hirdetés

Gasztrotúrán Polányban

Régóta szerettük volna közelebbről megnézni a somogyi dombok között megbúvó polányi Babérliget Kúriát – most végre eljött az alkalom. Új séf érkezett a házhoz, és bár mindössze 25 éves Bocskai Balázs, azonban többfelé bolyongott Európa-szerte, most pedig Polányba érkezve kamatoztatja, amit látott, tapasztalt.

hirdetés

Mini milánói ízvilág

Balázs az elmúlt három évet Milánóban, az olasz gasztronómia fellegvárában élt és dolgozott a város egyik népszerű éttermének séfjeként, előtte pedig olyan elismert helyek konyháin alkalmazták, mint a Four Seasons vagy a Pavillon de Paris. Különben az ifjú szakácsot nem a munka szólította Lombardia tartományába, hanem menyasszonyát követte, az itáliai konyha azonban annyira magával ragadta, hogy tartózkodásuk jóval hosszabb lett a tervezettnél. A város pörgése, a napsütötte szőlővidékek borai és a páratlan fűszerek azonban nem tudtak versenyezni szülőhazájukkal, így végül a honvágy miatt Balázsék hazaköltöztek, magukkal hozva egy kis darabot Milánóból, polánói gasztronómiának nevezve azt a stílust, ahogy a magyar konyhát ötvözi az olasz gasztronómiával.

Bocskai Balázs séf
Bocskai Balázs séf

Farm-to-table koncepció

A Babérliget Kúriában az üzemeltetők hozzáértő csapata mindig is arra törekedett, hogy az ételeket a környezet- és egészségtudatosság jegyében készítsék el. Ennek része a farm-to-table koncepció követése, azaz igyekeznek az alapanyagok többségét közvetlenül a környékbeli kistermelőktől beszerezni. Balázs szerint ez valóban roppant divatos megoldás, azonban nem egyszerű mindig magas minőségű, helyi alapanyagot találni. Ami nekik sikerült: házi tojást vesznek, a somogyi erdőkben szedett gombákat készítik el, Kisasszondi sajtokat, valamint Bőszénfai szarvashúst tesznek az asztalra, jövőbeni terveik között pedig saját gazdaság kialakítása is szerepel.

Egy csepp Itália

A Kúria gasztronómiája alapvetően Somogyot és természeti környezetét testesíti meg – így leginkább az ízletes vad- és halételek kerülnek az asztalra –, de a fiatal, lelkes séfnek köszönhetően a kínálat egy csepp Itáliát is magában hordoz. A ház vendégei is imádják az olyan hamisíthatatlan olasz finomságokat, mint például a Buffalomozarella, a Saltimbocca vagy a toszkán vaddisznóragu házi tésztával, és az itallap végigböngészése során is kitűnik, hogy a hazai tételek mellett számos olasz pincészet borait, proseccoit is kínálják Polányban.

Salimbocca bőszénfai szarvassonkával
Salimbocca bőszénfai szarvassonkával

Fehérboros olasz tészta bőszénfai szarvas raguval
Fehérboros olasz tészta bőszénfai szarvas raguval

Fogas fehérbor mártással, gersli rizottóval
Fogas fehérbor mártással, gersli rizottóval

Új rendezvénypavilon – a násznép már imádja

A „Polánói” konyhát nem csak az egyéni vendégek élvezhetik, halljuk Soós Dorottya értékesítési igazgatótól, egyik vendéglátónktól, hanem a hagyományos magyar és olasz fogások harmóniája a Babérligetben megtartott esküvőkre és céges rendezvényekre kialakított menükben is megjelenik. Az események lebonyolítására a 19. századi Kúria tágas közösségi tereiben, az árnyas, Provence-ot idéző kertben, a 150 éves gesztenyefák árnyékában és az akár 150 fő befogadására alkalmas, a világhírű designer, Philippe Starck munkája által ihletett rendezvénypavilonban is lehetőség nyílik.Ha pedig pihenésről van szó, 10, a fűszerkert növényeiről elnevezett szobák mellett a panorámás wellness-részleg, a kültéri medence és az olyan játékos programok gondoskodnak, mint a petanque, kerékpározás, off-road túra vagy a borismereti játékok

Szerelemház Somogyban

Végül azért ne menjünk el amellett, hogy mennyire szép és különleges a polányi Kúria, a Békeffy-család egykori lakhelye. A magára hagyott, erősen lepusztult épületetet új tulajdonosa az üzemeltetőkkel közösen álomszépen helyrehozta – méltón nyerte el a Kúria tavaly a legszebb vidéki szálláshelynek járó GastroDesign díjat az összes pályázat közül.Minden porcikájában - a legutolsó ágyterítőtől, falat díszítő festményig, bútorig vagy fürdőszoba bekészítésig - gyönyörű, ízléses és természetes a házban, olyan, mintha örökkön örökké ott lett volna azon az adott helyen. Mindegyik szobája más és más, mégsem zavaróan eklektikus az összhatás, hanem tökéletes harmóniát, provanszi tájat idéző békét, nyugalmat sugall.

És miért hívják Babérliget Kúriának a Békeffy-család egykori hajlékát? Hamvas Béla egyik remekműve – Biblia gyanánt – mindegyik szobában ott van kézközelben az ágy mellett, címe: A babérligetkönyv. Aki pedig elolvassa a polányi házban Hamvas Béla gondolatait – teste, lelke megtisztul, és sajnálja a pillanatot, amikor búcsút kell vennie a háztól, ahol minden azt sugallja: hazatértél, itt érték, nyugalom és szeretet vár.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Babérliget Kúria)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk