Egekben az osztrákok utazási kedve

A bécsi Ferien Messe-hez időzítve tette közé minden idők legoptimistább piaci prognóziásot az ausztriai RUEFA utazási iroda – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs, a GD Consulting ügyvezetője, aki helyszíni tapasztalatok alapján foglaja össze az elemzés lényegét. 

A RUEFA utazási-iránytű (Reisekompass 2020) című, az elmúlt év végén 1500 online megkérdezésen alapuló reprezentatív kutatás eredménye alapján 2020-ban az osztrákok 90 százaléka (!) tervezi, hogy az idei évben biztosan elutazik szabadsága alatt. Ennek megfelelően a teljes lakosságra vetítve a sógorok az idei évben átlagosan 18 napot terveznek szabadidős utazással eltölteni. Minden második válaszadó azt jelezte, hogy idén legalább kéthetes utazást tervez. A szabadságra szánt büdzsé mértéke tovább nőtt, amely - ugyancsak átlagosan - 1620 eurót jelent 2020-as szezonra vonatkozóan. A válaszadók 35 százalakéa úgy válaszolt, hogy 1500 eurónál is többet tervez költeni, azok részaránya pedig, akik 3000 eurónál is több kiadást terveznek fejenként a nyaralásuk alatt, a válaszadók 10 százalékát tette ki.

Ausztriában a szabadidő utazással való eltöltése a mindennapi élet természetes része, arról nem hajlandóak az osztrákok lemondani, rendszeresen és előrelátóan tervezik az éves szabadságaikat. A fent hivatkozott felmérés alapján a megkérdezettek 51 százalakéka a tervezett utazása előtt legalább 3 hónappal korábban foglalja le a szállását, illetve az utazási csomagot. A legfontosabb motiváció a pihenés és kikapcsolódás, amely 66 százalékos súllyal esik latba, amelyet olyan szempontok követnek, mint az új megismerése utáni vágy (15%), vagy a közeli családtagokkal, barátokkal való szoros együttlét (13%). Az utazási döntésnél a lehetőségek közötti választást elsősorban az ár befolyásolja, a felmérésben résztvevők 53 százaléka jelölte meg ezt a szempontot első helyen. A meglátogatott desztináció területén a várható időjárás közel minden harmadik válaszadónak (31%) releváns szempont, míg az úti cél helyén a biztonság, ugyancsak fontos kritérium (29%) a döntésnél. Az idei évben a legnépszerűbb utazási formák a RUEFA utazási iránytűje szerint a következőek: vízparti nyaralás (25%), körutak, tematikus utazások (10%), városlátogatás (8%), amelyet az aktív turisztikai kínálat (7%) keresése és wellness (5%) követ a sorban.

Az osztrákok 77 százaléka idén Európában és a közelebbi országokban tervezi pihenését. A válaszadók körében a közeli desztinációk népszerűségi listáját idén Olaszország vezeti, amelyet Horvátország és Németország követ. Kicsit lemaradva, már nem „dobogós” helyen következik Görögország és Spanyolország. További népszerű és felkapott úti céljai lehetnek az idén nyaralást tervező osztrákoknak: Nagy Britannia és Franciaország holtversenyben. Magyarország hatodik a sorban, amely egy hellyel való előrelépés a megelőző évi felméréshez képest. További vágyott úti cél még: Egyiptom, Szlovénia, Egyesült Királyság, valamint Hollandia. Érdekes megállapítása a RUEFA elemzésének, hogy az osztrákok körében az idei évben legtrendibb európai városnak Amszterdam, Berlin, München, London, Hamburg és Barcelona számít.

A reprezentatív felmérés válaszadóinak 71 százaléka belföldi utat (is) tervez, ahol a fürdőhelyek és wellnessz-desztinációk állnak a kívánságlista élén, a tavak és a hegyek mellett. A belföldi turizmus szempontjából a legnépszerűbb tartományok Stájerország, Salzburg és Karintia. Távoli úti célokat a válaszadók 28 százaléka jelölt meg, s közülük USA, Thaiföld és a Maldív-szigetek lesznek a legkeresetebbek az idei esztendőben.

Minden ötödik osztrák résztvett már hajós körúton, további 41 százalékuk pedig tervezi ennek kipróbálását a közeljövőben. A hajós utakat a megkérdezettek több mint 40 százaléka elutasítja, nem tervezi a részvételét, amelynek egyik legfőbb oka a túlzsúfoltság, a magas ár és a környezetvédelmi aggodalmak. További trend a környezettudatosság jelentőségének növekedése is az utazás során, amely kérdéskört részletesen körbejárta a szóbanforgó elemzés. További érdekes megállapítása a kutatásnak, hogy míg a válaszdók 60 százaléka a „mindennapok során” tudatosan odafigyel a környezetvédelmi szempontokra, addig csak 45 százalékuk vallotta, hogy a nyaralás, szabadságolás alatt is komolyan odafigyel erre. Az „overtourism” jelenségével a felmérés alapján a lakosság 36 százaléka már találkozott utazása során, s a jövőben utazási döntéskor a válaszadók közel kétharmada (63%) kerüli a túlzsúfolt desztinációkat. Ennek okairól ugyancsak mélyreható elemzés olvasható a kutatásban. Erősödő trend a vonatos utak népszerűségének növekedése, amelyet jól mutat, hogy ugyancsak a válaszadók kétharamada hajlandó lenne Európában belül vonattal utazni, ha a közlekedés módján kívűl ár-érték arányban minden másban hasonló nyaralási csomagot foglalhatna.

Az utazásra jellemző olyan nemzetközi trendek vizsgálatánál, mint például a digitális detox, home-exchange, repülőbérlet stb., messze a „technológiai eszközök nélküli utazás” kapta a legmagasabb értéket. Szintén évek óta trend, hogy a csomagtúrák imázsa sokat javult az elmúlt években, az EU-s utazási irányelv korábbi fogyasztóvédelem-centrikus módosítását követően az utasok még tudatosobban keresik ezen utazási formát, amelyen nem változtatott érdemben a Thomas Cook iroda csődje sem. A digitalázió előrehaladása mellett Ausztriában a személyes tanácsadásnak még mindig nagy szerepe van az utazási foglalások realizálásánál. Erre bizonyíték a bevezetőben említett bécsi utazás vásár: a Ferien Messe, ahol 80 ország, több mint 800 turisztikai szolgáltatójának kínálatára évről-évre több mint 150 ezren kiváncsiak. A Ruefa teljes jelentése és további elemzések elérhetőek innen. Az idei Ferien Messén Magyarországról a bükfürdői, a szigetközi és a nyugat-balatoni turisztikai egyesületek képviseltették magukat önálló standdal, ahol egytucat hazai szolgáltató informálta aktuális ajánlataikról a vásárlátogatókat és a b2b partnereket.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.