Bük: kis város nagy múlttal

Három jubileumot is ünnepel idén Bük. A település 750. évfordulója mellett negyedszázados ebben az esztendőben az Aratóünnep. Szintén kerek évfordulót, 10 éves jubileumot ünnepel 2015-ben a „Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye”, azaz a Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivál rendezvény is. A neves évfordulókat a város a „Kultúrwellness – Büki Kultúr Kúra” elnevezésű, egész éven át tartó rendezvénysorozattal ünnepli. Az eseményekről a két napos tanulmányútra érkező újságírócsoportnak sajtótájékoztatón számoltak be.

Spilenberg Andrea, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Baranyai Róbert, Bük város alpolgármestere azokat a rendezvényeket sorolták, amelyekkel emlékezetessé teszik és tették az ünnepséget. Az alpolgármester elmondta, hogy Bük írásos említésének 750. évfordulóját ünneplik, az idei év összes projektje ehhez az eseményhez kötődik, melyhez nemcsak az önkormányzat, de civil szervezetek is kapcsolódtak. Az önkormányzat az ünnepségekhez több millió forinttal járult hozzá.

Az Egyesület elnöke arról számolt be, hogy 67 taggal alakultak meg 2009-ben, a napokban pedig már 140-en vannak, többek közt magánszállásadók, szállodák és vendéglátók dolgoznak együtt. A TDM két irodájában számos szolgáltatást kínálnak – a kerékpárkölcsönzéstől az információadásig széleskörű tevékenységet, marketingaktivitást és turisztikai termékfejlesztést végeznek. Tavaly az ökoturizmust, idén pedig a hagyományőrzés tematikáját tűzték zászlajukra. A 750 éves jubileum kapcsán jelent meg az Időtálló ízek – Büki recepteskönyv, ezzel a különleges gasztronómiai kiadvánnyal lepte meg a hagyományok és a régi magyar konyha tisztelőit a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület. Csak néhány étel a könyvből: becsinyátt leves, krumpligánca, sült káboszta, a végén pedig egy illatos kalinkó – vagyis a hagyományos büki ételeket sorakoztatja fel.

Kelemen I. Katalin, a Hunguest Hotel Répce és Répce Gold igazgatója a hotel újdonságairól és vendégösszetételéről is tájékoztatta az újságírókat – a vendégkör 30 százaléka osztrák és német, 30 százalékuk cseh és szlovák, 30 százalékuk magyar. A maradék 10 százalékon osztoznak az oroszok és egyéb nemzetiségűek. Zömmel idősebbek érkeznek gépkocsival, de nyáron a családosok is felkeresik a szállodát, amelynek átlagban a 72 százalék a töltöttsége. Hét éve, mikor átvette a szálloda vezetését, még csak 45 százalék volt a foglalás. Az igazgatónő szerint a szálloda fő vonzereje, hogy egy zárt folyosón a vendégek átsétálhatnak a fürdőbe, ingyenes a wifi a szobákban, és a parkolásért sem kérnek pénzt.

Az újságíróknak nemcsak bemutatták a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumot, de ki is próbálhatták a medencéket, a wellness részleget és a masszázsokat. A csapat lovaskocsira szállt, és azzal járta be a környéket, az út végén pedig megnézhetett egy kétszereplős vidám vásári komédiát a helyi Sok-szín-pad társulat előadásában.

A négycsillagos Hotel Piroskában Schaffer Adrienn sales direktor fogadott minket, és elmondta, hogy a vendégek 3-4 éjszakára érkeznek, híres a konyhájuk, ahol a helyi termelőktől származó étel- és italkülönlegességeket kínálnak. A különböző ételallergiások is jóllakhatnak, ha előzetesen jelzik kérésüket, este pedig náluk is élő zenére táncolhatnak a vendégek, és antiallergén, valamint akadálymentes és állatbarát szobákkal is fel vannak szerelve.

Több meglepetéssel is várták a csoportot másnap: az ebédünket például saját magunk főzhettük meg. Bánszki Péter séf segítségével hagyományos büki ételek főzésével versenyeztünk. Csébich Csaba teremfőnök és Csándli Tibor étteremigazgató is felügyelte a munkát, végül mindenki kapott oklevelet, amely azt bizonyította, hogy sikeresen részt vettünk a büki örömfőzésen.

Horváth Lívia, az egyesület marketingmenedzsere főzés közben is az egyesület munkájáról beszélt, eredményességüket abban látta, hogy szinte állandóan pályáznak, szép sikereket érnek el. Terveikről szólva elmondta, hogy egy termelői piac meghonosítása van soron most Bükön, amelyhez tíz faházat és tíz piaci standot egy előző sikeres pályázat kapcsán szereztek be. Ezek az eszközök a nyári rendezvények lebonyolításában is szerephez jutnak. A rendezvényekhez kapcsolódva egy nagyméretű, modern sátor is rendelkezésre áll, amelyet mind a városi programok megvalósításához, mint pedig tagjaik számára is rendelkezésre bocsátanak.

Bük, Bükfürdő - Gyémánt fokozatú elismerés városmarketingből

Idén, első alkalommal kiírt Országos Városmarketing díj pályázaton a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület (továbbiakban TDM), Rendezvény-esemény kategóriában „Marketing Gyémánt 2015” védjegyet nyert a tavalyi évben megrendezett Európai Mobilitási hét programjával, valamint az ehhez kapcsolódó marketing tevékenységgel.

A pályázatot a Marketing Szövetség és a Márkamonitor azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a figyelmet a városok fejlesztésében egyre nagyobb szerepet játszó marketing tevékenységre és annak eredményességére, valamint díjazza a szakmailag legjobb megoldásokat. A meghirdetett hat kategóriába, összesen hatvanhat nevezés érkezett, harminchat városi marketinggel foglalkozó szervezettől. A rendezvény-esemény kategória volt a legnépszerűbb, melyre összesen huszonnégy nevezés érkezett. Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte.

Az ünnepélyes díjátadónak a Médiapiac Márkaépítés konferenciájának közös szervezésű városmarketing szekciója adott otthont, 2015. május 28-án. A nyertesek a díszoklevélen túl, jogosultságot kaptak, hogy az online és offline marketing eszközökön használhassák a „Városmarketing gyémánt díj 2015” logót. A nyertes pályaművek megtekinthetők az Országos Városmarketing Díj honlapján.

Bük, Bükfürdő TDM szervezete örömmel fogadta a szakmai elismerést. Spilenberg Andrea, a TDM elnök asszonya köszönetét nyilvánította ki Bük Város Önkormányzatának, hogy lehetővé tette a nyertes rendezvény megszervezését és kivitelezését, további minden résztvevőnek, akik segítették a sikeres lebonyolítást.


Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden

Emiatt marad el a tűzijáték Cegléden 

Bár ellenérzések korábban is felmerültek a pirotechnikai bemutató kapcsán, ezúttal egészen más állt a háttérben.
Le kell bontani egy balatoni kilátót

Le kell bontani egy balatoni kilátót 

Életveszélyessé vált a faszerkezet.
Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok

Jönnek a Székesfehérvári Királyi Napok  

Székesfehérvár belvárosa idén nyáron ismét megelevenedik.
Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség

Nagyon alacsony a Duna! – figyelmeztet a vízi rendőrség 

Az alacsony vízszint miatt a fő hajózási útvonal jelentősen beszűkült.
Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon

Már várják a négylábú strandolókat Fonyódon 

Megnyitotta az idei szezont a fonyódi kutyabarát fürdőhely.
Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban

Titokzatos Erzsébet-portré a Gödöllői Királyi Kastélyban 

A Gödöllői Királyi Kastély egy eddig ismeretlen, különleges Erzsébet királyné-portréval gazdagította gyűjteményét.
Augusztusban PanyolaFeszt

Augusztusban PanyolaFeszt 

A tavaly nagykorúvá cseperedett PanyolaFeszt komoly missziót vállal évről évre, fontos ügyeket karol fel.
TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket

TKI: az ágazat szereplői romlónak látták helyzetüket 

Az index értéke a múlt havi három pontos emelkedés után négy ponttal csökkent az év hatodik hónapjában.
Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál

Új fejezetet nyit a Zsolnay Fényfesztivál 

Elképesztő látványvilág költözik a Zsolnay Negyedbe.
MME: ne etesse a vízimadarakat!

MME: ne etesse a vízimadarakat! 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn közzétett lakossági felhívásában arra kér mindenkit, hogy semmivel se etessék a vízimadarakat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.