Costa&GKI Digital: már nem sablonajándék a kávé

Néhány évtizeddel ezelőtt kevés kézenfekvőbb ajándék volt, mint egy pár zokni, egy új nyakkendő és egy csomag kávé. Mára a helyzet megváltozott, hiszen sokan otthon is baristáskodnak a családnak, ennek következtében pedig a magyar kávékedvelők mintegy fele kávét, vagy kávézással kapcsolatos eszközt ajándékoz az ünnepekre. A Costa Coffee és a GKI Digital közös kutatása megmutatja, hogy hogyan választunk mi kávézáshoz köthető ajándékot. 

Ma már bárki lehet a család baristája, hiszen annyi kávékészítő eszköz, annyiféle kiegészítő és persze olyan széles palettája áll rendelkezésre a kávéknak, hogy nem egyszerű döntést hozni, kinek mit vegyünk, ha kávéval kapcsolatos ajándékra voksolunk.

Kávé ajándékba

Márpedig a kávé népszerű ajándék: a Costa Coffee és a GKI Digital 2021 novemberében végzett felmérése szerint a válaszadók 44 százaléka ajándékoz kávét vagy kávézással kapcsolatos eszközöket karácsonyra. A nők még nagyobb arányban szeretik ezt a fajta ajándékot: minden második női válaszadó ajándékoz kávét vagy ehhez szükséges kiegészítőt, eszközt. A funkcionális, ébredést segítő kávézástól a minőségi kávézás felé elmozdulás az ajándékok esetében is tetten érhető: leginkább a különleges, prémium kávé ajándékozása jellemző (19%). Emellett népszerű a hagyományos kávé (12%) és a karácsonyi ajándékszettek is (8%) átadása is.

„A kávénál nincs jobb ajándék. Különösen elegáns a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó és kiváló minőségű terméket venni. Az Esőerdő Szövetség (RFA) által minősített kávék megbízható, az ott élőkre és dolgozókra nézve biztonságos termőhelyről származnak és ezeknél a kávéknál a környezet védelme a szállítás, valamint a feldolgozás során is fontos szempont – természetesen a Costa Coffee is ilyen” – mondta Gávris Iván, a Costa Coffee kávészakértője.

A férfiak többet költenek kávéra

A kávé hasznos ajándék, hiszen jellemzően a háztartások nagy része amúgy is költ erre minden hónapban. A Costa Coffee és a GKI Digital kutatása szerint míg a nők negyede, a férfiak mintegy harmada költ havonta 3.000 és 5.000 forint közötti összeget otthoni kávézásra. Az ennél magasabb kategóriában is többet költenek a férfiak: minden tizedik férfi 5.000 és 10.000 forint között fordít eme kedvelt tevékenységére.

A nők inkább habosítanak

Természetesen nem csak kávét, hanem a kávékészítéshez szükséges kiegészítőt is lehet ajándékba adni. Ezek nagyon megkönnyítik azok dolgát, akik családjuk baristájaként otthon is szeretnek kávékülönlegességeket készíteni. Népszerűek a különböző tejhabosítók, melyek kínálatában a legolcsóbbtól, az okosváltozatig találunk termékeket. Ezekkel valószínűleg fiatalabb korosztályba tartozó nőrokonoknak, barátnőknek lehet nagyobb örömet okozni, ugyanis ők nagyobb arányban használják ezt az eszközt a férfiaknál: minden ötödik nő issza kávéját habosított tejjel, ez az arány a huszonévesek esetében még magasabb.

Alternatív tejek és cukrok

Nem csak az ajándékra kell gondolni, hanem a hozzánk érkező vendégekre is: a kávé mellé felszolgált kiegészítők ma már korántsem csak a fehér cukorra és a tejre korlátozódnak. A nők körében a növényi alapú italok és a klasszikus fehér cukor alternatívái, különféle cukorpótlók igen népszerűek, nem árt, ha az ünnepi vendégség idejére ilyesmit is beszerzünk, ha egyébként nem élnénk ezekkel. A férfiak többsége a feketekávéra voksol, 64 százalékuk így kéri a kávét, míg a nőknek csak a 45 százaléka issza magában, kiegészítők nélkül. Cappuccinót, coffee lattét a nők több mint harmada fogyaszt akár otthon, akár kávézóban, a férfiaknak csupán a negyede él ezekkel.

 

Forrás: Store Insider


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.