hirdetés
hirdetés

Átadták a Novohrad-Nógrád Geopark kutatóközpontját

Nem csak Salgótarján és Nógrád megye, de a kormány is büszke lehet arra, hogy ezt a hátrányos helyzetű térséget pozitív diszkriminációban részesíti – közölte Salgótarján polgármestere a Novohrad-Nógrád Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központ átadásán pénteken. Az állami finanszírozású létesítményt a Salgótarjánhoz tartozó Eresztvényben építették fel 114 millió forintból.

hirdetés

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá: az ország első geoparkja, a nógrádi, a salgótarjáni önkormányzaton keresztül összesen 614 millió forintot kapott kiemelt kormánytámogatásként. Ebből a keretből   készül egyebek mellett Salgóbányán egy színházteremmel, Zenthe Ferenc-emlékszobával berendezett látogatóközpont is, „soha ekkora kormánytámogatást nem kapott még Salgótarján, bármilyen politikai erő adta az önkormányzatot vagy a kormányzatot, még azonos pártállás esetén sem".

A polgármester közölte: az új uniós ciklusban, az egy főre jutó fejlesztési források tekintetében Nógrád megye az első helyre kerülhet, Salgótarján pedig a 23 megyei jogú város között a sor végéről az elejére. „Régiónkban Nógrád eddig a harmadik gyerek volt, a szerencsétlen, akinek alig jutott valami, most viszont országosan elsők lehetünk” – fogalmazott.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a geopark átadásán közölte: a kormány térség- és gazdaságszervező erőként tekint az ilyen beruházásokra, a nógrádi geopark ráadásul nem csak 64 magyarországi, de az országhatár mentén 24 szlovákiai, többségében magyarok lakta településnek is kedvező lehetőségeket nyújt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az elmaradott térségekben nagyon fontos a kis-, és középvállalkozások fejlesztése. Az államtitkár bejelentette: ennek elősegítése érdekében az uniós ciklus végére Salgótarjánt bekapcsolják a gyorsforgalmi úthálózatba, a 21-es főúton a négysávúsítások jelenleg 14 milliárd forintos beruházással, három szakaszon tíz kilométer hosszan folynak.

Lóska János, a Novohrád-Nógrád Geopark elnöke elmondta: szervezetük vagyona az elmúlt négy évben kétszázmillió forinttal bővült, folyamatos fejlesztéseikhez 100 százalékos állami támogatást kaptak, amit a nonprofit társaságukban a többségi tulajdonos salgótarjáni önkormányzat előfinanszírozott. A geopark kutató és oktatóbázisán iskolai csoportok és fiatal kutatók fogadására készültek fel, ezért túrakerékpárokat, sátrakat, zuhanysátrakat is biztosítani tudnak az Eresztvénybe látogatóknak. Bázisuk ugyanakkor európai szervezetük székhelye is, ahol több nyelvet beszélő magyarországi és szlovákiai geológusok, pedagógusok fogadják a geoparkba látogatókat közölte - az MTI-vel a geopark elnöke.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk