hirdetés
hirdetés

Arab-Magyar Gazdasági Fórum lesz Budapesten

A külföldi befektetések ösztönzését koordináló Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) jelenleg 90 projektet kezel, ezek összértéke 1,72 milliárd euró működő őkét eredményezhet, és ezáltal több mint 17 ezer új munkahely jöhet létre - közölte Dobos Erzsébet, a HITA elnöke sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

hirdetés

Az idén eddig 15 projekt esetében született pozitív befektetői döntés, ezek mintegy 310 millió euró befektetést jelentenek, és közel 2000 új munkahelyet hoznak létre Magyarországon.

A HITA elnöke elmondta, hogy a legtöbb megkeresés a járműipar területéről érkezik, elsősorban Kanadából, az Egyesült Államokból, Németországból és Franciaországból. A szolgáltató szektorban a külföldi működőtőke főként az Egyesült Államokból és Nyugat-Európából érkezik.

A jövő évre vonatkozóan a HITA elnöke legfőbb célként a keleti nyitást nevezte meg, amelynek értelmében Magyarország erősíteni kívánja üzleti kapcsolatait a FÁK-tagállamokkal és az arab országokkal, valamint Kínával, Indiával. Ennek jegyében első alkalommal rendeznek Arab-Magyar Gazdasági Fórumot Budapesten november 12-13-án.

A fórumra 16 arab országból 200 üzletember érkezik. A szakmai programok egyebek közt a bankszektorra és pénzügyekre, a zöld energiákra és megújuló energiaforrásokra, a turizmusra, a mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, valamint az informatikára fókuszálnak.

Dobos Erzsébet megemlítette azt is, hogy a HITA honlapja ma már kilenc nyelven, köztük oroszul és arabul is elérhető, és hamarosan japán változata is lesz. Rövidesen elindul a beszállítói adatbázis és az e-market felület is, amely a magyarországi nagyvállalatok és a beszállító cégek kapcsolatfelvételét segítheti elő.

A befektetésösztönzés mellett a HITA másik feladatáról, a hazai vállalkozások külföldi piacra jutásának támogatásáról szólva az elnök elmondta, hogy a szervezet az idén eddig mintegy 2200 vállalkozást segített hozzá nemzetközi kapcsolatokhoz. A keleti nyitás stratégiával összhangban a programok 44 százaléka a távol-keleti, FÁK térségbeli, latin-amerikai, valamint közel-keleti és afrikai országokban valósult meg. A felmérések azt mutatják, hogy a programokon részt vett magyar cégek az elkövetkező három évben 46 millió eurónyi export bővüléssel számolnak.

A HITA 2012-ben másodszor írt ki kereskedelemfejlesztési pályázatot a kis- és középvállalatok export piacra lépésének támogatása érdekében. Az idén rendelkezésre álló forrás 400 millió forint. Tavaly 289 projektet támogatott a szervezet 335 millió forint értékben.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk