Budapest: hálózatba szervezett bringautak

Vége a semmiből a semmibe vezető kerékpárutak korának Budapesten. Ezt is megértük; végre valaki hivatalos, városvezetési szintről mondta ezt ki. Munkatársunktól

Aki ekképp tett az Hutiray Gyula, főpolgármester-helyettes volt. Tette ezt annak alkalmából, hogy kedden, Budapest XVII. kerületében, a Népkertben tartott sajtótájékoztató alkalmával bejelentették 6, úgynevezett hivatásforgalmi, tehát a napi ingázást segítő kerékpárút még idén ősszel történő kivitelezését.

Hutiray szintén megerősítette: a városvezetés eltökélt, mind a pénz, mind pedig a szándék terén. Előbbi úgy néz ki, hogy míg az előző ciklusban kevesebb, mint százmilliót fordítottak a fővárosi kerékpáros infrastruktúra kiépítésére, addig ebben a ciklusban az összeg az 1 milliárdot is kiteheti - tudtuk meg a főpolgármester-helyettestől. További egymilliárd forint juthat a budapesti közösségi kerékpárhálózat, a BUBI kiépítésére, mely a tervek szerint kezdetben mintegy 1000, 74 állomáson felvehető kerékpárból áll majd. Az állomások javarészt a pesti belvárosban kerülnek felállításra, míg Budán elsősorban a felső rakparton lehet majd felvenni és leadni a gépeket.

A hátrány lefaragása

Az eseményen szintén megjelent BKK (Budapesti Közlekedési Központ) vezérigazgató, Vitézy Dávid Hutirayt megerősítve szavaiban úgy fogalmazott: trendforduló zajlik előttünk, melynek során a főváros igyekszik behozni más uniós városokhoz képesti lemaradását a helyes gyakorlat átvételével. Vitézy bizakodó meglátása szerint lemaradásunk más európai nagyvárosokhoz képest nem olyan nagy. A nem túl nagy hátrány behozásának elemei lesznek a következő fejlesztések:

1. XVII. kerület két utat is kap összesen 7,1 kilométeren, a tervek szerint 2011. október 31-ig. Hat kerékpártároló is készül az útvonal mentén, 46 férőhellyel.
2. Csepel szintén két új úttal kapcsolódik majd a pesti „szárazföldhöz”. Az Ady Endre illetve a Szabadkikötő úton, összesen 4 kilométeren. Ebből 2,9 kilométer a teljes mértékben épített kerékpárút, de előfordulnak gyér forgalmú utcákra rávezetett szakaszok is, hasonlóan a XVII. kerületi tervekhez. A két csepeli munka  befejeztét szintén októberre várják.
3. A vásárvárost karikázhatják körbe akár majd a jövő évi Utazás kiállításra igyekvők is annak az újabb körülbelül 1,5 kilométernek köszönhetően, melyet az Örs Vezér terétől vezetnek az Albertirsai út felé, érintve Kőbánya felső vasútállomást is.
4. A turisztikailag jelentős Eurovelo 6-os útvonalhoz kapcsolódik az óbudai bécsi úttól a Nagyszombat utcáig tartó 2,2 kilométeres szakasz.

Korszerűek?

Később, a sajtótájékoztatót követő kerékpáros fórumon megjelent László János, a Magyar Kerékpárosklub (MKK) elnöke aggodalmának hangot adva kifejtette: a fentiek 1996-97-es tervek megvalósításai, melyek korszerűtlenek. Válaszában Vitézy Dávid nyugtatott: a tervek korszerűsítése megtörtént. Mindamellett ott van az a dilemma is, hogy ha idén nem ezek a valóban évtizedes tervek nem valósulnak meg, akkor elvész az uniós támogatás. Az pedig nem kicsi; a hat projekt összköltsége 694,4 millió forint, melyből az unió 439,6 milliót áll a Közép Magyarországi Operatív Program keretében.

A tervezett fejlesztéseket persze nem újdonatúj kerékpárutak formájában kell elképzelni; minden helyszínen kiépítésre kerülnek új szakaszok, de jelentős távon vezetik rá a kerékpáros forgalmat mellékutcákra, vagy éppenséggel a Margit hídon tapasztalatok szerint jól működő kerékpáros nyom kerül kijelölésre. Vitézy tájékoztatott továbbá, hogy a forgalom megfelelő szervezésével, csomópontok újragondolásával is segíthető a kerékpáros közlekedés fejlődése. Példaként a Thököly út-Hungária körút kereszteződésének ilyetén átszervezését hozta fel, melyre kedd éjjel kerül sor. Szintén felülvizsgálják a Bajcsy-Zsilinszky és Andrássy úti kerékpárutakat; az MKK számos alkalommal kifogásolta már a két útvonal hibáit. A BKK vezetője elmondta: a Bajcsy típusú megoldások a jövőben nem követendőek.

Mi van a fejekben?

Vitézy szintén kiemelte: a BKK közlekedésfejlesztési stratégiájában, mint legtisztább közlekedési forma, kiemelt szerep jut a kerékpározásnak a munkába járó forgalom alternatívájaként.  
László János, üdvözölve a BKK és a főváros hozzállását figyelmeztetett: a fejekben még nincs rend, helyére kell tenni azt, hogy nincs külön kerékpáros és autós, hanem közlekedők vannak. Ebben úgy tűnt a BKK-ban partnerére lel az MKK. A fejek rendbetételéhez hozzájárulhat a BKK vezetőjének az a kijelentése, mely szerint a közlekedés integrált szemléletű fejlesztésére van szükség, a 1970-es évekből megörökölt forgalmi rendek felszámolásával.

Kerékpártúra a patakparton

A hivatásforgalmon túl főképp a fővárosi kerékpáros turizmus kínálatát gyarapíthatja a Rákos-patak mentén 2010-ben átadott mintegy 4 kilométernyi bringa-gyalog, azaz gyalogosok és kerékpárosok közt megosztott útszakasz. Ez az a formáció, mely több helyen, így például a budai felső rakparton, mely az Eurovelo 6 fővárosi szakasza is, számos vitás helyzetre ad okot. Itt azonban - számolt a lelkes kerékpáros hírében álló Riz Levente, Rákosmente önkormányzatának polgármestere - a tapasztalatok szerint jól működik a modell, mivel az útvonal távolabb esik a lakónegyedektől. Ez a négy kilométer része lehet a jövőben egy olyan ökoturisztikai projektnek, mely a Gödöllői dombságtól a Pesti síkságon keresztül egészen a Rákos-patak Dunába torkollásáig vezetne - tudtuk meg. Riz Levente elmondta: az érintett önkormányzatokkal már 2009 óta folyik az egyeztetés az ügyben.

Az elképzelést üdvözölte László János igazi turisztikai projektnek nevezve azt, mely kiemelt természeti értékeket és épített örökségeket - akár a Kőbányai Sörgyár, és az ott található pincék - vonhat be a kerékpáros turizmusba. Ennek megvalósítása azonban nem a kerületek nyakába varrandó, hanem egy nagy fővárosi turisztikai projektté kell válnia - tette hozzá.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?