hirdetés
hirdetés

Ismét tízezrek meztelenkednek a japán fesztiválon

Közeleg a japánok egyik híres ünnepe, a Hadaka Matsuri, azaz a Meztelen Fesztivál. Az ünnepet idén február 21-én immár 506. alkalommal rendezik meg Japánban, ahol évente közel tízezer férfi vetkőzik ágyékkötőre a szerencsés esztendő reményében.

hirdetés

A japánok híresek különleges, sokszor elképesztő ünnepi szokásaikról, ám az okayamai Meztelen Fesztivál még távol-keleti viszonylatban is kiemelkedő eseménynek számít. A Hadaka Matsurit Japán szerte különböző időpontokban és szokásokkal ünneplik meg a helyiek, de a csúcspont immár több mint 500 éve a Saidai-ji templom szertartása, amely a holdújév kezdete alkalmából rendezett 14 napos ünnepet koronázza meg.

Minden év február harmadik szombatján férfiak ezrei özönlenek Okayamába, ahol a fesztivál egy megtisztulási rituáléval kezdődik. A résztvevők előbb ágyékkötőben közösen megmártóznak a templom hideg vízzel teli medencéjében, amivel megtisztulnak az előző évi szerencsétlenségtől és rossztól, majd a főépületnél a szerzetesek tisztaságot és szerencsét jelképező vízzel locsolják le őket. Az ünnep lényege azonban csak ezután következik, amikor pontosan este 10 órakor kialszanak a fények, és a templom főpapja a 4 méter magas ablakból a hívők közé dobja a két shingit, a szerencsét hozó fabotokat.

Okayama, Meztelen Fesztivál
Okayama, Meztelen Fesztivál

A két, egyenként 20 cm hosszúságú pálca a hagyomány szerint különleges szerencsét biztosít gazdájának, így a hívők tömege ádáz küzdelmet folytat ezek megszerzéséért. Mivel a botokat nem elég elkapni, meg is kell tartani őket, valamint eljuttatni a kijelölt helyig, a meztelen férfi testek „csatája” akár hosszú ideig is eltarthat.

„Habár számunkra teljesen értelmetlennek tűnhet ez a rituálé, ám valójában a japánoknál nagyon fontos szerepet tölt be, hiszen a szerencse kultúrájuk nem csupán fő motívuma, de egyben mozgatórugója is” – mondta Simon Karolina, a Japánspecialista utazási iroda vezetője.

Érdekesség, hogy a fesztiválon csak a 12 évnél idősebb, tetoválatlan, valamint alkoholt nem fogyasztó férfiak vehetnek részt, akik a szertartás során az ágyékkötőn kívül még szemüveget sem viselhetnek. Ám a hölgyeknek is jut szerep az ünnepen: nekik fehér lepelbe burkolózva, imádsággal kell megtisztulniuk a templom medencéjében kívánságaik teljesüléséért.

Okayama szentély
Okayama szentély

(forrás: Japánspecialista)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk