Elsőbbséget kap a turizmus a bükki palóc faluban

Az elmúlt három esztendőben jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma Heves megye legészakibb falujában Nagyvisnyón. A helyiek abban bíznak, hogy ez a folyamat idén is tovább folytatódik. A közel ezer lakosú település szép természeti környezetben, a Bükki Nemzeti Park területén, az Élmények Völgyében helyezkedik el.

A hangulatos völgyben található Nagyvisnyót különösen a bakancsos turisták kedvelik. Nagyobb számban főleg a kelet-magyarországi különböző helyein lakók ismerik, amit elsősorban a falu határában működő három ifjúsági tábornak köszönhet. Ezekben ugyanis rendszeresen sok fiatal fordul meg.

A református templomtól a kőbányáig

- Nálunk az utóbbi évtizedben jelentősen fejlődött a turizmus - mondta Csőgér Bálint polgármester. - Ugyanakkor sok még a tennivalónk annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyük a falunkat. Jelenleg az önkormányzat adóbevételek 20 százalékét adja az idegenforgalmi adó, amit szeretnénk tovább növelni.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Nagyvisnyó több látnivalót kínál az érdeklődőknek. Így a bronzkori maradványoktól a műemlék református templomon át, a Faluházig, illetve a XX. század elején épített és megmaradt házakig, a gémeskútig, és a háromhektáros horgásztóig mind a turizmust szolgálják. A helybeliek büszkék a nagy múltú református templomra, amelyben hazánk második legnagyobb felületű festett és eredeti állapotában fennmaradt mennyezetét találjuk. Emellett Nagyvisnyó határában látható az egykori Mihalovics-féle kőbánya, amely több évtizede nem működik már, de a geológusok jól ismerik ezt a látványos helyet. Hajdan itt bányászták a fekete mészkövet, amelyeket építkezésekhez hasznosítottak.  Úgy tartják, hogy ez a Bükk ősmaradványokban leggazdagabb kőzete. A tudományos értékei alapján a Magyar Rétegtani Bizottság a bányát geológiai alapszelvénnyé minősítette, és 1982 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területként tartják nyilván.

A településen a kétezres évek elején nyitották meg a Faluházat, amely a fő utca egyik kiemelkedő épülete. Itt mutatják be a palóc nagyvisnyóiak életét reprezentáló állandó kiállítást, a kenderfonás kellékeit és az 1930-as évek paraszti kultúráját. Sok pecást vonz a falu horgász tava, ahol napi jeggyel foghatnak halakat az ennek a szenvedélynek hódoló érdeklődők. A régi iskola kertjében érdekességként egykor használt tűzoltó kocsikat állítottak ki a szabadtéren.

Bánkút is a falu településrésze

Csőgér Bálint azt is elmondta, hogy Nagyvisnyó teljesen közművesített település, amely széles sávú internethálózattal is rendelkeznek. A köztereket rendszeresen karbantartják és virágokkal díszítik. A faluból jelzett turistaút vezet a  közigazgatásilag Nagyvisnyóhoz tartozó Bánkútra, a Bükkfennsík keleti részén található síközponthoz (A polgármester szerint Bánkúton gondot jelent, hogy kicsi a források vízkapacitása. Emiatt télen nem tudnak hóágyúkkal mesterséges havat készíteni.) és a felette magasodó, 956 méteres Bálvány csúcshoz. Bánkút két és fél órás gyalogtúrával érhető el, míg autóval Mályinka felől közelíthető meg. Nagyvisnyón három ifjúsági tábor működik, Bánkúton két étterem és turistaház is fogadja a vendégeket. A hosszú hétvégéken és a kiemelt ünnepeken gyakran megtelnek a nagyvisnyói szálláshelyek. Az ifjúsági táborokban négyszáz, a falu házainál és Bánkúton száz-száz, az Egererdő Zrt. három turistaházában pedig ötven vendéget helyeznek el. A szálláshelyeken csendes, nyugodt környezetben  - igény szerint - házi főzésű ételekkel is várják az érkezőket; az ifjúsági táborokban konyha is működik.

Hajtánypálya az idegenforgalom szolgálatában

A turizmus továbbfejlesztésére az önkormányzatnak több elképzelése is van. Szeretnének egy száz-százötven férőhelyes ifjúsági szálláshelyet létrehozni, amely kemping lenne berendezett faházakkal. Emellett a Szilvásvárad- Putnok vasútvonalat - amely Nagyvisnyót is érinti - de jelenleg nem működik - a turizmus szolgálatába kívánják állítani. Osztrák tapasztalatokat felhasználva úgynevezett hajtánypályát akarnak létrehozni. Miután Nagyvisnyó bronzkori település, ezért a helyi önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal együttműködve a Bánvölgy alsó részén régészeti élményparkot szándékozik kialakítani. Ennek az előkészületeit meg is tették.

A település vezetése a külföldi kapcsolatait is igyekszik erősiteni a jövőben. Ennek érdekében a Kárpát medencében található öt Visnyó elnevezésű településsel együttműködésre törekszenek. Így a felvidéki Felső- és Alsó-, illetve Kisvisnyóval, valamint az ukrán-magyar  határnál levő Visnyóval szeretnének partnerek lenni. Közülük a kisvisnyóiakkal már hivatalos kapcsolatot létesítettek.


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.