hirdetés

Gálánsak, tízszázalékosak, fösvények

Divat még a tízszázalékos borravaló, vagy a magyarok leszoktak erről is? Kiderül a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített friss felmérésből.

hirdetés

Több ágazatban a fizetés mellett fontos bevételt jelenthet a borravaló. Például a vendéglátásban dolgozók számára fontos szempont, mivel a járvány miatt szinte teljesen leállt ez a szolgáltatás is. A KSH öt évvel ezelőtti adatai szerint a fodrászok, a pincérek-felszolgálók és a benzinkutasok kapták a legtöbb jattot. A magyarok borravaló adási hajlandóságát mérte fel most a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatás.

Az adatok szerint a megkérdezettek 30 százaléka a "szokásos" 10 százalékot teszi hozzá a számlához. Ugyancsak 30 százalékuk attól függően ad borravalót, hogy milyennek találta a kiszolgálást. A két véglet: 3 százaléknyian több mint 10 százalékkal fejelik meg a számla összegét, 19 százalék viszont nem fizet annál többet. A nőknek picit fontosabb a kiszolgálás minősége, 31 százalékuk teszi ettől függővé a borravalót, 4 százalékuk pedig 10 százalék feletti extra pénzt ad.

A férfiaknak viszont a 20 százaléka elzárkózik ettől, míg a nőknek a 17 százaléka mondta azt, hogy nem szokott borravalót adni.

A 18-39 éves korosztály tagja közül 23 százaléknyian nyilatkoztak úgy, hogy 10 százalékos borravalót adnak, míg az idősebbek, a 40-59 évesek közül jóval többen, 34 százaléknyi mondta ugyanezt. A 60 évnél idősebbek harmadára szintén 10 százalék a jellemző. Az utóbbi korosztályban a legmagasabb a borravalótól elzárkózók aránya, az érintettek negyede nem ad többet annál, mint amit a számla mutat.

A végzettség alapján is vegyes eredmények születtek. A felső- és középfokú végzettséggel rendelkezők táborában tízből négyen a kiszolgálás alapján döntenek, 34, illetve 35 százalékuk pedig 10 százalékos borravalót ad. A diplomások 5 százaléka távozik egy étteremből 10 százalék feletti összeg kifizetésével.

A községekben élők majdnem fele 1-10 százalékos borravalót ad, ez a fővárosiak 58 százalékára igaz. A községi lakosok körében a legmagasabb a bőkezű vendégek aránya, 6 százalékuk szokott 10 százaléknál magasabb borravalót adni. A megyeszékhelyeken élőknek mindössze 1 százaléka számol ennyivel többet a számlára.

Ezt kell tudni a kutatásról

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk