hirdetés
hirdetés

Helyzetkép a TDM- rendszer és a turisztikai szakoktatás állapotáról

Az Országgyűlés Sport-és turizmusbizottsága március 25-i ülésén, különféle területeket érintő ügyekre beterjesztett módosítási javaslatok sorsáról döntöttek. Tájékoztatót hallgattak meg a bizottság tagjai a fogyatékos sport helyzetéről is. 

hirdetés

A turizmus egészét érintő egyik fontos előterjesztés szerint
nem biztosított a TDM rendszer hosszú távú fennmaradása a jelenlegi finanszírozási rendszer alapján. Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője ismertette a TDM rendszer jelenlegi alapkövetelményeit: alulról épüljön, önkéntes alapon, professzionális munkát végezzen és legyen hosszútávon önfenntartó. A minisztérium végzi a díjmentes regisztrációt, mely szerint jelenleg 80 helyi és 5 térségi TDM működik, 250 önkormányzat és mintegy 3000 vállalkozás összefogásával. Létrehozásukat az NFÜ pályázatok formájában mintegy 5 milliárd Ft értékben támogatta.

Balogh Károly, a Magyar TDM Szövetség elnöke kifejtette, hogy a jelenlegi szabályozók alapján az önfenntartó képesség, és az önkéntesség csak rövidtávon teljesíthető. Amint a pályázati lehetőség megszűnik vagy szünetel, különösen a közép és felső, (desztinációs) szintek léte kérdéses. A 2013-ig a TDM-ek támogatására elkülönített keret csak mintegy egyharmada került kiosztásra, ami jelzi a pályázók bizonytalanságát a fenntarthatóság tekintetében. Pedig az eddig felépített TDM rendszer hatékonyságát jelzi, hogy a hazai turizmus hozamának kétharmadát biztosító térségekben működnek. Sajnos, a turisztikai fejlesztési támogatások elosztásnál a már működő TDM szakértőinek véleményét sem hallgatják meg, így sok a presztízs, vagy népjóléti beruházás. Ismét felmerült, hogy sem az önkormányzatok, sem a turizmusból közvetlenül, vagy közvetetten profitáló vállalkozások számára nem normatív előírás a TDM fenntartásának előteremtése, helyi szinten sem. Nagytérségi, desztinációs szinten viszont az állam segítsége volna elmaradhatatlan.

Horkay Nándor, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal elnöke tájékoztatása szerint a 2014-es uniós támogatási ciklusban is szerepel a turizmus kiemelt támogatása és TDM pályázati rendszer tovább folytatása. A végső számokról a kormány dönt majd.

Szükségesnek látszik, hogy a TDM rendszer- osztrák minta szerint- több oldalú, normatív szabályokon nyugvó pénzügyi alapokon működjön. A bizottság javasolta, hogy az NGM dolgozzon ki új elképzelést a TDM rendszer fenntarthatóságára.

Egy másik, fontos előterjesztés a turisztikai szakoktatás helyzetéről adott számot. A vállalkozók oldaláról sokszor elhangzó panasz, hogy a turisztikai szakmai képzés nem ad megfelelő felkészítettséget, legfőképp a gyakorlat hiányzik. Másfelől, sokan a végzett hallgatók közül nem találnak megfelelő állást, mennyiségi túlképzés mutatkozik. Dr. Maruzsa Zoltán, az illetékes helyettes államtitkár szerint a mennyiségi túlképzés már jövőre csökkenni fog, hiszen a demográfiai visszaesés (egyre kevesebb a diák), részben megoldja a kérdést. Túlképzés egyébként nem az országos, hanem csak egyes régiók szintjén jelentkezik. Ennek a kormány azzal szab gátat, hogy adott területeken nem lesz támogatott a beiskolázás. Az újabb rendelkezések már előírják a féléves gyakorlati időt, mégpedig minősített szintű turisztikai vállalkozásoknál. Egyre többen mehetnek külföldi részképzésre vagy gyakorlatra, nemcsak az Erasmus, hanem egy új, tisztán hazai támogatású program révén is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai