hirdetés
hirdetés

Hurrikánveszély nehezíti Európa légi közlekedését

Az eddig mért legerősebb Európa felé tartó hurrikán az Ophelia miatt több járatát törölte többek között a Ryanair és az easyJet is.  

hirdetés

Meteorológiai kuriózum az Ophelia hurrikán, amely hétfőn éri el a Brit-szigeteket, mert a tudományos adatgyűjtések szerint nem volt még ilyen erős, Európa felé tartó hurrikán - mondta Tóth Tamás, az M1 aktuális csatorna meteorológusa az MTI-nek vasárnap.

Mint mondta, az Ophelia jelenleg az Azori-szigetektől tart a Brit-szigetek felé, elsősorban Írországot "találja el". Hozzátette: a számítások azt mutatják, hogy már nem hurrikánként, hanem mérsékelt övi ciklonként ér partot, de akár 160-170 kilométeres széllökések is lehetnek az ír partoknál. Felhívta a figyelmet arra is: napra pontosan harminc éve történt, hogy az addigi legerősebb viharciklon érte el a Brit-szigetek déli részét.

A légi társaságok is készülnek a valószínűleg hétfő délután megérkező hurrikánra. A Ryanair több mint 80 járatát törölte, mely körülbelül tizenötezer utast érint. Az easyJet diszkont légitársaság 26 járatát törölte, a British Airways, a Loganair, a United és az American Airlines szintén figyelmeztetik az utasaikat és különböző feltételekkel ugyan, de lehetőséget adnak díjmentesen a járatok átfoglalására.

Minden olyan légitársaság, mely üzemeltet járatokat az Egyesült Királyságba arra kéri az utasait, hogy figyeljék a társaságok online platformjait, ahol folyamatos tájékoztatást nyújtanak.

Leo Varadkar ír miniszterelnök vasárnap esti Twitter-üzenetében bejelentette, hogy hétfőre a legmagasabb szintű, vörös riasztást adták ki az egész országra, és az összes írországi iskola zárva lesz.

Varadkar tájékoztatása szerint Wexford, Galway, Mayo, Clare, Cork, Kerry, Limerick és Waterford megyékbe előre kivezényelték az ír hadsereg egységeit segítségnyújtás céljából.

Az Egyesült Királyságban korlátozzák a hajós és a vasúti közlekedést is. A P & O Ferries törölte a Liverpool és Dublin közötti hétfői közlekedést.

Skóciában több Caledonian MacBrayne komphajót töröltek a hétfői napra de az üzemeltető figyelmeztet arra is, hogy keddtől csütörtökig további törlések várhatók.

Nagy-Britanniában jelenleg nincsenek megszakítások a vasúti közlekedésben, de az utasokat figyelmeztetik arra, hogy a leginkább érintett területeken bevezetnek sebességkorlátozásokat ezért jelentős késésekkel kell számolni.

Az Irish Rail minden vonatot törölt Limerick Junction-ról Waterfordra és Limerick-ről Ballybrophy-ra a hétfői napra.

Tóth Tamás meteorológus szerint az Ophelia "megbolondította" Európa és Észak-Afrika időjárását, mivel a ciklon által a Szahara felől beszívott meleg levegő miatt Spanyolországban 36, a Kanári-szigeteken 43 Celsius-fokos maximális hőmérsékletet mértek, de a marokkói 40, valamint az angliai 25 fok is abszolút szokatlannak számít ilyenkor, október közepén.

A meteorológus jelezte: az októberi szép, tartós meleg Magyarországon is részben annak a levegőnek köszönhető, amely a hurrikán előtt Európa felé áramlik.

A hurrikán keltette erős szél és a meleg miatt egyre veszélyesebb erdőtűz pusztít Spanyolországban és Portugáliában. A legutóbbi adat szerint 443 különálló tüzet kell eloltaniuk a tűzoltóknak Coimbrában, Santarémben, Viseuban és Bragába - írja az Euronews

Spanyolországban a katasztrófa leginkább Galíciát érinti. Ott 350 tűzoltócsapatot és legalább 200 katonát vezényeltek ki az oltásra és a lakosság mentésére.

Vigóban három hotelt és egy stadiont üríttettek ki a hatóságok, hogy átmeneti menedékként szolgáljanak azoknak, akiket el kellett költöztetni a lángok elől. 

FRISSÍTÉS!

Több mint százezer lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás hétfőn az Ír Köztársaságban, miután a hurrikán óránkénti 120-150 kilométeres sebességű széllökésekkel megérkezett az ír sziget fölé.

(forrás: MTI, The Independent, Euronews.com)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk