hirdetés
hirdetés

Bercel: komfortos falu, az Országos Kéktúra mentén

Eredményes negyedszázadot tudhat magáénak a Nógrád megyei Bercel. A Cserhátaljai faluban pályázati támogatásokkal olyan nagyarányú fejlesztéseket valósítottak meg, amelyekkel komfortosabbá tették a közösség életét. Ennek köszönhetően ma már a turizmus is előbbre tart a településen.

hirdetés

Az erdőkkel ölelt Bercel Aszódtól, Balassagyarmattól és Váctól is egyenlő távolságra fekszik. A falun része az Országos Kéktúra hálózatnak, így különösen fontos szerepet játszik a bakancsos turizmus. Mint Jánvári Andrásné polgármester érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt években főleg az önkormányzati intézményeket fejlesztették, ugyanakkor Bercel mikrokörzet központi szerepét is erősítették. A település így már több környékbeli faluval együtt különböző társulások centruma is. Bercelen a turizmust is kiszolgálandó egészségügyi központ, gyógyszertár, mentőállomás és tűzoltó laktanya is működik. Több élelmiszerbolt és szolgáltató egység is folyamatosan nyitva tart a faluban.

Szállások és látványosságok

A központban, egy régi felújított épületben kapott helyet a rendszeresen látogatható tájház. A ház első felében az egykori helybeli paraszti életformát mutatják be, a másik felében pedig a falu történetét. „Évente több száz, szállást is kereső turista fordul meg Bercelen” - erősítette meg a polgármester hozzátéve, hogy ők a helyi látványosságokat megtekintve indulnak tovább a környék megismerésére is. A településen 30 férőhelyes ifjúsági szálláshely működik. A Bercel kastélyban igény szerint teljes ellátást biztosítanak és programokat is ajánlanak. Fogadót is találni a faluban, vendéglővel együtt. Jelenleg ezeken a szálláshelyeken összesen 120 vendégnek nyújtanak éjszakai elhelyezést.

Fotó: Mentusz Károly

Bercel egyik látványossága a dombon épült barokk, római katolikus műemlék templom, amelyet 1767-ben szenteltek fel, de a tornya csak 1812-ben készült el. A berceli díszpark fái ilyenkor ősszel varázslatos színpompában láthatók. A park faragott kapuját az erdélyi testvér községtől Kápolnásfalutól kapták ajándékba. A parkban helyezték el a nagy mesemondóról, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtőjéről, Benedek Elekről elnevezett díszkutat is, amelyet két évvel ezelőtt Kányádi Sándor, Kossuth-díjas költő avatott fel. Sokan megállnak előtte, hogy megcsodálják. Elek apó - ahogy emlegetik - az erdélyi Kisbaconban született, majd bölcsész tanulmányokat folytatott. Ezután napi lapokat és folyóiratokat szerkesztett, illetve később gyermeklapokban írt. Színdarabok, történelmi és irodalomtörténeti munkák is fűződnek a nevéhez.

Közösen pályáznak és fejlesztenek

Jánvári Andrásné érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy a Bercelen az elmúlt években a vallási turizmus is tovább erősödött. Évente több zarándoklat is érinti a falut, miután a falu a Mária út mentén található. Ezért az önkormányzat a szomszédos galgagutaiakkal, valamint két szlovákiai településsel közösen támogatásért pályázik a berceli kálvária és a kápolna felújítására. Tervezik egy közös, komplex turisztikai programsorozat kidolgozását a pályázatban résztvevőkkel. Ezek megvalósítására több száz milliós fejlesztést irányoztak elő. Jövőre pedig az óvoda épületében sószobát alakítanak ki, ahová az erdélyi Kápolnásfalutól kapott sótéglákat építik be. Ezzel a gyógyturizmust erősítik majd. Az önkormányzat a berceli termelői piac kialakítására is pályázik, ahol a helyi termékekből: mézből, különböző sajtokból, zöldségfélékből vásárolhatnak majd az érdeklődők. Az elmúlt két évben egyre többen vettek régi, megüresedett házakat a faluban. Az új tulajdonosok pedig folyamatosan felújítják ezeket. A vevők a házak kertjeiben - az önellátásra törekedve - mezőgazdasági termelést folytatnak. Ezzel is a helyi közösség életet igyekeznek erősíteni.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk