hirdetés
hirdetés

Hamarosan Duna-hídon bringázhatunk át a Szigetközből a Csallóközbe

A tervek szerint már 2017-ben megkezdődhet annak, a gyalogos és kerékpáros forgalomra szolgáló új Duna-hídnak az építése, amely a szlovákiai Csallóköz egyik települését Doborgazt (Dobrohost) kötné össze a szigetközi Dunakilitivel - derült ki a projekt részleteit és hozadékát ismertető konferencián, amelyet hétfőn tartottak a szlovákiai Dunacsúnyban (Cunovo).

hirdetés

Az új Duna-híd megépítésének egyik célja, hogy módot adjon a két határ menti térség, a Csallóköz és a vele egységes természetes régiót alkotó Szigetköz gazdasági és szociális kapcsolatainak elmélyítésére, és lehetőséget nyitva a helyi turizmus fejlődése számára, hozzájáruljon a munkahelyteremtéshez is.

A híd megépítésének terve illeszkedik a két ország kormányainak abba a hosszútávú koncepciójába, amely néhány év távlatában a magyar-szlovák határátkelők számának jelentős számú növelését tűzte ki célul. A hídépítést az is indokolttá teszi, hogy ezen a határszakaszon igen alacsony a határátkelési lehetőségek száma, átlagosan csaknem ötven kilométerenként van erre lehetőség, míg a teljes szlovák-magyar határon átlag 25, Nyugat-Európában pedig 7,5 kilométerenként.

A hajózás is megoldható lesz

A projekt keretében a híddal együtt néhány kilométernyi új, elsődlegesen kerékpáros-forgalom céljait szolgáló új infrastruktúra is épül majd, amely csatlakozik a határ két oldalán már meglévő kerékpárutakhoz. A Duna régi medrét átszelő, 482 méter hosszú építmény egy úgynevezett hárompólusú, legyezőszerű híd lesz, amelynek fő űrszelvénye 130 méteres lesz, a hídpályája pedig 25 méteres magasságban fut majd. Így még extrém körülmények esetén sem zárja ki a hajózás lehetőségét a folyó ezen szakaszán, ahol az áthidalt régi mederben normális esetben nagyon alacsony a vízállás a bősi vízi-erőmű beüzemelése előtti időszakhoz képest.

"A csaknem ötszáz méteres áthidalásra azért van szükség, mert amikor a folyó vízhozama meghaladja a másodpercenkénti 4500 köbmétert, akkor a fölös vízmennyiséget a régi mederbe engedik és akkor azokon a területeken amelyek most szárazon állnak, akár 6 méter magasan is áll a víz" - mondta el az MTI-nek Nagy László a híd tervének főmérnöke.

Az infrastrukturális beruházás a kivitelezési tanulmány szerint 5 millió euró plusz áfa összköltségből készülhetne el, ennek az összegnek a túlnyomó részét a tervek szerint Európai Uniós (EU) forrásokból az unió regionális fejlesztési alapjából finanszíroznák.

"Optimális esetben még az idén kiírják a pályázatot, és ha sikerül elnyerni a támogatást, akkor 2017-ben elindulhat az építkezés, amit szerintem egy év alatt be is lehet fejezni" - mondta a kivitelezéssel kapcsolatos terveikről Nagy László.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk