hirdetés

Együtt döntögeti tovább a tabukat a siófoki szakképzés és a Balatoni KÖR

A balatoni gasztronómia magasabb szintre emelése közös cél. A XXVI.Krúdy-napok és az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR együttműködésében tesznek is ezért.

hirdetés

Az iskola, amely összefogja a Dél-Balatoni régiót kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom területén, 3000 diákot oktat éves szinten. Az oktatásban megvalósuló újító szemléletükkel felismerték annak fontosságát, hogy lépést tartsanak a gasztronómia legújabb követelményrendszerével, valamint szívügyüknek tartják, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik aztán a balatoni vendéglátózást részesítik előnyben az olyan sokszor emlegetett csábítóan hangzó külföldi lehetőségekkel szemben. A hagyományos oktatási rendszer mellett felnőttképzéssel is foglalkoznak. 

Terveik megvalósítása érdekében még májusban fűzték szorosabbra együttműködésüket a Balatoni Körrel, amely egyesület a tó környékén tevékenykedő borászok és vendéglátósok összefogásával a régióközpontú gasztronómia magasabb szintre való emelését tűzte ki egyik fő céljául. Ezzel kapcsolatosan a Szakképzési Centrum vezetője, Szamosi Lóránt a következőket nyilatkozta: „A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Határozott szándéka volt és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz.” 

A közös együttműködés eredményeként a Balatoni KÖR egyesület tagjai szakmai előadásokkal, esetenként ösztöndíjprogrammal, szakmai gyakorlati helyszín biztosításával támogatják a Szakképzési Centrum törekvéseit. Ezen kívül közös munkájuk kapcsán tartják meg október 25-én a siófoki Krúdy-napok keretén belül az első balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóversenyt. A verseny alapötlete a Balatoni KÖR alapítójától és szóvivőjétől, Kardos Gábortól származik.

A megmérettetésen a következő díjakra lehet pályázni:

A Balaton Fiatal Pincére: a Balatoni borvidékek ismerete, bor-étel párosítás, megjelenés, kommunikáció

A Balaton Fiatal Séfje: íz, szín, formavilág megjelenítése kreativitás gazdaságos alapanyag felhasználás

A Balaton Fiatal Cukrásza: verseny témakör megjelenítése ( Krúdy) hagyomány és újítás megfelelő aránya íz és esztétika

A Balatoni KÖR által alapított Vándorkupát pedig az az iskolai csapat kapja, amely összességében a legjobban szerepelt. A kupa mellett a Balatoni KÖR tagjai egyéb díjakat és tanulási lehetőségeket ajánlottak fel még nyereményként, valamint a zsűri szerepét is magára vállalta, így többek között Csapody Balázs, Martonosi Zsolt vagy Bergmann Ernő bírálja majd el a látottakat. A verseny egyedülállóságát az is mutatja, hogy kizárólag a Balaton körüli iskolák – szám szerint 6-an – vehetnek részt a megmérettetésen.

Az alapanyagok kiválasztásánál nem volt kérdés, hogy csak és kizárólag a tó körüli minőségi alapanyagok jöhetnek szóba, úgy mint nyurgaponty, mangalica, somogyi kiflikrumpli vagy laskagomba. A rendezvényt szakmai előadások, bemutatók kísérik, így, többek között például lehetőség van a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviseletében meghallgatni Herczeg Ágnes előadását is. Az összes program ingyenes és nyilvános, a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

(forrás: Borászportál.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk