Green Holidays-ügy: Jogszerűtlen szerződésekkel is megtéveszthették az utasokat

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szerint a Green Holidays csődje bebizonyította, hogy az utazási irodák ellenőrzése nem megfelelő, változtatni kell rajta,  nagyobb hatáskört kell biztosítani az ellenőrző hatóságnak - mondta Erdei Bálint, a MUISZ elnöke sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hangoztatta: a MUISZ elhatárolódik a hatályos jogszabályok kijátszására irányuló és a tisztességes üzleti magatartással ellentétes mindennemű, gazdasági tevékenységtől.

A Green Holidays utazásszervezési engedélyének megszerzése előtt egy utazásközvetítő cég az utazási csomag részeit jogellenesen, elemekre bontva értékesítette. Az utasok két különböző céggel szerződtek, ami alkalmas a fogyasztók megtévesztésére - mutatott rá. 

Információik szerint számos szerződésben nem szerepelt a Green Holidays neve sem. A kormányhivatal a jelenlegi szabályozás szerint csak utazásszervezőkkel szemben járhat el, szükséges lenne, hogy eljárhasson a hasonló, utazásszervezésnek tűnő esetekben is - mondta. 

Kitért arra, a Green Travel irodát tavaly törölték az utazásszervezők nyilvántartásából, amely azonban a működés megszüntetése helyett a tevékenységi kör bővítésével átalakította a Green Holidays irodát. A MUISZ 2016 végén levélben hívta fel az engedélyezési hivatal figyelmét, hogy a Green Travel árualapját értékesítik, szabálytalanul, több külön szerződéssel, külön számlázással.

Az engedélyezési hivatal hatáskör hiányában továbbította az ügyet a fogyasztóvédelmi hatóságnak és a versenyhivatalnak. A vagyoni biztosítékra vonatkozó limitek megemelése az elnök szerint nem lenne megoldás a problémára, ezek kellően erős, kötelezően előírt garanciákat nyújtanak a fogyasztóknak.

Erdei Bálint javaslataik között említette azt is, hogy a vagyoni biztosítékot a hazaszállítás, és a kint tartózkodás megtérítésére lehessen használni, a kártérítésekre és a részvételi díjak visszafizetésére pedig külön kötelező biztosítást írjanak elő.

Az utaztatási szakma fekete napja lett július másodika, amikor fizetésképtelenséget jelentett a Green Holidays - mondta. A MUISZ együttérez azokkal a családokkal, utazókkal, akiknek sok esetben a már hónapok óta tervezett és befizetett nyári utazása, szabadsága ment tönkre - mondta. A károsultak száma pontosan még nem ismert, a kárbejelentéseket július végéig összesíti az Uniqa Biztosító. 

Miről lehet megismerni a megbízható utazási irodát?

Az Invia.hu cégvezetője, Zakar Jozef nemrégiben összefoglalta azokat a szempontokat, amelyeket mindenkinek érdemes mérlegelnie, amikor utazási irodát választ.

A folyamatos működés, a szakmai múlt a legfontosabb két jellemző, ami segíthet a megfelelő utazási partner megtalálásában – hangsúlyozza az Invia.hu szakembere. 

Hozzátette, hogy önmagában az ár azonban nem biztos, hogy segít a választásban, hiszen egy-egy alkalommal minden utazásszervezőnél akadhatnak valóban kiemelkedő ajánlatok, ezért érdemes alaposabban megismerkedni utazásunk választott szervezőjével.

Egyértelmű, hogy minél régebben van egy szereplő a piacon, akkor annál valószínűbb, hogy a jövőben is számíthatunk a jelenlétére.

Ha azt látjuk, hogy az elmúlt években kiegyensúlyozottan növekedett, nyugodtabban szavazhatunk neki bizalmat. Ha az adott cég mögött ráadásul még valamilyen nemzetközi, befektetői csoport is áll, vagy a választott iroda egy több országban működő cégcsoport magyarországi képviselete, akkor már szinte elhanyagolható annak az esélye, hogy egyik napról a másikra, következmények nélkül tűnjön el az itthoni piacról.  

A komoly cégek története, felépítése, pénzügyi adatai jellemzően nyilvánosak, és nem is kell komoly kutatómunkát végezni miattuk. Ellenben az már rögtön gyanús lehet, ha nem találjuk meg ezeket az információkat sem az adott vállalkozás honlapján, sem a nyilvánosan hozzáférhető Általános Szerződési Feltételek között.

A MUISZ hangsúlyozta, hogy javasolt az utazási szerződés megkötésekor mindig ellenőrizni, hogy a szerződés tartalmazza-e:

1. Az utazásszervező adatait: (név, székhely, telefonszám), nyilvántartásba vételi szám, ill. amennyiben a szerződést utazásközvetítő útján kötik, az utazásközvetítő adatait is.
2. A megrendelt szolgáltatást és annak pontos részleteit, igénybevételének helyét, idejét.
3. A szolgáltatás díját és a külön felszámításra kerülő adókat, illetékeket, egyéb terheket, a díjfizetés rendjét és módját.
4. A biztosító, vagy pénzintézet nevét, amellyel az utazásszervező a vagyoni biztosítékra szerződött.

Az engedéllyel rendelkező utazási irodák listája itt érhető el.

Erdei Bálint kiemelte: a MUISZ minden tagja rendelkezik tevékenységi engedéllyel; a szövetség tagjainak listája itt érhető el. 

A károsultak forduljanak a biztosítóhoz

Csépai Balázs, a MUISZ jogi képviselője elmondta: egyértelmű, hogy a Green Holidays károsultjai jogosultak a kártérítésre, minden érintettnek azt javasolta, hogy forduljon kárigényével az Uniqa Biztosítóhoz. 

A MUISZ-hoz érkezett panaszok alapján vannak utasok, akiknek a szerződésében nem volt megjelölve utazásszervező, nem szerepelt a Green Holidays neve. Ez a helyzet már bonyolultabb. 

Ebben az esetben az utasok közvetlenül azokat a cégeket tudják perelni, akikkel a szerződést aláírták, ha nem kapnak kártérítést a vagyoni biztosíték terhére. A vagyoni biztosítékra jogosultak körét a biztosító az illetékes kormányzati szervvel együttesen határozza meg. 

A kettébontott szerződések, nem minősülnek utazási csomagnak.  Az uniós irányelv és a magyar szabályozás szerint sem lehetne külön számlázással szétbontani az utazási csomagokat - mondta. A MUISZ hiába jelentette már decemberben is, hogy olyan szerződések születnek, melyek nem jogszerűek, mivel nem utazási csomagról volt szó, így jogilag nem illetékes eljárni az adott szerv. Csépai Balázs hangsúlyozta, hogy ez egy joghézag, mely új jogi kérdést vet fel.

A sajtótájékoztatón a Green Holidays Kft-n kívül nem hangzott el más konkrét utazásszervező neve, de a HVG ismerteti az eddig nyilvánosan érintett irodákat.

A Green Holidays Kft. július másodikán vasárnap kora este jelentett fizetésképtelenséget. A társaság szervezésében aznap délelőtt még elindult egy magyar csoport Budapestről charterjárattal a törökországi Antalyába, de lefoglalt szálláshelyükre már nem jutottak el. Múlt szerdán minden utas hazaérkezett Magyarországra.

Forrás: MTI/Turizmus Online


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.