Első Szent István Ünnepi Nemzeti Bormustra.

Az augusztus 20-i program helyszíne önmagáért beszél, Magyarország legszebb üzletházának tetőterasza, csodálatos kilátással a tűzijátékra a Váci utca 1. alatt, a Duna mellett. Eső esetén természetesen zárt panoráma terasz. A program délután öttől éjfélig tart.

100 borász, több mint 250 hazai borkülönlegessége korlátlanul a legnemesebb Hungarikumokkal fűszerezve.
Olyan ősi, feledésbe merült szőlőfajták borai kerülnek most először a nagyközönség elé, amelyeket még soha, vagy több évtizede nem volt lehetőség megkóstolni, és amelyekből mindösszesen pár üveg készül.

Szentesi József, a Borászok Borásza 2013 elismerés nyertese az est folyamán előadást tart. A rendezvény egyik ikonikus borásza kifejezetten olyan borokat hoz magával, amelyek most kerülnek első alkalommal a nyilvánosság elé. Ilyen a Tihanyi Kék, a Fekete Muskotály, a Feketefájú Bajor, a Vörösdinka, a Fekete Járdovány és a Csókaszőlő.

A régi fajták mellett lesznek új hibridek, fajtajelöltek, mint például az Albacab, amely most debütál. Erről annyit kell tudni, hogy Prof. Dr. Kocsis László egyetemi tanszékvezető, szőlőnemesítő 1995-ben kezdte a nemesítését 2002-ben, már a magonc populációból végezhette a szelekciót, melynek a végeredménye az Albacab mint új szőlőfajta jelölt. A fajta érdekessége, hogy a szülőpárok: Rajnai Rizling (fehér szőlő) és Cabernet Sauvignon (Kék szőlő). A színét a Rajnai Rizlingtől örökölte, tehát fehér lett. Korai érésű, biztonságosan lehet szüretelni, jó cukorgyűjtő fajta, laza fürtszerkezete miatt ellenáll a lisztharmatnak és egyéb más betegségeknek. A belőle készült bor nagyon testes, gyümölcsös, gazdag íz és zamatvilággal rendelkezik. Illatában és ízében egyaránt megjelenik egy kis csillagánizs. Valószínűleg nagy jövő előtt áll a fajta.

Kóstolható borfajták a teljesség igénye nélkül: Turul, Rubintos, Csókaszőlő, Messiás, Csomorinka, Bakator, Generóza, Szerémi Zöld, Mézes Fehér, Mustos Fehér, Kadarka Aszú, Kadarka, Feketeleányka, Corvinus, Zéta, Kövérszőlő, Pátria, Kabar, Kövidinka, Aranysárfehér, Budai Zöld, Zeusz, Barátcsuha, Rózsakő, Vulcanus, Néró, Bianka, Valentin, Pintes, Pelso, Vinitor, Rozália, Ezerjófű, Karát, Nektár, Jázmint, Furmint, Hárslevelű, Kéknyelű.

A korlátlan borfogyasztás mellett a borokhoz illő legnemesebb Hungarikumokból készült ételeket kínálnak a szervezők.
Az alapanyagok tekintetében hazai húsfélék és halfélék, mint a mangalica, liba, kacsa, vadak, füstölt pisztráng, kecsege, ponty tepertő, folyami rák, és hazai sajtok várják a vendégeket. Természetesen nem maradhat ki a sorból a szarvasgomba és a magyar tokhal kaviár sem. Hogy édességben se legyen hiány, kóstolhatóak lesznek az elmúlt évek ország tortái, lesznek gyümölcsökből és magvakból készült marcipánok, és mézes ínyencségek is, melyeket hazai gyümölcsökből és fűszernövényekből készült szörpök egészítenek ki. A neves borászok mellett természetesen a hazai élelmiszerkészítők is maguk mutatják be saját termékeiket.

A helyszín befogadóképessége maximálisan 400 fő részvételét teszi lehetővé.
További információk: 0670/3867563

Helyszín: Váci 1 Üzletház Tetőterasz (1052 Budapest, Váci utca 1.)
Időpont: 2013. Augusztus 20. 17:00-00.00


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.