hirdetés
hirdetés

Hungarikum lett az egri borok zászlóshajója

Egerben, a történelmi vár Dobó-bástyájában Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezetésével tartott ülést a Hungarikum Bizottság március 21-én. A testület fontos döntéseket hozott.

hirdetés

A bizottság ülése után sajtótájékoztatót tartottak, ahol a szakminiszter bejelentette, hogy a tokaji aszú után az egri borok zászlóshajója, a bikavér is hungarikum lett. Kiemelte, hogy a várban méltó környezetben, a hősies helytállás szimbolikus helyszínén ülésezhettek. Hozzátette, hogy 1936. március 21-én – 81 esztendeje – Darányi Ignác akkori földművelésügyi miniszter döntése alapján jött létre az egri borvidék, ami fontos állomás volt a szőlősgazdák és a borászok életében. Emlékeztetett, hogy ennek érdekében akkor nagyon sokat tett Petró Kálmán ügyvéd, Eger néhai országgyűlési képviselője, valamint Braun Károly, a város akkori polgármestere és legnagyobb szőlőtermelője is.

A főszereplő a bikavér volt a vár ágyúdombján (Fotó: Mentusz Károly)
A főszereplő a bikavér volt a vár ágyúdombján (Fotó: Mentusz Károly)

Ezt követően a miniszter hangsúlyozta, hogy a bizottság döntése szerint hungarikum lett a Kodály zenei módszer, a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, valamint a tiszai halászlé is. Ugyanakkor a Magyar Értéktárba került Koós Károly, a neves erdélyi polihisztor életműve, a magyar gulyásleves, a magyar huszár, továbbá az aradi szabadságszobor, a Feszty-körkép, illetve Torockó épített öröksége, amely a világörökségi várományosi listán is szerepel. Az értéktár része lett a nagybányai művésztelep és festőiskola, a Csabai kolbászfesztivál, valamint dr. Bakonyi Károly, a kiváló szőlőnemesítő munkássága is.

Ezután Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger országgyűlési képviselője mondott köszönetet a helyi szőlőtermelőknek és borászoknak az áldozatkész szakmai munkájukért. Hangsúlyozta, hogy a borvidéken jelenleg több mint tízezer családnak nyújt megélhetést ez az ágazat. Kiemelte: munkájuk sikerének köszönhető, hogy a bikavér hungarikum lett. Ugyanakkor utalt az egykori borász és az 1848-as tábornok unokájának, Grőber Jenőnek a munkásságára is, aki jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy az egri bikavér védett márka legyen. Javasolta, hogy készüljön olyan kiadvány, amely magyar, angol és lengyel nyelven mutatja be az egri bikavér történetét, jelenét és jövőjét.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő (Fotó: Mentusz Károly)
Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő (Fotó: Mentusz Károly)

Felszólalt Habis László, Eger polgármestere is, aki azt méltatta, hogy jeles nap ez a város életében, hiszen azzal, hogy az egri bikavér hungarikum lett, új lehetőséget nyújt a helyi borászoknak és a jövőnek. Köszönetet mondott mindazoknak, akik jelentősen hozzájárultak ehhez az elismeréshez. Rámutatott, hogy ez arra is kötelez, tegyék még színvonalasabbá és ismertebbé a már hagyományos egri bikavér ünnepet. Ugyanakkor további sikereket kívánt azoknak az élenjáró borászoknak, akik az utóbbi időben kimagasló eredményeket értek el a nemzetközi borversenyeken.

Habis László polgármester (Fotó: Mentusz Károly)
Habis László polgármester (Fotó: Mentusz Károly)

A sajtótájékoztató után a vár ágyúdombján ünnepséget tartottak, ahol a résztvevőknek Fazekas Sándor miniszter jelentette be, hogy hungarikum lett az egri bikavér. Az eseményen felvonultak az Egri Borrend és az Egri Borbarát Hölgyek képviselői, valamint az Egri Fertálymesterek is. Az ünnepség tűzijátékkal ért véget.

Az Egri Borrend tagjai is részt vettek az ünnepségen (Fotó: Mentusz Károly)
Az Egri Borrend tagjai is részt vettek az ünnepségen (Fotó: Mentusz Károly)

Mentusz Károly
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk