Együtt döntögeti tovább a tabukat a siófoki szakképzés és a Balatoni KÖR

A balatoni gasztronómia magasabb szintre emelése közös cél. A XXVI.Krúdy-napok és az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR együttműködésében tesznek is ezért.

Az iskola, amely összefogja a Dél-Balatoni régiót kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom területén, 3000 diákot oktat éves szinten. Az oktatásban megvalósuló újító szemléletükkel felismerték annak fontosságát, hogy lépést tartsanak a gasztronómia legújabb követelményrendszerével, valamint szívügyüknek tartják, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik aztán a balatoni vendéglátózást részesítik előnyben az olyan sokszor emlegetett csábítóan hangzó külföldi lehetőségekkel szemben. A hagyományos oktatási rendszer mellett felnőttképzéssel is foglalkoznak. 

Terveik megvalósítása érdekében még májusban fűzték szorosabbra együttműködésüket a Balatoni Körrel, amely egyesület a tó környékén tevékenykedő borászok és vendéglátósok összefogásával a régióközpontú gasztronómia magasabb szintre való emelését tűzte ki egyik fő céljául. Ezzel kapcsolatosan a Szakképzési Centrum vezetője, Szamosi Lóránt a következőket nyilatkozta: „A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Határozott szándéka volt és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz.” 

A közös együttműködés eredményeként a Balatoni KÖR egyesület tagjai szakmai előadásokkal, esetenként ösztöndíjprogrammal, szakmai gyakorlati helyszín biztosításával támogatják a Szakképzési Centrum törekvéseit. Ezen kívül közös munkájuk kapcsán tartják meg október 25-én a siófoki Krúdy-napok keretén belül az első balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóversenyt. A verseny alapötlete a Balatoni KÖR alapítójától és szóvivőjétől, Kardos Gábortól származik.

A megmérettetésen a következő díjakra lehet pályázni:

A Balaton Fiatal Pincére: a Balatoni borvidékek ismerete, bor-étel párosítás, megjelenés, kommunikáció

A Balaton Fiatal Séfje: íz, szín, formavilág megjelenítése kreativitás gazdaságos alapanyag felhasználás

A Balaton Fiatal Cukrásza: verseny témakör megjelenítése ( Krúdy) hagyomány és újítás megfelelő aránya íz és esztétika

A Balatoni KÖR által alapított Vándorkupát pedig az az iskolai csapat kapja, amely összességében a legjobban szerepelt. A kupa mellett a Balatoni KÖR tagjai egyéb díjakat és tanulási lehetőségeket ajánlottak fel még nyereményként, valamint a zsűri szerepét is magára vállalta, így többek között Csapody Balázs, Martonosi Zsolt vagy Bergmann Ernő bírálja majd el a látottakat. A verseny egyedülállóságát az is mutatja, hogy kizárólag a Balaton körüli iskolák – szám szerint 6-an – vehetnek részt a megmérettetésen.

Az alapanyagok kiválasztásánál nem volt kérdés, hogy csak és kizárólag a tó körüli minőségi alapanyagok jöhetnek szóba, úgy mint nyurgaponty, mangalica, somogyi kiflikrumpli vagy laskagomba. A rendezvényt szakmai előadások, bemutatók kísérik, így, többek között például lehetőség van a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviseletében meghallgatni Herczeg Ágnes előadását is. Az összes program ingyenes és nyilvános, a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Forrás: Borászportál.hu


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.