hirdetés
hirdetés

A magyar Toscana

Boros barangolás az „óriások szőlőskertjében”

Akár kerékpárral is felfedezhetjük a Badacsony legjobb borászatait, ha pedig elfáradunk, a régiós busz hazavisz minket, a biciklinkkel együtt.

hirdetés

A Balaton északi partjának a Badacsony az egyik legszebb és legismertebb tájképi eleme. A régió ugyanakkor a vulkáni eredetű talajon nőtt szőlőkből nyert, kiváló bor hazája is. Borászatának és turizmusának fejlesztéséért eredményes munkát végeznek a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület tagjai.

Az „óriások szőlőskertjének” is nevezett térségben tíz települést körjáratokkal öszszekötő régiós buszjárat közlekedik a főszezonban.

A Szigligettől Salföldig nyolcasokat formáló útvonal 50 kilométer hosszú, és a legtöbb látnivaló mellett 21 pincészetnél is megáll. Kerékpárt is szállít, és a kétórás út bárhol megszakítható, mert kár lenne lemondani az útba eső pincészetek remek borairól, a rendkívüli szépségű táj zavartalan élvezetéről, a múzeumok, tájházak vagy a szigligeti vár megtekintéséről. A május elejétől szeptember elejéig közlekedő, garantált járatok hop-on, hop-off jelleggel szállítják az utasokat.

Hajóról a hegyre

A változatos közlekedési lehetőségek egyébként is vonzó adottságai a régiónak: egész évben járják a badacsonyi lejtőket a régi orosz nosztalgia-terepjárók, mindenfelé találunk kitáblázott kerékpárutakat, lovagolhatunk többfelé, a Salföldi Majorban lovas kocsira is szállhatunk. A kényelmesebbeket várja a badacsonyi kisvonat, végül ott a kihagyhatatlan program, a hajózás a Balatonon. A Balatoni Hajózás Zrt. a Badacsony régióban csoportoknak komplex, szárazföldi programokkal gazdagított ajánlatokat is kínál. Egyebek mellett fonyódi indulással csapatépítő kalandtúrát a badacsonyi hegyen (hajózás, gyalogtúra a Szegedy Róza-házhoz, kalanddzsipezés, étkezés) a Szigliget-vártúrát, és ez évtől a Salföldi Majort is bekapcsolják. Flottájuk az ötszáz fős Szigliget hajótól a 13 fős vízitaxiig, a csapatépítésre bérelhető kalandvitorlásig a hajótípusok széles skáláját foglalja magában.

Az aszú, az ürmös és huncutka

Badacsony, a folyékony szerelem – vallja az Istvándy Pincészet gazdája. Badacsony vezérborai, a rizling, a szürkebarát, a muscat ottonel, a kéknyelű, egyrészt frissek és illatosak, másrészt vulkanikus ásványi anyagokkal telítettek, pikáns savakban gazdagok. Nevezetes Borbély Gyula olaszrizling aszúbora, amellyel a Balatoni Borok Mestere címet nyerte el 2007-ben. Nem hagyható ki a Szegedy Róza receptje alapján, gyógyfüvekkel készített ürmösbor sem, amelyet több helyen is megkóstolhatunk.

A huncutka nevezetű rozé habzóborral a Bonvino szálloda dobta fel a tanulmányúton megfáradt utazókat. A Hotel Bonvino Wine& Spa a régió legmagasabb szálláskategóriáját képviseli, százféle helyi bort kínál. A 48 szobás ház belső kialakítása és díszítése a borvidék jegyeit tükrözi: egyik szárnya rusztikus jellegével, másik szárnya és konferenciaterme meg praktikus modernségével tűnik ki. A Badacsonyi Reneszánsz Pálinkaház a vidék eredetvédett területéről származó szőlőfajtákból és törkölyeikből készített pálinkákra specializálódott.

Kilátás a lugasból

Az Istvándy család Hegymögi borozója egy gyöngyszem még a szép kilátásban gazdag badacsonyi pincészetek között is. Terasza egyik oldalon ápolt szőlőültetvényre és a távolban csillogó Balatonra, másik oldala ősfás erdőre, ápolt zöld gyeppel borított lejtőkre néz. A Borbély családi pincészet zöld füves, árnyas udvarára körös-körül bekukkantanak a környékbeli hegyek, s a tökéletes csendben szinte hallani a szőlőindák kacskaringós növekedését.

Az egymástól távol eső, GPS-koordinátákkal azonosítható, szőlőültetvények, erdők között megbújó badacsonyi pincészetek némelyike a kilátás, a borminőség és a helyi ételek finomsága tekintetében már-már Toscanát idézi. Nemcsak az Istvándy meg a Borbély Pincészeteknél, de jó néhány más borbirtokon is kisebb baráti társaságokat befogadó, télen is keresett szálláshelyeket alakítottak ki. A kitűnő helyi borok mellé saját gazdaságukból származó mangalica- és szürkemarhaételeket kínálnak. Az ilyen helyeken emelkedik a lélek, és Hamvas meg Márai veretes sorai idéződnek fel. Közel sem tudjuk felsorolni a szép kilátóhelyeket, de kihagyhatatlan a Folly Arborétum és kertészet-szőlészet hegyoldali édenkertje. Megéri felkaptatni ide, már csak borokért és a megvásárolható növényritkaságokért is. Lenyűgöző a kilátás a tájra a Laposa Borbirtok bejáratánál és az Imre Borpince szőlőlugasa alól is.

Itt a kártya, ott a vár

Újra működik a Badacsony-kártya, amely 10–30 százalékos kedvezményt nyújt csaknem hetven helyen – tudtuk meg Borbélyné Galambos Gabriellától, a Badacsonyi Borvidéki Borút Egyesület elnökétől, aki szerint az összefogás szép példája a kedvezménykártya újraindulása.

Szigliget, a Balaton gyöngyszeme sűrített élménybomba: már márciusban kezdődnek és csak decemberben érnek véget a mozgalmas, látványos rendezvények. Idén 750 éves a szigligeti vár, a magyar tenger egyetlen látogatható vára. Májusban és júniusban mindennap kétszer garantált harci játékokkal szórakozztatják a kicsiket és nagyokat egyaránt. (Talán nem véletlenül hívják Balassának a polgármestert és a várkapitányt.) A településen, főként az ófalui részen közel száz műemlék vagy helyi védelem alatt álló, többnyire nádtetős épület található. Nemcsak várral, de Eszterházy-kastéllyal is büszzkélkedhetnek: a kastély 12 hektáros parkja látogatható.

Liliomfi színre lép

A Badacsony régióhoz kötődő költők és művészek emlékmúzeumai az egész évben zajló borrendezvények mellett változatos kulturális élményt nyújtanak. A badacsonyi szőlőhegyet uralja a népies elemekkel kevert, késő barokk stílusú Szegedy Róza-ház, amely ma irodalmi és bormúzeum. Eleven díszlet is ugyanakkor, hiszen itt forgatták a Liliomfi című filmet, és itt is játsszák a színdarabot a nyáron. Eleven múzeum is, mert eredeti darabokkal berendezett szobáiból szinte látjuk kilépni a boltíves tornácra a daliás Kisfaludy Sándort és múzsa asszonyát, Szegedy Rózát. A házban egykor rendezett híres badacsonyi szüretek vígságát visszhangozzzzák az itt tartott kamarahangversenyek, és egész évben megkóstolható Róza asszony ürmösbora.

Egry József, a „Balaton festője” emlékmúzeumában szinte lebegnek a tó fényéből, párájából materializálódott festmények. Ezzzzel szemben nagyon is a földön járnak, cammognak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóhelyei közé tartozó Salföld Major hatalmas, fekete bivalyai, a kocsit húzó, erőteljes lovak, a ménes meg a magyar háziállatfajtákat bemutató ólak lakói.

További információk: www.badacsony.com.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai