hirdetés
hirdetés

Földrengés Marokkóban, több ezer halott, műemlékek semmisültek meg

Meghaladta a kétezret a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma az észak-afrikai ország belügyminisztériumának szombat esti közleménye szerint. Az UNESCO Világörökség részét képező Marrákesben keletkezett károk mértéke még nem mérhető fel, de a legfrissebb jelentések szerint több középkori fal összeomlott, és egy híres mecsetet is betemettek a törmelékek.

hirdetés

A Marokkót megrázó földrengés halálos áldozatainak száma meghaladta a kétezer főt, miközben folyamatosan jelentenek újabb és újabb jelentős károkról Marrákes óvárosából.

Sajnos az is kiderült, hogy a marokkói földrengés többek közt a Magas-Atlasz-hegységben található Tinmal-mecsetet is lerombolta, amely a 12. századi almohád építészet egyik mestermunkája és turisták által látogatott történelmi emlék.

A Tinmal-mecset a targédia után / Forrás: CNN
A Tinmal-mecset a targédia után / Forrás: CNN
 

A 7,2-es magnitúdójú földrengés epicentruma az észak-afrikai ország középső részén, az Atlasz-hegységben volt, Marrakechtől délnyugatra. A főrengést alig húsz perccel később egy újabb jelentős, körülbelül 5,3-as követette az eredeti helyszíntől délnyugatra. Az Associated Press a hadsereg közleményére hivatkozva azt írta, hogy VI. Mohamed marokkói király utasította a fegyveres erőket, hogy mozgósítsák a légi és szárazföldi eszközöket, speciális kutató- és mentőcsapatokat és állítsanak fel egy sebészeti kórházat.

A rengéseket a szomszédos Algériában is érezték. 

A Guardian jelentése szerint annak ellenére, hogy a világ minden tájáról érkeztek segítségfelajánlások, a marokkói kormány hivatalosan még nem kért segítséget, ez viszont szükséges ahhoz, hogy a külföldi mentőcsapatokat is be tudják vetni, így a magyar mentőegységeket is, amelyek egyelőre itthon útra készen várakoznak.

Marokkóban még nem indult be a turisztikai főszezon - ez az ősz későbbi időszakára várható, így mindössze egyetlen nagyobb utazási iroda vezetett a környéken túrát a földrengés idején, de magyar áldozatokról nem érkeztek jelentések.

A hazai kiutaztató irodák reagálásáról a marokkói tragédia kapcsán a későbbiekben beszámolunk.

(forrás: Guardian / MTI )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk