hirdetés
hirdetés

Forma1: gyengébb szállodai teljesítmény

A tavalyihoz képest alacsonyabb foglaltság és árbevétel jellemezte a szállodák Forma1 alatti teljesítményét - tudtuk meg a Magyar Szállodaszövetség által a Turizmus Online rendelkezésére bocsátott jelentésből.

hirdetés

A Magyar Hotel Monitor által rendelkezésre bocsátott adatok alapján vizsgálta a szövetség a szállodák teljesítményének alakulását 2010-ben és 2011-ben a Forma 1 autóverseny hatására Budapesten, illetve a szállodák teljesítményében előálló különbséget a verseny 3 napjának a szállodai mutatószámait a teljes július hónap átlagához hasonlítva.

Fentiekből a következők láthatók:

1. A Forma1 idején a gyengébb kereslet következtében 1,7 százalékponttal alacsonyabb szobafoglaltságot sikerült elérni, s ennek tudható be, hogy az elért átlag szobaár is gyengébb lett 2011-ben, mint a bázisban. Így a RevPAR mutatójuk, azaz szobaárbevételük 11,9%-kal elmaradt a múlt évitől.

2. Ha összehasonlítjuk a Forma1 alatt elért szállodai mutatószámokat a teljes július hónap átlag mutatóival, akkor az látszik, hogy 2010-ben a verseny alatt a szobafoglaltság 21,6 százalékponttal, az átlagár 58,2%-kal, a RevPAR mutató 132,7%-kal haladta meg a havi átlagot. 2011-ben a kérdéses 3 nap alatt a szobafoglaltság 15,9%ponttal, az átlagár 68,3%-kal, a RevPAR mutató 104,2%-kal volt több, mint a júliusi átlag.

3. A fenti adatokból az is látszik, hogy 2011 júliusában a szobafoglaltság 4 százalékponttal javult a bázishoz képest, s bár az átlagár 5,7%-kal gyengébb volt, a RevPAR mutató 0,4%-kal – ugyan minimális mértékben, de – javult, tehát a szállodák számára üzletileg a hónap jobban sikerült. Ezzel szemben 2011-ben a Forma1 idején minden mutató – szobafoglaltság, átlagár, RevPAR – egyaránt romlott.

4. A 2011 évi gyengébb teljesítményben nagy szerepe volt annak, hogy míg a 2010 évi Forma1 napjain az euró-forint átlag árfolyam 284,3, addig ebben az évben 270,2 forint volt. Ez 5%-kal erősebb, mint tavaly volt, azaz az erősebb árfolyam a forint átlagárakat és RevPAR mutatót kb. ilyen mértékben csökkentette.

A fenti elemzés 11.140 budapesti szállodai szoba összesített adatain alapul. 2010-ben július 30.- augusztus 1., 2011-ben július 29-31. közötti 3-3 nap adatait vette figyelembe. A táblázatban nettó átlag szobaár és RevPAR adatok szerepelnek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk