hirdetés
hirdetés

Élen járó bortermelők a 15. Egri Borszalonban

A hevesi megyeszékhelyen karácsony és szilveszter között tartották meg a város idei utolsó nagy turisztikai rendezvényét, az Egri Borszalont. A négycsillagos Hotel Eger-Park konferenciaközpontját ezúttal néhány órára a társasági élet egyik centrumává alakították át. 

hirdetés

A hangulatos rendezvényre sokan érkeztek, nem csak a helybeliek, hanem azok közül a vendégek közül is nagy számban érdeklődtek, akik Egerben töltötték a karácsonyt, és szilveszterre is a szálláshelyeken maradnak. A szépen feldíszített helyiségekbe a régebbi korok divatját idéző alkalmi ruhákat öltött hölgyek és urak érkeztek. Sokan nagyestélyiben, fejdísszel és kalapban, illetve szmokingban, csokornyakkendővel, sapkában, pohárral a kezükben látogatták meg a jeles eseményt.

A főrendező, Gál Tibor egri borász munkatársunknak elmondta, hogy immár 15. alkalommal tartották ezt a turisztikai parádét. A céljuk az volt, hogy 24 élen járó bortermelő mutassa be a legjobb termékeit a vendégeknek. Ezt sikerrel meg is tették, miután sok vendég poharát többször is megtöltöttek a különleges zamatú nedűkkel.

A bortöltés ceremóniája (Fotó: Mentusz Károly)
A bortöltés ceremóniája (Fotó: Mentusz Károly)


Elégedett borkóstolás (Fotó: Mentusz Károly)
Elégedett borkóstolás (Fotó: Mentusz Károly)


A főrendező arra is utalt, hogy a 2015-ös évjáratot az egri borászok különlegesnek, ugyanakkor bosszantónak is tartották. Eleinte úgy tűnt, hogy az időjárás is kegyeibe veszi a szőlőtermelőket. Ám nem így történt, mert az ősz kezdetén sok eső esett, emiatt a korai érésű, vékony héjú fajtákat gyorsan le kellett szedniük. Az ősz második felében viszont már kedvezőbben alakult az időjárás és ennek köszönhetően a későbbi érésű szőlőkből jó minőségű termést szüretelhettek. Így ezekből kiváló - főleg vörös - borokat érlelhetnek. Gál Tibor azt is kiemelte, hogy az elmúlt időszakban az egri borászok jelentős sikereket értek el a nemzetközi borversenyeken. Ez is azt jelzi, hogy egyre inkább növekszik a minőségi egri borok iránti igény.

Habis László, Eger pogármestere stílszerűen borral köszöntötte a vendégeket (Fotó: Mentusz Károly)
Habis László, Eger pogármestere stílszerűen borral köszöntötte a vendégeket (Fotó: Mentusz Károly)


Érdeklődők  sokasága érkezett a borszalonba (Fotó: Mentusz Károly)
Érdeklődők sokasága érkezett a borszalonba (Fotó: Mentusz Károly)


A közös összefogás 2015-ben kiemelkedő sikereket hozott Eger idegenforgalmában - mondta a Turizmus Online-nak az eseményen részt vett Habis László polgármester. - Az előző évhez képest a városba érkezők 80 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek el. Az idegenforgalmi adóbevétel pedig ebben az esztendőben eléri a 200 millió forintot. A kiemelkedő eredményekhez hozzájárult, hogy fejlesztették a városban a termálfürdőt, ahol ma már télen is kikapcsolódást találhatnak a vendégek. Befejeződött a történelmi belváros rehabilitációja, elkészült az új várfalsétány, újjáépítették a Szép-bástyát és 2016-ban felújítják a kazamatát is, ahol különleges turisztikai attrakciókkal várják majd az érdeklődőket. Mindezek mellett a borászatok, az éttermek nemzetközi megmérettetésben is komoly sikereket tudhatnak magukénak. Ugyanakkor erősödött Egerben a konferenciaturizmus szerepe is, valamint számos sportrendezvényt is tartottak. 2015-ben újdonságként rendezték az egri utcazenész fesztivált, amelyet a kedvező tapasztalatok alapján jövőre is megismételnek. Összegezve az eredményeket bizakodással tekintenek az új évre, hogy a fejlődési folyamat továbbra is megmarad Eger turizmusában.

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk