtótitkár a Twitteren. Jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy kibertámadás történt volna, de az elnök vizsgálatot kért - mondta.

Az FAA közölte, hogy az említetett figyelmeztető rendszer hatványozottan fontos a pilóták számára, hiszen figyelmezteti őket a veszélyekre, valamint a repülőtéri létesítményekben és eljárásokban bekövetkezett változásokra. Ezeknek az információknak a frissítése állt le nemrég.

Az FAA továbbra is dolgozik a Notice to Air Missions (NOTAM)-rendszer teljes visszaállításán az információkiesést követően. Bár egyes funkciók kezdenek újraindulni, a nemzeti légtérrendszer működése továbbra is korlátozott” – közölte az FAA a Twitteren.

Összesen 32 578 járat késett az Egyesült Államokon belül reggel 8 órakor – mutatta ki a FlightAware járatkövető webhely. További 409, országon belüli, illetve más országba közlekedő járatot is töröltek.

Nemrég egy videót tettek közzé a Twitteren, amelyen látható amint a kialakult káosz miatt az American Airlines utasait leszállítják a gépükről.

A United Airlines bejelentette, hogy átmenetileg elhalasztotta az összes belföldi járatát, és frissítést ad ki, ha többet megtud az FAA-tól.

A német Lufthansa és az Air France azt mondta, hogy folytatják útjukat az Egyesült Államokba irányuló és onnan induló járatok, a francia légitársaság pedig azt közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet.

A párizsi nemzetközi repülőterek – a párizsi Charles de Gaulle repülőtér és az Orly repülőtér – üzemeltetője közölte, hogy a járatok késésére számítanak.

Az Austin-Bergstrom Nemzetközi Repülőtér a Twitteren azt írta, hogy országszerte késések lehetnek.

Az FAA a honlapján korábban azt írta, hogy a NOTAM-rendszere „meghibásodott”, bár a leállás előtt kiadott NOTAM-adatok továbbra is megtekinthetők. Nem ez az első eset, hogy ilyen történik. A hónap elején egy másik légitársaság számítógépes vezérlőrendszere hibásodott meg, ami miatt több tucat járat késett Floridában.

Egy Twitter-felhasználó megosztotta, amint az atlantai járata épp landol a repülőtéren. A látvány elég riasztó képet fest, egyetlen repülőgép sem volt a kifutón az éppen landoló járaton kívül.

A Cirium adatai szerint szerdán összesen 21 464 járat indul az Egyesült Államok repülőtereiről, közel 2,9 millió utast szállítva.

Európába még közlekednek

Amszterdamból és Párizsból továbbra is szállnak fel gépek az Egyesült Államokba.

A Schiphol repülőtér szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy „kerülő megoldást” választottak a pilóták, ezért a járatok még mindig indulnak Amszterdamból.

Egyetlen járatot sem töröltek a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről, de késések várhatók a repülőtér sajtóirodája szerint. A frankfurti repülőtért sem érintette a leállás.

A Heathrow repülőtér szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy „nem tudtak törölt járatokról”, de hamarosan frissített közleményt küldenek.

Frissítés: feloldották a teljes repülési tilalmat

15:30 – A hatóság közölte, hogy éjszaka történt meghibásodás a számítógépes rendszerben, amelyet a repülőgépek személyzete használ a biztonságos közlekedés érdekében.

A légügyi felügyelet bejelentése szerint fokozatosan áll helyre a közlekedés az Egyesült Államokban, és egész nap további fennakadásokra és késésekre kell számítani a légiközlekedésben. Keleti parti idő szerint reggel 9 órakor mintegy 4600 késést regisztráltak és további több száz járatot kellett törölni.

Szerdán menetrend szerint több mint 21 ezer járatnak kellene felszállnia az amerikai repülőterekről.

A Fehér Ház közlése szerint nincs jele annak, hogy kibertámadás érte volna az FAA rendszerét. Joe Biden elnök újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy azonnali jelentést kér Buttigieg közlekedési minisztertől a történtekről. A biztonsági rendszer meghibásodásának pontos okát továbbra is vizsgálják.

2001. szeptember 11-i terrortámadás óta első alkalommal rendeltek el teljes repülési tilalmat az Egyesült Államokban.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Reuters / CNN / MTI


Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.
A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből

A WIZZ első isztambuli járata elindult Debrecenből 

Isztambul a második törökországi város, amely már Debrecenből is közvetlenül elérhető Antalya után.
Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően

Nyitva az izraeli légtér a súlyos iráni légitámadást követően 

Izrael vasárnap reggel megnyitotta légterét a szombat éjszakai, sikeresen kivédett légitámadás után, jelentették be hivatalosan Izraelben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.