hirdetés

Az MTÜ szerint megkétszereződhet a turizmusban dolgozók bére

Január elsejétől jelentősen emelkedhet a turizmusban dolgozók átlagjövedelme, ami az állam részéről áfacsökkentés, a munkaadók felől garanciavállalás útján valósulhat meg. Hamarosan döntés születik – jelentette ki a Magyar Időknek adott interjúban Guller Zoltán. 

hirdetés

"Nem ördögtől való a gondolat, hogy 2018. január elsejétől a turizmusban, vendéglátásban foglalkoztatott munkavállalók átlagjövedelme megkétszereződjön. Ennek érdekében tárgyalásokat folytatunk a munkaadói érdekképviseletekkel főként arról, milyen garanciákat tudnak vállalni, hogy a versenyképességet javító intézkedéseknek valóban a bérfejlesztésben legyen hatásuk, már rövid távon. A kormány minden olyan észszerű döntésre nyitott, amelyek abban segítik az ágazatot, hogy a mostani bérhelyzet javuljon." – jelentette ki a Magyar Időknek a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. 

A vezérigazgató közölte, hogy jövőre a versenyképességet javító intézkedések mellett egy olyan egységes szoftverrendszert is bevezetnek a szálláshelyeken, amely a bevételeken kívül a vendégforgalmat is láthatóvá teszi egyszerre több hatóság számára.

Guller Zoltán leszögezte: a kormányzat hatalmas növekedési potenciált lát a turizmusban. Rámutatott, a szektor GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása a mostani 10 százalék körüli mértékről két éven belül 16 százalékra emelkedhet, jelenleg Ausztriában jellemző ez a szint.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója / forrás: commons.wikimedia.org
Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója / forrás: commons.wikimedia.org

"Egyelőre nem született döntés arról, hogy a vendéglátás példájából kiindulva csökkentik-e jövőre a szállásszolgáltatás után fizetendő, jelenleg 18 százalékos forgalmi adót, ahogy arról sem határoztak még, hogy kötelezővé teszik-e az éttermekben a jövedelmek fehérítésére szolgáló szervizdíjat. – Támogatunk minden olyan javaslatot, amely ahhoz járul hozzá, hogy az ágazatban dolgozók bére jelentősen emelkedjen. Ez az egyik legfontosabb célunk" – hangsúlyozta Guller Zoltán. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy májusban megjelennek a komplex szálláshelyfejlesztési pályázatok, amelyekhez kedvezményes hitellehetőség is társul. 

A teljes interjút itt olvashatja. 

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mi a véleménye és hogyan fogja betartani a július 1-én hatályba lépő kormányrendeletet, miszerint attól kezdve tilos forgalomba hozni egyszer használatos műanyagokat valamint műanyagcsomagolást használni a vendéglátás teljes területén?

Kiadónk társoldalai