hirdetés
hirdetés

Egyedülálló sárközi épületegyüttes került védelem alá Decsen

A sárközi népi építészetben egyedülálló módon fennmaradt épületegyüttes került védelem alá Decsen, ahol 100-120 éves lakóházakat nyilvánítottak műemlékké.

hirdetés

A Sárköz fővárosának nevezett településen szeptember 2-án - országosan 173 ingatlan közt - 11 Fő utcai és Öreg utcai lakóház került fel a műemlékek listájára, a község településmagja pedig műemléki jelentőségű területté vált.
     A tájegységben Decs az egyetlen község, ahol évszázados épületek ilyen mennyiségben fennmaradtak - mondta az MTI-nek Szigetvári Krisztián Tolna megyei műemlékvédelmi felügyelő. Hosszú, tornácos parasztházakról van szó, amelyeken vakolattal képzett homlokzatdíszek, Zsolnay-kerámiák láthatók, ami ritkaságnak számít - tette hozzá. A lakóházak a falu központjában vannak, a településmag műemléki jelentőségűvé nyilvánítása azt szolgálja, hogy ez a jövőben is fennmaradjon - mondta a szakember.
    Kitért arra is, hogy jó karban lévő ingatlanokról van szó, amelyek védelem alá helyezéséről a tulajdonosok az eljárás megindulásakor tudomást szereztek. Sokan felújították az épületeket. A műemlékvédelmi felügyelő  felhívta a figyelmet arra is, hogy ezt követően minden átalakítás, felújítás a műemlékvédelmi engedélyéhez kötött.
    "A tulajdonosoknak jó és rossz is, hogy védelem alá került a lakóházuk, hiszen értékesebbek lettek az épületek, de azt, hogy mit építhetnek, ezentúl előírások határozzák meg" - mondta Biczó Ernő, Decs polgármestere. Felidézte, hogy öt évvel ezelőtt már közösen készítettek elő egy pályázatot a nyílászárók cseréjére és a homlokzatok rendbetételére, de az önerő hiánya miatt ez nem sikerült. Ha találkozunk pályázati kiírással, azon most is indulni fogunk - tette hozzá.
    A védelem alá került, a XIX. század második felében jómódú decsi gazdák által építtetett lakóházakat gazdagságuk teszi különlegessé; akkorák voltak, hogy kétszer kellett bennük köszönni - idézte a helyi mondást Balázs-Kovács Sándor, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum néprajzkutatója. A 4-5 méteres belmagasságú, 5-6 helyiségből álló, eklektikus stílusú téglaházak a külvilágtól elzártan épültek fel, díszítésük is a gazdag sárközi népművészetet idézi.
    A Sárköz öt települése 2003-ban kezdeményezte a tájegység népművészetének világörökséggé nyilvánítását; ennek kapcsán Balázs-Kovács Sándor elmondta: jelenleg azon dolgoznak, hogy a Sárköz kultúrája a magyar szellemi kulturális örökség része legyen.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk