hirdetés
hirdetés

Izraeli zöldkártya: csak három oltással

A világon elsőként itt kezdték beadni az embereknek az emlékeztető oltást, és most már a védettségi igazolásként működő zöldkártya is csak három dózissal érvényes. A 24.hu portál összegző írása a jelenlegi izraeli helyzetről.

hirdetés

Amióta a koronavírus elleni vakcinákat széles körben kezdték alkalmazni, a legtöbb ország Izrael példája alapján próbálja meg kitalálni, hogy nagyjából mire számíthat az elkövetkező hónapokban. Ennek az az oka, hogy a világon elsőként a közel-keleti államban kezdték el a tömeges oltásokat, így hamarabb is mutatkoztak annak a hatásai.

Mint a 24.hu írásában megállapítják, így történik ez napjainkban is, de most már a harmadik oltásokkal összefüggésben. A szinte már állandó mintaként szolgáló Izraelben a nyár közepén kezdett el látványosan emelkedni az új fertőzések száma, ezért – ismét csak úttörőként – engedélyezték az emlékeztető dózisok beadását. Az izraeli kormány ezzel akkor kockázatot vállalt, hiszen még azóta sincs tudományos konszenzus arról, hogy egyáltalán szükséges-e a harmadik adag, és ha igen, akkor mikor és melyik fajtából.

Fotó: Adobe Stock
Fotó: Adobe Stock

Az élet azonban Izraelt igazolta. Ahogy nő az emlékeztető vakcinát felvevők száma, úgy csökken folyamatosan az új fertőzöttek aránya. Az eredmény annyira egyértelmű, hogy ma már csak az számít teljesen védettnek Izraelben, akinek háromszor is beadták a Pfizer oltóanyagát.

Duplázták a tétet a vakcinákkal Izraelbe 2020 decemberében érkeztek meg az első, koronavírus elleni vakcinák, a Pfizerrel kötött kétoldalú megállapodásnak köszönhetően pedig olyan sok oltóanyag állt a rendelkezésükre, hogy villámgyorsan be tudtak oltani mindenkit, aki élt a lehetőséggel. Mivel sikerült megfékezniük az akkor tomboló harmadik hullámot, a korlátozásokat is mindenkinél hamarabb tudták feloldani.

Azóta kiderült, hogy ami Izraelben működött, az megfelelő átoltottság mellett más országokban is beválik. Az újabb, egyébként sok szakértő által előre jelzett fordulat nyáron következett be, amikor a legtöbb beoltott esetében már hat hónap is eltelt a második dózis felvételétől. Egyre több lett a pozitív teszt, a helyi virológusok ebből azt az egyértelmű következtetést vonták le, hogy csökken az emberek antitestszintje.

Naftali Bennett miniszterelnök a múlt heti ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédében úgy fogalmazott, elsőként realizáltuk, hogy a vakcinák hatékonysága gyengül. Választanunk kellett, hogy vagy zárlat alá helyezzük Izraelt, és ezzel újabb sebeket ejtünk a gazdaságon és a társadalmon, vagy duplázzuk a tétet a vakcinákkal. Utóbbi mellett döntöttünk. Ez komoly kockázattal járt, mert akkor még a tudósoknak is csak sejtéseik voltak, milyen hatása lehet az emlékeztető dózisnak, de utólag kiderült, megérte vállalni a rizikót, amit most már a számok is alátámasztanak.

Az eddig megjelent izraeli tanulmányok is meglehetősen biztatók a harmadik oltásokkal kapcsolatban. Egy nemrég közzétett, egymillió mintán alapuló kutatásban arra jutottak, hogy a két oltást kapó emberek között 11-szer magasabb a fertőzöttek száma azokhoz képest, akiknek az emlékeztető adagot is beadták. Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy a negyedik hullámban egyetlen ponton sem volt még csak megközelítőleg sem olyan magas az elhunytak száma, mint a korábbi időszakokban. Ennek a legfőbb oka az, hogy bár a vakcinák idővel veszítenek a hatékonyságukból, és adott esetben a koronavírus erős tüneteket is okozhat a kétszer oltottaknak, még így is jóval kisebb eséllyel kerülhetnek életveszélyes állapotba.

Salman Zarka, a kormány által a koronavírus elleni védekezéssel megbízott szakember úgy látja, mivel a halálozási ráta jelentősen javult, a jelenleg érvényben lévő korlátozásokon hamarosan tovább lazíthatnak – igaz, nem ész nélkül. Megtanultuk a leckét a harmadik hullámban: nem szabad teljesen kinyitni és a maszkokat túl hamar eldobni. 

A teljes cikk elolvasható: ITT

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk