hirdetés
hirdetés

Máriacell új konferencia-központja

Europeum

Az ausztriai Máriacellt, Közép-Európa legjelentősebb zarándokhelyét évente több mint egymillióan keresik fel. A külföldi látogatók 60 százaléka Magyarországról érkezik. A település nemrégiben átadott konferencia-központja a jövőben még több turistát vonz majd.
hirdetés

A környék eddig sem csak a zarándokok számára volt vonzó. Nyáron kerékpározók, túrázók, siklóernyőzők veszik birtokukba a festői vidéket, a közeli Erlaufsee a strandolók és horgászok paradicsoma. Télen a fehér sportok kedvelőit csábítják a hegyoldalak. A Mariazeller Bürgeralpe csúcsairól nyolc sípálya vezet a völgyekbe, a magasabban fekvő Gemeindealpe Mitterbach már alpesi kihívásokkal, néhol 43 százalékos meredekségű pályaszakaszokkal teszi próbára a síelők ügyességét. Több mint 70 km sífutópálya vezet az „ég ajándékának” is nevezett, kivételes szépségű völgyekben.

Talán karácsony előtt a legszebb Máriacell: az adventi vásár a bazilikával koronázott, díszesen kivilágított főtéren zajlik, ahol az autentikus karácsonyi szokások felelevenítésében gyönyörködhetnek a látogatók, a helyi finomságokat kóstolgatva.

A zarándokhelyhez az osztrákokon túl a szláv nemzetek és a magyarok is kötődnek; ily módon Máriacell már 850 éve egy közös európai eszmét testesít meg. Kiváló gondolat volt erre alapozni egy olyan új létesítményt, mely kerek egésszé teszi Máriacell eddig is remek turisztikai kínálatát. Az ötlettől, az építészeti megoldáson át a finanszírozásig egyaránt mintaképül szolgálhat az egész térségnek a frissen átadott Europeum új konferencia- és rendezvényközpont.

Az Európa felfedezése című állandó kiállítás adja a stájerországi összefogás révén létrejött többfunkciós központ egyediségét. 27 uniós ország fiataljainak Európáról alkotott véleményét, elképzelését ismerhetjük itt meg. Híres európai jelképeken keresztül pedig a tudomány, művészet és vallás világába csöppenünk a felfedezőút során. A kiállítás – amely német, angol, magyar nyelven elérhető - advent első hétvégéjétől látogatható. Az Europeum külön wellnessrésszel és kávézóval várja a vendégeket.

A keskeny, meredek völgyben, közvetlenül a bazilika tövében építészeti bravúrral úgy húztak fel egy hipermodern, napkollektorokkal ellátott épületet, hogy az nem zavarja a történelmi hangulatot, és minden meglévő értékes építészeti elemet is átmentett. A Scherfler Saal, a híres szálló historizáló stílusú nagyterme és a Raiffeisen Saal, a szomszédos bankház egyik kihasználatlan, szecessziós nagyterme is a komplexum részét képezi, ez utóbbiban megőrizték az óriás méretű, díszes cserépkályhát is. A szomszédos szállodákból két lépéssel elérhető a lélegzetelállító kilátással rendelkező wellnesscentrum. Az óriási, nyitott panorámaterasz ugyanerre a völgyre néz, míg az üvegfalú közlekedőfolyósok és lépcsőházak a másik oldalon a barokk bazilikára és a történelmi belvárosra nyújtanak rálátást. A kongresszusi, osztható (600 fős) nagyterem üvegfala a környező hegyek minden évszakban elbűvölő látványát adja ráadásnak a legmodernebb technikai berendezésekhez. Az építkezés mindössze 18 hónapig tartott.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai