Hamarosan bizonyíthat a magyar séfcsapat

Idén január 22-23-án rendezik meg a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjét, azaz a Bocuse d’Or Grand Finalt a Sirha Lyon keretein belül. A versenyre 24 országból érkeznek csapatok, hogy mint minden második évben, most is kiderüljön, ki a legjobb - tájékoztatta lapunkat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia.

Dalnoki Bence (séf), Széll Tamás (coach) és Nyikos Patrik (commis) hetekkel ezelőtt gyakorlatilag beköltözött a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Hungexpón található versenykonyhájába, hogy minden idegszálukkal a felkészülésre koncentrálhassanak. A felkészülés során előkészítő, és úgynevezett timing napok váltogatják egymást, ez utóbbiak teljesen úgy néznek ki, mintha élesben zajlana a verseny.



Kötelező alapanyagok és témák
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a szokott módon két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagi az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló. A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel.

Versenyfutás az idővel
Bence és a magyar csapat nagyjából karácsony környékére majdnem teljesen kitalálta, mik lesznek az ételek, az utóbbi hetekben a felkészülés legfontosabb célja az volt, hogy biztonságosan kivitelezhető legyen a két téma a megadott idő, azaz 5 és fél óra alatt. Bence azt is elmondta, hogy jelenleg az egyik legnagyobb kihívást az jelenti számukra, hogy mindent olyan állapotban és minőségben szállítsanak a versenyre, ahogyan annak lennie kell, tehát logisztikai feladatokkal is meg kell birkózni az utolsó két hétben. A timing gyakorlások most is ordító zene mellett zajlanak, hiszen a csapatnak maximálisan fel kell készülni arra is, hogy minden zavaró tényezőt ki tudjanak zárni. Ne felejtsük, a döntő hatalmas tömeg előtt, a szurkolók hangos zaja mellett zajlik, ennek azonban nem szabad zavaró tényezőnek lenni a csapatok számára. A felkészülés során készült ételek nem mennek kárba, a csapat minden timing edzés végére szakmabeli vendégeket hív, hogy kóstolják meg az ételt és mondjanak véleményt róla.
A felkészülésben lelkes pályakezdők, valamint tanulók is részt vesznek, így biztosítja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az utánpótlás-nevelést, amit a kezdetektől egyik legfontosabb küldetésének tart.

Rajtunk a világ szeme
A magyar csapat meglehetősen kedvező pozícióból, a második versenynap második rajtolójaként indul majd a Bocuse d’Or lyoni döntőjén, tehát 2023. január 23-án, reggel 8:13-kor, és az európai válogatón elért második helyezés miatt valószínűleg kiemelt figyelmet kap majd a többi országtól. A kóstolózsűriben a magyar csapat elnökeként Hamvas Zoltán foglal majd helyet, a zsűri tiszteletbeli elnöke pedig Dominique Crenn, a világ egyik legsikeresebb női séfje, a három Michelin-csillagos San Franciscói Atelier Crenn megálmodója lesz.





Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.