hirdetés

Így éltek a Festeticsek

A Festetics-kastély őrzi Magyarország egyik legnevesebb grófi, hercegi családjának örökségét. A Festeticsek fontos kulturális, művelődési és történeti nyomot hagytak maguk után keszthelyi birtokukon, amely máig hatással van a helyiek mindennapi életére.

hirdetés

A horvát származású család a XVII. századtól él Magyarországon. Tagjai a térség tudományos munkájára, az egyetemi oktatásra, a fürdőélet meghonosítására és a helyi agrárgazdálkodás fejlődésére is nagy hatással voltak, így tevékenységük nem csak a múlthoz köthető, hanem a jelenben is gazdagítja hétköznapjainkat. A városban és környékén élők napjainkban is hozzájárulnak életművük megóvásához és fenntartásához.

A Festetics-kastély (Wikipedia)
A Festetics-kastély (Wikipedia)

 Festetics Kristóf sebészorvost és mestereket hozatott a városba, ahol gyógyszertárat és uradalmi kórházat létesített. Kristóf fia, III. Pál Mária Terézia kancelláriai tanácsosa volt, politikai tevékenysége mellett létrehozta Keszthelyen az első elemi- és középiskolát, I. György pedig Európa első mezőgazdasági főiskoláját alapította. A kultúra elhivatott támogatójaként folyamatosan gyűjtötte a megjelenő könyveket, megrendezte az első Helikoni ünnepséget, melyen a kor legjelentősebb költői és írói vettek részt.A család legmagasabb rangú tagja II. Tasziló volt, akit Ferenc József emelt hercegi rangra.

A Festetics-kastélyban megfordult már a belga királyi pár, Göncz Árpád, Mádl Ferenc, valamint számos európai és ázsiai ország vezetője. A látogatók számára többek között megtekinthető lesz a Festetics Arcképcsarnok, installáción lesz követhető a teljes Festetics családfa, rekonstruálásra kerül a park, illetve megjelenik a családtagok eredeti öltözete is.

A „Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban. A keszthelyi Festetics-kastély évszázadai” elnevezésű Európai Uniós projekt segítségével a közeljövőben megújul és korszerű tárlatokkal, szolgáltatásokkal bővül a kastélymúzeum.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk