hirdetés
hirdetés

Bezáró szállodák, bizalomvesztett partnerek, pályaelhagyó szakemberek

Be- és kiutaztatással foglalkozó utazási irodák, szállodák és éttermek képviselőit kérdeztünk arról, mihez kezdenek most, hogy a kormány szeptembertől ismét lezárta a határt a külföldi turisták előtt. Stratégia nincs, csak a remény, hogy egy hónap múlva enyhülhetnek a szabályok - értesült a hvg.hu.

hirdetés

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány szeptember elsejétől ismét lezárja a beutazók elől a magyar államhatárt. A beutaztatást már eddig is súlyosan érintette a járványhelyzet. Korábban egy neve elhallgatását kérő utazási iroda tulajdonosa és ügyvezetője a hvg.hu-nak azt mondta, a beutaztató piac és a tömeges kiutaztatás is padlón van. A szakmában az elején arra számítottak, hogy 2-3 hónap elteltével elindulnak a foglalások, és szép lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba, de nem így lett. Az ügyvezető szerint ma már tisztán látszik, hogy „amíg nem lesz vakcina, a klasszikus ki- és beutaztató piac nem fog beindulni számottevően”. 

Ma Magyarországon valamivel több mint ezer regisztrált utazási iroda van, de aktívan kevesebb foglalkozik utazásszervezéssel és -közvetítéssel. A Magyar Beutaztatók Szövetségéhez például húsz iroda tartozik. Lázár Judit, a szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondja, eddig abban reménykedtek, hogy ősszel lesznek szervezett utak, jönnek kisebb csoportok, de mára teljesen kilátástalan lett a helyzet. Úgy fogalmazott, külföldi partnereiket eddig arról győzködték, hogy Magyarország biztonságos, jöjjenek nyugodtan, itt nem lesznek fertőzöttek. „Terveztek, értékesítettek, és most hirtelen, egyik napról a másikra azt mondjuk nekik, hogy mégsem jöhetnek” – hangsúlyozza, hozzátéve, hogy Gulyás Gergely pénteki bejelentése óta sorra mondják le a külföldi partnerek a magyarországi utakat, köszönik, de ilyen bizonytalanságba nem tudják ide küldeni a turistákat. A szakmában dolgozók korábban még abban bíztak, hogy mire a karácsonyi vásárok nyitnak, rendeződik a helyzet. Lázár Judit szerint erre csekély az esély, a külföldi utazási irodák ugyanis nem bíznak meg Magyarországban, mert ha augusztus 28-án kiderült, hogy szeptember 1-jétől nem lehet belépni az országba, akkor félő, hogy ez máskor is megismétlődik.

A részletes cikket itt olvashatják. 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!

Meghosszabbított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk